Отидете към основна версия

3 059 30

На 98 години почина Жак Делор

  • жак делор-
  • франция-
  • политик-
  • кончина

Той беше председател на Европейската комисия и сред знаковите френски политици

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият председател на Европейската комисия, френски политик и държавник Жак Делор почина на 98-годишна възраст, съобщи за Агенция Франс Прес дъщерята на политика, кметът на Лил Мартин Обри. „Той почина тази сутрин в съня си в дома си в Париж“, каза Обри.

Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление за смъртта на политика. "Неговата отдаденост, идеали и праведност винаги ще ни вдъхновяват. Възхищавам се на работата му и споделям болката на близките му", написа френският лидер на своята X (бивша Twitter) страница.

През януари 1985 г. Делор става президент на Комисията на Европейските общности (ЕИО), която през 1993 г. е преименувана на Европейска комисия, и я оглавява три мандата - до края на януари 1995 г.

Делор е инициатор на създаването на Бялата книга, която съдържа план за изпълнение на неговата „Програма 1992” за формиране на Единния европейски пазар. Политикът също така се застъпи за развитието на икономически и политически връзки с Русия. През 1994 г. между Русия и ЕС беше сключено Споразумение за партньорство и сътрудничество. През 1988 г. Делор съдейства за подписването на декларация за взаимно признаване между ЕИО и СССР.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: