Отидете към основна версия

3 255 76

Шефът на разузнаването на Путин към САЩ: Украйна ще бъде вашия Виетнам

  • сащ-
  • украйна-
  • виетнам-
  • владимир путин-
  • разузнаване-
  • война-
  • конфликт

"Украйна ще се превърне в "черна дупка", поглъщаща все повече ресурси и хора"

Снимка: Shutterstock

Шефът на външното разузнаване на руския президент Владимир Путин заяви пред САЩ в четвъртък, че западната подкрепа за Украйна ще превърне конфликта във "втори Виетнам", преследващ Вашингтон за години напред, предаде Ройтерс.

Путин изпрати войски в Украйна в началото на миналата година, предизвиквайки война, която уби или рани стотици хиляди и доведе до най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия.

Западът е предоставил на Украйна повече от 246 милиарда долара помощ и оръжия, но украинската контраофанзива се провали и Русия остава в контрола на малко под една пета от украинската територия.

"Украйна ще се превърне в "черна дупка", поглъщаща все повече ресурси и хора", заяви Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР), в статия в списанието на СВР "The Intelligence Operative".

"В крайна сметка САЩ рискуват да създадат "втори Виетнам" за себе си и всяка нова американска администрация ще трябва да се опита да се справи с него".

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че директна конфронтация между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война и многократно изключи изпращането на американски войници в Украйна.

Виетнамската война всъщност е конфликт между Изтока и Запада, в който Съединените щати се бият заедно със силите на Южен Виетнам срещу север, подкрепян от комунистическите сили на Китай и Съветския съюз.

Войната, в която са убити няколко милиона души, завършва през 1975 г. с победа за Северен Виетнам и позорно поражение за Съединените щати, които са загубили повече от 58 000 от собствените си бойци и разпалват мощно антивоенно движение у дома.

Байдън призова републиканците в сряда за ново вливане на военна помощ за Украйна.

"Ако Путин вземе Украйна, той няма да спре дотук", каза Байдън и прогнозира, че Путин ще продължи да атакува съюзник в НАТО.

След това, добави Байдън, "ще имаме нещо, което не търсим и което нямаме днес: американски войски, които се бият с руски войски".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: