Отидете към основна версия

1 612 18

Шефът на НАТО е убеден: Швеция ще се присъедини към Алианса до юли

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • турция-
  • швеция-
  • реджеп ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган иска от шведското правителство да действа срещу членовете на Кюрдската работническа партия на негова територия и използва правото си на вето, за да получи изтребители F-16 от САЩ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция ще се присъедини към военния алианс най-късно до юли, каза той пред германската информационна агенция ДПА тази седмица.

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли и дотогава скандинавската страна ще бъде пълноправен член, каза той.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетната си политика на неутралитет и двете кандидатстваха за членство в НАТО след пълномащабното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна. Докато кандидатурата на Хелзинки беше одобрена бързо, тази на Стокхолм се задържа както от Турция, така и от Унгария.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска от шведското правителство да действа срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на негова територия и използва правото си на вето, за да получи изтребители F-16 от САЩ.

Когато Ердоган сигнализира на конференция на НАТО през юли, че Швеция в крайна сметка ще получи зелена светлина, членката на НАТО Канада тихомълком се съгласи да поднови преговорите с Турция за премахване на контрола върху износа на части за дронове, включително оптично оборудване.

Турция, член на НАТО, поиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за модернизация за своите съществуващи бойни самолети.

В края на декември унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма "голямо желание" от страна на унгарските депутати да одобрят кандидатурата на Швеция.

Няколко дни по-късно комисията по външни работи на турския парламент даде одобрението си Швеция да се присъедини към алианса след месеци на забавяне. Сега трябва да даде окончателна зелена светлина след гласуване в зала.

Стокхолм е изпълнил ангажиментите си към Анкара и е направил отстъпки, каза Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: