Отидете към основна версия

1 900 35

Ким към ракетното бюро: Не се колебайте, ако ни провокират с ядрено оръжие ВИДЕО

  • ядрено оръжие-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • япония-
  • сащ-
  • ким чен-ун

Коментарите на лидера на КНДР последваха среща между Южна Корея и Съединените щати във Вашингтон

Снимка: Фейсбук

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако е „провокиран с ядрени оръжия“, съобщиха държавните медии в четвъртък, цитирани от ndtv.com, докато Сеул и неговите съюзници призоваха за „диалог без предварителни условия“.

Коментарите на Ким последваха среща между Южна Корея и Съединените щати миналата седмица във Вашингтон, където те обсъдиха ядрено възпиране в случай на конфликт със Севера.

Дневният ред на срещата включваше „ядрено и стратегическо планиране“ и съюзниците повториха, че всяка ядрена атака от Пхенян срещу Съединените щати и Южна Корея ще доведе до края на севернокорейския режим.

Но Ким каза на военното си ракетно бюро „да не се колебае дори с предприемането на ядрена атака, когато врагът я провокира с ядрени оръжия", предаде официалната корейска централна новинарска агенция на Пхенян в четвъртък.

Вашингтон, Сеул и Токио пуснаха изявление малко след това, призовавайки страната с ядрено оръжие да „престане да извършва по-нататъшни провокации и да приеме призива за ангажиране в съществен диалог без предварителни условия“.

Трите държави засилиха сътрудничеството си в областта на отбраната в лицето на рекордната поредица от оръжейни тестове от Пхенян тази година и във вторник активираха система за споделяне на данни в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети.

В понеделник Северът изстреля най-мощната си балистична ракета Hwasong-18, описвайки я по-късно като „предупредителна контрамярка“ срещу това, което то описва като постоянни актове на "военна заплаха" от Вашингтон и неговите съюзници.

Миналата седмица американска атомна подводница пристигна в южнокорейския пристанищен град Пусан, а в сряда Вашингтон изпрати своите бомбардировачи с голям обсег на учения със Сеул и Токио.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: