Отидете към основна версия

16 249 21

Украйна разреши 20-годишен спор с Румъния касаещ корабен канал

  • румъния-
  • украйна-
  • дунав-
  • черно море-
  • канал

Отнася се за корабоплавателния канал Дунав-Черно море

Украйна разреши дългогодишен спор с Румъния относно изпълнението на нейните изисквания при изграждането на корабоплавателния канал Дунав-Черно море. „Украйна се придържа към задълженията си за европейска интеграция по Конвенцията от Еспоо. В кулоарите на деветата среща на страните по Конвенцията от Еспоо, 20-годишният спор с Румъния за изпълнението на нейните искания при изграждането на Дунав- Черноморският канал беше решен“, съобщи украинският министър по опазване на околната среда и природни ресурси Руслан Стрелец.

Министърът уточни, че Украйна си е свършила „домашното“ и „е изминала дълъг път, за да приведе проекта в съответствие с изискванията на конвенцията“, тъй като Киев „не е безразличен към добросъседските отношения и спазването на международното право“. Освен това, според Стрелец, Киев е признал, че спорът е негова грешка, която в крайна сметка е коригирана.

Първият етап от канала Дунав - Черно море беше открит през 2004 г. от Леонид Кучма, който по това време оглавяваше Украйна. Той увери, че устието на река Дунав ще стане основен европейски транспортен възел и нарече това възстановяване на историческата справедливост. Кучма също така твърди, че по време на строителството на канала са спазени всички международни екологични изисквания и устието е почистено без вреда за околната среда. Румънските власти на свой ред тогава обявиха, че възнамеряват да заведат дело срещу Украйна в Международния съд в Хага.

Румъния протестира срещу изграждането на канала, смятайки, че това ще повиши нивото на водата в Дунав и ще нанесе сериозни щети на екологията на целия речен басейн. Скоро Европейската комисия протестира, като посочи, че делтата на река Дунав е под закрилата на ЮНЕСКО. Украйна спря работата, като същевременно подчерта, че възстановяването на корабоплаването в долния Дунав е суверенно право на държавата.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: