Отидете към основна версия

4 341 112

Зеленски отправя 11-часова молба за отпускане на средства за войната в Украйна във Вашингтон

  • володимир зеленски-
  • молба-
  • средства за украйна-
  • вашингтон-
  • сенат

Зеленски беше посрещнат с продължителни аплодисменти, когато пристигна за срещата при закрити врата с американските сенатори

Снимка: БГНЕС

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски се срещна с американски законодатели на Капитолийския хълм, за да отправи последна молба за продължаване на военната подкрепа в борбата с Русия, въпреки че вероятно ще срещне скептичен прием от страна на много републиканци, предаде Ройтерс.

Облечен в черна риза и панталони в маслиненочервен цвят, Зелински беше посрещнат с продължителни аплодисменти, когато пристигна за срещата при закрити врата с американските сенатори. Той беше придружен от Чък Шумър, водещият демократ в Камарата, и Мич Макконъл, водещият републиканец.

В навечерието на зимата, когато десетки хиляди украинци са загинали, бюджетният дефицит зее, а Русия напредва на изток, Зеленски иска от Вашингтон да предостави крайно необходимата военна и хуманитарна помощ.

На втория ден от пътуването си до Вашингтон Зеленски трябва да се срещне на четири очи във вторник с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

След това Зеленски ще се отправи към Белия дом, където заедно с президента Джо Байдън ще дадат пресконференция в 16:15 ч. местно време.

На 4 декември Белият дом съобщи на Конгреса, че след края на годината правителството вече няма да разполага с финансиране за предоставяне на повече оръжия за Украйна. Конгресът е одобрил над 110 млрд. долара за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., но няма нови средства, откакто републиканците поеха управлението на Камарата на представителите от демократите през януари.

Някои републиканци, особено тези с най-близки връзки с бившия президент Доналд Тръмп, се противопоставят на повече помощ за Украйна и питат за целите на войната и как се харчат американските пари.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: