Отидете към основна версия

4 418 40

Израел ликвидира ирански генерал. Техеран: Ционистите да бъдат подготвени за болезнени последици

  • иран-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • война-
  • сирия-
  • хизбула-
  • хамас

Израел извършва атаки в Сирия с цел пресичане на разширяването на военното влияние на Иран

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран заплаши Израел с отговорни мерки след убийството на високопоставения ирански генерал Рази Мусави, който беше убит при израелско въздушно нападение в предградие на Дамаск, Сирия.

Генерал Мусави от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция беше ангажиран с наблюдението на доставките на ракети и друго оръжие за подкрепа на ливанското шиитско движение "Хизбула", което е известно с нападенията си срещу Северен Израел в подкрепа на "Хамас" в ивицата Газа.

Израел често извършва атаки в Сирия с цел пресичане на разширяването на военното влияние на Иран в региона чрез подкрепата на милициите. Иран заяви, че Израел трябва да се подготви за последиците от своето действие и предупреди за болезнени последствия. "Ционистите трябва да бъдат подготвени за последствията от своето престъпление, и те ще бъдат болезнени", обяви иранското военно ведомство.

Според Техеран нападението не само е нарушило териториалната цялост на Сирия, но и е допринесло за още по-голямото напрежение в региона. Израел отказа да коментира съобщенията на чуждестранни медии, но се подготвя за евентуално отмъщение от страна на Иран, според информацията от "Ню Йорк таймс". Иран е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад, като го счита за част от "Ос на съпротивата" заедно с "Хизбула" в борбата срещу Израел.

Министърът на отбраната на Израел, Йоав Галант, посочи, че страната му е предприела реакции в отговор на нападения, извършени срещу нея, простиращи се в Ирак, Йемен и Иран. Това се случва по време на разрастване на конфликта с палестинските бойци в ивицата Газа. Галант посочи: "Ние се намираме във война на няколко фронта и сме подложени на атаки от седем различни района на военни действия: Газа, Ливан, Сирия, Юдея и Самария (Западният бряг - бел. ред.), Ирак, Йемен и Иран. Вече реагирахме и предприехме действия в шест от тези области."

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.

Свързани новини