Last news in Fakti

27 Декември, 2023 08:50 1 428 20

Ще успее ли Близкият изток да излезе от капана на насилието?

  • ивицата газа-
  • хути-
  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • близък изток-
  • насилие-
  • война-
  • иран-
  • хамас

В последните години палестинците сякаш бяха забравени от целия арабски свят

Ще успее ли Близкият изток да излезе от капана на насилието? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В последните години палестинците сякаш бяха забравени от целия арабски свят - или поне от политическите му лидери. След десетилетия на конфликти по всичко личеше, че солидарността с хората в ивицата Газа и на Западния бряг се е изчерпала. Приоритетите на близкоизточните лидери се насочиха към Израел. Държави като Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан дори подписаха споразумения за нормализиране на отношенията, известни като Авраамови споразумения.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху очакваше това да е стъпка напред към "ерата на мира". Тогава обаче дойде 7 октомври 2023-а. Ислямистите от Хамас извършиха безпрецедентна атака срещу Израел, при която бяха убити 1200 души и други 240 бяха взети за заложници. Малка част от тях бяха освободени в началото на ноември в замяна на палестински затворници от Израел.

Израел започна масирани бомбардировки в ивицата Газа. Жертвите на войната са вече повече от 20 000, съобщава местното здравно министерство, което е под контрола на Хамас. Тази информация не може да бъде проверена от независими източници.

От началото на войната все повече арабски държави отново демонстрират солидарност с палестинците в ивицата Газа. Йорданският външен министър Айман Сафади нарече войната "очевидна агресия" срещу цивилните, която заплашва да дестабилизира целия Близък изток.

Палестинците отново са на дневен ред

Атаките на Хамас, определяни за терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други държави, постигнаха едно - палестинците и техните проблеми отново са на дневен ред, както в регионален, така и в международен аспект. И отново се повдига въпросът какво следва за близкоизточния конфликт, който остава нерешен вече 70 години. Този въпрос е от огромно значение за много арабски държави. Те често са водени от собствените си притеснения за стабилността, обяснява Андре Банк, експерт по Близкия изток от Германския институт за глобални и локални изследвания (GIGA).

Йордания и Египет например от години са подписали мирни споразумения с Израел. Сега и двете правителства се притесняват, че ескалацията на конфликта в Газа ще им създаде проблеми и че още палестинци ще бъдат разселени в държавите им. "Демонстрации са позволени в Египет, но не и на площада Тахрир в Кайро, който беше центърът на движението за демокрация от 2011-а. Режимът на президента Ал Сиси се опасява, че тези протести могат да прераснат в нещо подобно на Арабската пролет", обяснява Банк.

В Йордания протестите в подкрепа на Палестина са позволени само на определени места в столицат Аман, но не и по границата със Западния бряг.

Каква стратегия преследват арабските държави?

В държавите от Персийския залив почти няма демонстрации, което е унисон с настоящата позиция на поне една част от тези страни. ОАЕ например дори се позиционираше по-скоро на страната на Израел в началото, смята Андре Банк.

Катар има близки връзки с Хамас - в столицата Доха живее важна част от лидерите на ислямистите и емирството неколкократно е критикувало Израел по различни въпроси. Въпреки това в интервю за ФАЦ в края на ноември ръководителят на катарското правителство Мохамед бин Абдулрахман ал Тани определи отношенията на страната си с Израел като прагматични: "Ние в Катар многократно сме казвали, че проблемът е окупацията и палестинският въпрос. Няма друг пряк проблем освен този." Ако не се работи за разрешаването на тези проблеми, регионът завинаги ще остане хванат в капана на насилието, още каза Ал Тани.

Още не е ясно кога и как ще свърши войната. Но нейният изход е ключов за отношенията между арабските държави и Израел. Засега експертите не смятат, че сближаването между Израел и съседните му държави ще остане перманентно в задънена улица заради войната в Близкия изток и жертвите в Газа. Мнозина смятат, че арабските управници досега са реагирали предимно словесно, за да отговорят на широко разпространените антиизраелски настроения сред арабското население. Експертът по Близкия изток Йоханес Беке от Висшето училище за еврейски изследвания в Хайделберг дава пример: "Очакваната остра реторика беше изразена на срещата на върха в Рияд в началото на ноември. Но си остана там."

Основната причина за това е, че икономическите и геополитическите интереси на част от арабските държави по отношение на Израел едва ли ще се променят въпреки терора на Хамас и войната в Газа. Като цяло Израел се разглежда като потенциално много привлекателен партньор в области като бизнеса и технологиите. Сближаването с Израел носи предимства и в отношенията със САЩ и други западни държави. Освен това Израел е добър партньор за всички държави в региона, които биха искали да ограничат влиянието на Иран.

Много арабски правителства са заинтересовани от бърз край на войната

Саудитска Арабия все пак подобри отношенията си с Иран през последната година, отбелязва Йоханес Беке. В същото време сближаването между Рияд и Израел, което изглеждаше много ускорено, докато Хамас не извършиха нападението си, изглежда е поставено на пауза.

Но когато подкрепените от Иран хути изстреляха ракети към Израел в началото на декември, Саудитска Арабия ги прихвана и предпази Израел. "Доскоро самата Саудитска Арабия беше цел на същите нападения и един ден може отново да бъде", обяснява Беке. "В този смисъл геополитическите аргументи за сближаването между Рияд и Израел не са отслабени заради атаката на Хамас. Напротив - може би дори са по-сериозни".

Продължаващите пропалестински демонстрации в арабския и ислямския свят обаче показват мобилизационния потенциал на тази война. Именно поради тази причина значителна част от арабските правителства вероятно са заинтересовани от нейното бързо и окончателно прекратяване, преди протестите да застрашат собствената им стабилност.

На този фон сближаването с Израел може да бъде възобновено едва след като бомбардировките спрат и палестинците също извлекат някаква полза, например нов вариант на решението за две държави. Ръководителят на катарското правителство Ал Тани вече очерта рамката за това в интервюто си за ФАЦ: "Палестинският въпрос не може повече да бъде замитан под килима", подчерта той.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор
    География ли Geioграфия ли ‼️🤔
    Явно US. райна не е близо и не е на изток 🤔‼️🤔‼️
  • 2 фен

    5 3 Отговор
    Насилието по света ще налява пропорционално на отслабването на САЩ. А то е факт. Украйна е поредната им загубена война.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    6 1 Отговор
    Москва смята, че това никога няма да се случи без многостранни усилия с участието на всички заинтересовани играчи.Всъщност конфликтите в Близкия изток винаги са били разрешавани въз основа на отчитане на интересите на регионите, които са отдалечени от източника на напрежение.Ако американците се преструват, че това не е така, те ще бъдат изправени пред трудни години.
  • 5 За протокола

    4 1 Отговор
    За съжаление, в някои отношения все още мисленето на хората е на нивото на първобитния човек.
    Правото е на силния, всичко се решава с насилие, война и убийства. Взимаш каквото си пожелаеш от когото си пожелаеш само защото си по-силен. И не се касае за жизненоважни за живота неща. Касае се за ПОВЕЧЕ пари, ПОВЕЧЕ природни богатства, ПОВЕЧЕ земя, ПОВЕЧЕ лукс и изобилие. Права и закони не значат нищо.
    Това, че тоягата и камъните са заменени с ракети и дробове не променя нищо, дори напротив, прави нещата по-лоши. Защото със съвременните оръжия се убиват много повече хора.
  • 6 Асен

    3 2 Отговор
    Дойче веле информира за " успехите " на Украина,за " демократите американски ,европейски и натовци" с подробности !! Аз искам да споделя една истина: не български или руски журналист ,а ЕГИПЕТСКИ журналист изнася снимков материал за замъка на дрогираният комик украински ,на брега на Червено море за стотици милиони долари ,но казва той това не е единственото му имение ! Задайте си въпроса чий пари харчи? Но за голямо съжаление това младо и красиво момче ,преди два дни е прострелян в главата и умира !! СВЕТЛА МУ ПАМЕТ !!!! Къде е журналистическата гилдия ,пълно мълчание , позор!!!?
  • 7 Петър

    5 4 Отговор
    Израел е уникална държава. Заобиколени са от първобитни народи и пак успяват да прогресират с космическа скорост, бидейки един от световните лидери в науката и медицината. Изобщо всички сектори са на световно ниво, като това е постигнато в една изключително враждебна среда и без природни ресурси. Всичко това се дължи на културата на евреите, за които най-голямата ценност е образованието. Винаги съм го казвал - за просперитета на един народ, най-важно е образованието. Погледнете някоя класация за това къде средностатистическият човек живее най-добре. Ще видите на върха скандинавските държави, които са известни с най-добрите образователни системи в Европа и изобщо света. Образование му е майката. Образователната реформа превърна Корея от гладуваща държава в технологичен гигант. България може да бъде спасена само по този начин.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Гориил

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Вече е късно.
  • 9 Иво

    5 1 Отговор
    Изумен съм от някои статии , истината лъсна ,не Хамас ,а американците плащат на талибани ,които предизвикват този ужас!! Сравнете броя на жертвите от едната страна минимална и 21.000 хиляди жертви на палестински деца ,жени,мирни хора !!! Това е престъпление на израелците и помагачите им за века ,след разправата на Хитлер с тези ,които вървят по неговият път,явно онзи е имал основание !!
  • 10 Аарон

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Слава на Израел да Живе Нетаняхо пазителят на реда и закона. Браво.🇮🇱🇮🇱🇮🇱👍👍👍
  • 11 Исторически факт

    1 2 Отговор
    Един път стомничка с вода, втори път и на третият път стомничката се счупи......
    А именно първо римската империя се опита да унищожи евреите, после натсиска Германия а сега вече след третия опит и на палестинската терористична организация Хамас да заличи евреите те вече действат решително и няма да с прът до унищожаването и на последният палестински терорист. Това е действителността.
  • 12 Много съм горд

    1 5 Отговор
    С това, че България през втората световна война България спаси от смърт много евреи и сега техните внуци и пра внуци се бият срещу терористите от Хамас и защитават държавата си.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Много съм горд

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Много съм горд":

    И да ми давате минуси няма файда защото сега в момента наследниците на спасените от България евреи които защитават Израел драскат по една чертичка на прикладите на автоматите си за всеки един елиминиран терорист.
  • 14 Давид

    1 3 Отговор
    Удриййй яко бре бай Нетаняхо.
  • 15 Пълни глупости !

    4 1 Отговор
    Няма да има никакво сближаване между Израел и арабския свят!Евреите извършиха геноцид сравнен с тоя на Хитлер през ВСВ!Мир ще има само с независима държава Палестина!

    Коментиран от #18

  • 16 незнайко

    1 1 Отговор
    Докато има кой да "подклажда" огъня това няма да се случи !!!
  • 17 Израел ще победи 🇮🇱🇮🇱🇮🇱

    1 2 Отговор
    Мачкайййй.
  • 18 Снежко ☻️

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Пълни глупости !":

    Всяка жаба да си знае гьола, палестинопитеците да си събират чаршафите и да се махат от законната земя дадена на евреите от Бог.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Снежко ☻️":

    Дори НЕ знаеш, че първо НЕ им е дадена от Бог , а от Малобротания❕
    И второ ТЕ сега избиват цивилни на земя която не им е дадена НИТО от Бог, нито от Короната ❕