Отидете към основна версия

5 942 93

Една от любимите фрази на Путин разкрива защо той нападна Украйна

  • украйна-
  • владислав селезньов-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • фраза

Стратегията на руския президент е проста: той се надява на дълга игра, при която западната подкрепа към Киев ще спре

Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна и другите конфликти по света показват, че световният ред, установен в резултат на Втората световна война, е разрушен. След като Русия извърши първите актове на агресия срещу суверенните държави – Грузия и Украйна – цивилизованият свят трябваше да си спомни старата истина: ненаказаното зло се умножава. Но, за съжаление, това не се случи.

Днес виждаме как това зло набира скорост. В същото време сравнението на текущите събития с Втората световна война вече не изглежда толкова пресилено, сянката на Третата световна война се задава на хоризонта. Междувременно цивилизованият свят, колективният Запад, който през последните 30 години не укрепна, а по-скоро се разоръжи, е затънал в политически противоречия, особено по отношение на помощта за Украйна. Това мнение изрази в интервю за Obozrevatel военният експерт Владислав Селезньов.

Една от любимите фрази на Владимир Путин е „Русия винаги играе дългата игра“. Фактически е така. Живеем в информационна парадигма, в която повече от 20 месеца се води пълномащабна война. Но в името на справедливостта трябва да се отбележи, че войната започна през февруари 2014 г. и скоро ще се навършат точно десет години от появата на „малките зелени човечета“ в Крим.

Десет години военни действия с различна степен на интензивност. Но тенденциите са такива, че нито едно примирие не беше спазено от руска страна. Това е един вид война на изтощение, предназначена да създаде условия за паника, за умора в украинското общество, да създаде условия и предпоставки така, че нашите западни партньори просто да бъдат физически уморени от всички тези процеси.

В момента тенденциите, които наблюдаваме, са доста тревожни. Има известни бурни процеси, свързани с ограничаването на доставките на военно-техническа помощ за нуждите на украинската армия в правителството на САЩ, има ожесточени дискусии между републиканци и демократи. Има известно забавяне на подкрепата от страните от ЕС. Несъмнено това е доста тревожен сигнал, защото настоящата война е война за ресурси.

В никакъв случай не трябва да допускаме дори създаването на предпоставки Путин да спечели войната срещу Украйна. Историята се развива спираловидно. Има и друга истина, която трябва да запомним: ненаказаното зло се умножава.

Световният ред, създаден в резултат на Втората световна война, всъщност е разрушен. Тези бурни процеси ще продължат, докато цивилизованите страни на тази планета не вземат консолидирано решение да успокоят всякакви агресивни планове на диктаторски режими, които се стремят да променят фундаментално съществуващия световен ред, каза Владислав Селезньов.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: