Отидете към основна версия

16 Декември, 2023 12:42, обновена 16 Декември, 2023 12:42 15 806 24

Почина емирът на Кувейт

  • кувейт-
  • емир-
  • кончина

Науаф ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабахси отиде на 86-годишна възраст

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Емирът на Кувейт шейх Науаф ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабахпочина на 86-годишна възраст. Това съобщи кувейтската държавна телевизия, в ефира на която беше прочетено официално изявление от кабинета на емира за смъртта на шейх Науаф.

Малко преди обедната си емисия новини кувейтската телевизия прекъсна предаването на живо, като излъчи стихове от Корана, което традиционно се случва в монархиите в Персийския залив в случай на смърт на член на управляващото семейство.

На 29 ноември държавният министър на канцеларията на емира Мохамед Абдула ал Мубарак ал Сабах обяви хоспитализацията на монарха. Според изявлението на министъра състоянието на Шейх Наваф е стабилно и той получава необходимите медицински грижи.

Емирът на Кувейт се възкачи на престола на 30 септември 2020 г. след смъртта на своя полубрат Сабах Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах, който ръководеше страната от 2006 до 2020 г. През февруари 2006 г. шейх Наваф беше назначен за престолонаследник с указ на шейх Сабах - по този начин той наруши традицията, според която представители на два клона на фамилията ал-Сабах - ал-Джабер и ал-Салем - последователно ставаха емири. От юли 2020 г., докато Шейх Сабах беше на лечение в САЩ, Шейх Науаф беше действащ емир.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини