Отидете към основна версия

1 806 26

Украйна твърди, че руските войски продължават да оказват натиск върху Авдеевка

  • украйна-
  • русия-
  • авдеевка-
  • натиск-
  • войски-
  • нападение-
  • донецк

Засега градът се държи, но е подложен на постоянен обстрел

Снимкa: Shutterstock

В четвъртък руските сили са извършили въздушни нападения в рамките на бавно развиващата се кампания за установяване на контрол над Източна Украйна и са използвали по-малки групи за нападение, за да се опитат да превземат обсадения град Авдийвка, съобщиха украинските военни, цитирана от Ройтерс.

През последните седмици Русия засили натиска си в опит да обкръжи Авдийвка, който се намира на по-малко от десетина километра от покрайнините на контролираната от Москва регионална столица Донецк.
Засега градът се държи, но е подложен на постоянен обстрел, докато силите на Москва напредват по фланговете, за да се опитат да прекъснат линиите за снабдяване.

"За втори пореден ден окупационните сили активно използват безпилотни самолети камикадзе и авиация, а броят на бойните сблъсъци значително нарасна", заяви по телевизията военният говорител Олександър Щупун.

Във вечерния си бюлетин Генералният щаб на Украйна съобщи, че силите му са отблъснали 15 атаки в Авдийвка и близките села, в допълнение към 34-те атаки, съобщени в сутрешния бюлетин.
Медията Espreso TV съобщи, че руските сили са оказали натиск от север, но не са навлезли в индустриалната зона извън центъра на града.

Украински военнослужещ, цитиран от Espreso TV, заяви, че новата тактика на Русия включва изпращане на групи до пет души в действие, подкрепяни от бронирани машини и въздушно прикритие, и водене на интензивни престрелки, докато се опитват да обходят позициите на Киев.

Военнослужещият Андрий Шишук повтори призива на президента Володимир Зеленски за повече укрепления около градовете и други отбранителни точки, но заяви, че това трябва да се прави от инженерни, а не от щурмови части.

Официалните руски доклади рядко споменават Авдийвка. Руски военни блогъри заявиха в четвъртък, че силите на Москва са постигнали напредък край село Степово, северно от града, и са "стабилизирали" ситуацията в индустриалната зона.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: