Отидете към основна версия

1 729 20

Ще бъде създаден модерен стелт изтребител от Великобритания, Япония и Италия

  • стелт-
  • изтребител-
  • великобритания-
  • япония-
  • италия-
  • споразумение-
  • международен договор

Страните подписаха международен договор

Снимка: БГНЕС

Подписан е международен договор между Италия, Великобритания и Япония за създаване на програма, насочена към разработване на усъвършенстван изтребител, предаде "Ройтерс".

Споразумението идва година след като трите страни установиха първото си голямо сътрудничество в отбранителната промишленост чрез сливане на отделните изтребители от следващо поколение на Лондон и Токио, цитирана от News.bg.

Парламентите на всяка страна трябва да ратифицират споразумението, което цели да види бойния самолет в експлоатация до 2035 г. Съвместното разработване на програмата ще започне през 2025 г.

Както съвместният правителствен щаб на Глобалната бойна въздушна програма, така и нейният аналог в индустрията ще бъдат базирани във Великобритания. Първият главен изпълнителен директор на правителствената организация ще бъде от Япония, а първият лидер на бизнес организацията ще е от Италия.

"Никоя държава не може да направи това сама с това ниво на опит, съчетано с нашите умения и оборудване, с нашия дизайн и способности на производствените линии", заяви британският министър на отбраната Грант Шапс.

"Тъй като сме изправени пред най-сложната среда за сигурност след Втората световна война, осигуряването на превъзходство във въздуха остава решаващо предизвикателство, което трябва да постигнем", подчерта на свой ред министърът на отбраната на Япония Минору Кихара, придружен от Шапс и министъра на отбраната на Италия Гуидо Крозето в Токио.

Кихара не посочи кой ще оглави компанията, но отбеляза, че ще гарантира, че ще бъде избран "най-добрият човек за работата".

Свръхзвуковият стелт самолет ще разполага с радар, който може да предостави 10 000 пъти повече данни от сегашните системи, съобщиха от британското правителство.

В проекта участват британската компания BAE Systems (BAES.L), италианската фирма Leonardo (LDOF.MI), европейският производител на ракети MBDA и производителят на двигатели Rolls-Royce (RROYC.UL).

Японската компания Mitsubishi Heavy Industries (7011.T), японският производител на авионика Mitsubishi Electric Corp (6503.T) и производителите на двигатели IHI Corp (7013.T) и Avio Aero също имат участие в проекта.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: