Last news in Fakti

17 Декември, 2023 08:25 16 192 21

Украйна разреши 20-годишен спор с Румъния касаещ корабен канал

  • румъния-
  • украйна-
  • дунав-
  • черно море-
  • канал

Отнася се за корабоплавателния канал Дунав-Черно море

Украйна разреши дългогодишен спор с Румъния относно изпълнението на нейните изисквания при изграждането на корабоплавателния канал Дунав-Черно море. „Украйна се придържа към задълженията си за европейска интеграция по Конвенцията от Еспоо. В кулоарите на деветата среща на страните по Конвенцията от Еспоо, 20-годишният спор с Румъния за изпълнението на нейните искания при изграждането на Дунав- Черноморският канал беше решен“, съобщи украинският министър по опазване на околната среда и природни ресурси Руслан Стрелец.

Министърът уточни, че Украйна си е свършила „домашното“ и „е изминала дълъг път, за да приведе проекта в съответствие с изискванията на конвенцията“, тъй като Киев „не е безразличен към добросъседските отношения и спазването на международното право“. Освен това, според Стрелец, Киев е признал, че спорът е негова грешка, която в крайна сметка е коригирана.

Първият етап от канала Дунав - Черно море беше открит през 2004 г. от Леонид Кучма, който по това време оглавяваше Украйна. Той увери, че устието на река Дунав ще стане основен европейски транспортен възел и нарече това възстановяване на историческата справедливост. Кучма също така твърди, че по време на строителството на канала са спазени всички международни екологични изисквания и устието е почистено без вреда за околната среда. Румънските власти на свой ред тогава обявиха, че възнамеряват да заведат дело срещу Украйна в Международния съд в Хага.

Румъния протестира срещу изграждането на канала, смятайки, че това ще повиши нивото на водата в Дунав и ще нанесе сериозни щети на екологията на целия речен басейн. Скоро Европейската комисия протестира, като посочи, че делтата на река Дунав е под закрилата на ЮНЕСКО. Украйна спря работата, като същевременно подчерта, че възстановяването на корабоплаването в долния Дунав е суверенно право на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената Шапчица

    85 29 Отговор
    Скоро всякакви укро спорове и кленчене на пари ще бъдат решени. Няма украйна, няма спор, няма и грешни кинти хвърлени за прахчета ))
  • 2 Гориил

    106 20 Отговор
    Украйна за кратко подкупи Румъния, както би направила всяка корумпирана и недемократична страна. Когато Крим беше част от Украйна, Киев взимаше най-високи такси за преминаването на руски кораби през Керченския пролив. В същото време Москва разреши безмитната търговия и даде 50 процента отстъпка на газа. Това беше отношението да бъдеш нахален и щедър.Украйна няма да върне нито цент от българския дълг и парите ви ще изчезнат в черна дупка. Защото в Киев има правителство на клоуни и смешници.

    Коментиран от #10, #17

  • 3 Някой разбра ли

    85 21 Отговор
    за какво става въпрос?
    И с какво господарите са нахендрили наведеното правителство на Румъния?

    Ако съм разбрал правилно, Русия ще има скоро дълбоководен плавателе канал за Дунав, през Румъния! Поправете ме, ако геша!

    Коментиран от #4

  • 4 Червен кхмер

    29 62 Отговор

    До коментар #3 от "Някой разбра ли":

    Русороба никога нищо не е разбрал.Той само слуша речите на вожда си Късия пу и мозъка, ако въобще има такъв става се по гладък и гладък

    Коментиран от #5, #13

  • 5 Шмъркан

    64 12 Отговор

    До коментар #4 от "Червен кхмер":

    Ходи помагай на наркомана да победи.Той по цял ден ходи и проси,а ти като велик демократ помогни му да отвоювате Крим.
  • 6 още не е влязла в кочината

    42 10 Отговор
    европа и започват да се поставят условия и да се извиват ръце.
    нищо не знаят какво ги чакаамаще пият ко ка ко ла на корем
  • 7 Гориил

    55 8 Отговор
    Доскоро Румъния категорично отказваше да приема украински кораби по този канал. Румъния има собствен канал, прокопан по времето на Чаушеску.Само невероятен политически натиск или огромни парични подкупи биха могли да принудят Румъния да се съобрази.Напомням, че Украинският канал минава през територията на Дунавския природен резерват. Този канал е прокопан по времето на президента Кучма, един безцеремонен и арогантен човек. Въпреки протеста на Букурещ, каналът е построен. но поради гнева на Букурещ не е използван в продължение на двадесет години.

    Коментиран от #21

  • 8 Абсурдистан

    53 4 Отговор
    Голяма простотия! Всеки един канал, заобикалящ делтата на Дунав е вреден за околната среда. Делтата се явява естествен филтър за отлаганията и водите. И двете държави нарушават законите е екологията! Това е една от причините Черно море да е толкова замърсено!

    Коментиран от #20

  • 9 Урките Хаха

    49 11 Отговор
    Цяло море загубиха! Много вероятно да загубят в бъдеще и Черно море окончателно!Останете си с каналът!Да им се начуди на Зеления клоун човек!А през цялото време ,обевяват победа след победа! Хахаха
  • 10 Вежлив

    51 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    От малкия ми опит с украинци съм установил ,че са хора които се отмятат от думата си според изгодата която имат ! С една дума "истински" европейци !
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    28 6 Отговор
    Купили фабрика на 8 септември -за румънците става въпрос !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Обяснявам логично и внимателно

    45 6 Отговор

    До коментар #13 от "Някой разбра ли":

    ЕС и Румъния ще финансират и построят канала, за да може Русия да си го ползва след войната, когато Украйна ще без никакъв излаз на море!
  • 15 Име

    25 1 Отговор
    Ние също имахме планове за канал - през Добрич, но - в интерес на истината е безсмислено.

    Това са мега-проекти, само на хартия не е ясно - ще има ли полза.

    Виж - те си знаят и румънците и украинците.
  • 16 Тоя канал

    22 5 Отговор
    Ще ни снабдява с уранова пшеница и слънчоглед. Честитоооо!!!
  • 17 Гориил - лъжливият путинофил

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Украйна никога не е вземала такси за преминаването през Керченския пролив,защото по средата на прилива минаваше държавната граница между нея и Русия. Такса можеш да взимаш само ако дадено трасе изцяло ти принадлежи. На такива като Гориил вярват само простите и зле образовани хора.
  • 18 Румъния и Украйна хем са се споразумяли

    8 0 Отговор
    Хем Румъния ще съди Украйна?? Някой ни лъже яко по въпроса за тоя канал!!
  • 19 бай Гъдю

    11 1 Отговор
    Там, до устието на Дунав не е ли все Българска земя - Северна Добруджа? Румънците какво се ослушват с подарена им от Сталин и Чърчил, наша земя? 100 г. минаха отдавна по договора!
  • 20 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абсурдистан":

    Не трябва ли в случая да се питат всички черноморски страни ?
  • 21 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Естествено че има политически натиск и много пари. Украйна остава без излаз на море , а украинската замя е е собственост на западни фирми които искат да могат да прекарват продукцията си .
Новини по държави: