Отидете към основна версия

1 912 8

Затвориха Айфеловата кула навръх 100-годишнината от смъртта на създателя й

  • айфелова кула-
  • париж-
  • франция-
  • стачка-
  • служители

Причината е стачка на персонала

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Айфеловата кула беше затворена поради стачка на персонала, в деня когато се чества 100-годишнината от смъртта на нейния създател инженер Гюстав Айфел. „Поради стачка на част от персонала Айфеловата кула е затворена. Посетителите, закупили електронни билети, са получили съответните известия", се казва в съобщение, публикувано на сайта на администрацията на кулата.

Администрацията също така посочи, че достъпът до основата на кулата все още е отворен.

Исканията на участниците в стачката не се съобщават. В същото време каналът BFMTV отбелязва, че служителите, отговорни за приемането на посетители, са спрели работа.

Вечерта беше планирано светлинно шоу на кулата в чест на 100-годишнината от смъртта на Гюстав Айфел. Изпълнението трябва да се излъчва в социалните мрежи.

История

Айфеловата кула е издигната на Марсово поле за Световното изложение през 1889 г. по проект на инженер Гюстав Айфел. Когато през 2022 г. на върха на кулата бъде монтирана нова антена, общата ѝ височина ще бъде 330 м. Айфеловата кула е една от най-разпознаваемите забележителности в Париж. Годишно я посещават около 7 милиона туристи.

Гюстав Айфел е роден на 15 декември 1832 г. в Дижон, умира на 27 декември 1923 г. в Париж. Той е създател на множество мостове, гари, виадукти и фарове. Най-известните му творения също включват въртящия се купол на обсерваторията в Ница и дизайна на рамката на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: