Отидете към основна версия

1 653 25

Папа Франциск нарече "тероризъм" убийството на двете християнки в Газа ВИДЕО

  • папа франциск-
  • газа-
  • тероризъм

Майка и дъщеря бяха застреляни в събота от израелски снайперист

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В обръщение на 87-ия си рожден ден папа Франциск заклейми като “тероризъм” стореното от израелската армия, която уби двама „невъоръжени цивилни”, които се приютяваха в католическа църква в Газа, предаде vanityfair.com.

„Продължавам да получавам много тежки и болезнени новини от Газа,” каза папата.

„Невъоръжените цивилни са обект на бомбардировки и стрелба. И това се случи дори в енорийския комплекс на Светото семейство, където няма терористи, а семейства, деца, болни или хора с увреждания, монахини.”

Изявление от Латинската патриаршия на Йерусалим, която наблюдава католическите църкви в Кипър, Йордания, Израел, Газа и Западния бряг, съобщи в събота, че израелски снайперист е „убил две християнки в енорията на Светото семейство в Газа, където повечето християнски семейства са намерили убежище от началото на войната.”

Папата каза, че жертвите на нападението са Нахида Халил Антон и нейната дъщеря Самар Камал Антон, които са били убити, докато са отивали до тоалетната.

"Това е тероризъм", каза папата.

В изявлението на Латинската патриаршия се казва, че израелската армия не е предупредила за атаката и че двете жени са били застреляни хладнокръвно в помещенията на енорията, "където няма воюващи страни“.

В обръщението си папата също отбеляза, че по-рано в събота израелски танк на е ударил манастира на сестрите на Майка Тереза в Газа. В изявлението на Латинската патриаршия се казва, че атаката е унищожила генератора и горивните ресурси за сградата, в която в момента се помещават над 54 хора с увреждания.

“Нека се помолим за нашите братя и сестри, които страдат от войната в Украйна, в Палестина, в Израел и в другите зони на конфликт,” каза Франциск в обръщението си. “Нека приближаването на Коледа засили ангажимента за отваряне на пътищата към мира.”

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини