Отидете към основна версия

3 734 49

Германия достави на Украйна система за противовъздушна отбрана Skynex

  • германия-
  • украйна-
  • военна помощ

Берлин прати на Киев и 10 бойни машини на пехотата Marder

Берлин достави на Украйна системата за противовъздушна отбрана Skynex и 10 бойни машини на пехотата Marder, става ясно от актуализирания списък на уебсайта на германското правителство, пише РИА.

Публикуваните данни са за планирана и вече осъществена военна помощ за Киев.

Списъкът е актуализиран в четвъртък и посочва доставката на снаряди за танкове Leopard 2A6, 10 бойни машини Marder пехота, системи за противовъздушна отбрана Skynex, ракети за противовъздушни системи IRIS-T, както и два радара TRML-4D.

Пакетът включва също почти 10 хиляди 155 mm снаряди, мостопровод Бибер, десетки камиони, хиляди комплекти зимни военни униформи, каски Skynex, 35-мм зенитно оръдие на колесна база, предназначено за борба с дронове и ракети. Системата беше представена през ноември 2021 г. и се произвежда от немския концерн Rheinmetall AG.

В началото на 2023 г. изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер обяви, че Германия е доставила две системи за противовъздушна отбрана на Украйна — Skynex и Skyranger, оставяйки столицата си незащитена от въздушни атаки.

В края на декември Германия прехвърли в Киев три самоходни зенитни оръдия Gepard, две бронирани машини Wisent за разминиране, 10 разузнавателни дрона Vector, снаряди за танкове и артилерия.

Руското министерство на отбраната съобщи, че военните на 54 чужди държави оказват помощ на Украйна, като от началото на специалната операция те вече са похарчили повече от 200 милиарда долара.

На въоръжените сили на Украйна са прехвърлени над 1,6 хил. единици ракетно и артилерийско оръжие, над 200 зенитно-ракетни комплекса, над 5 220 единици бронирано оръжие и над 23 хил. безпилотни самолета.

Преди това Русия изпрати нота до страните от НАТО относно доставка на оръжия за Украйна. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: