Отидете към основна версия

1 713 3

Казахстан въведе задължителна регистрация на пръстови отпечатъци на чужденци

  • казахстан-
  • граница-
  • пръстови отпечатъци-
  • чужденци

За казахстанците процедурата е доброволна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

От януари казахстанските власти въведоха задължителна регистрация на пръстови отпечатъци за чужденци и лица без гражданство при изготвяне на документи. За гражданите на републиката такава процедура ще бъде доброволна.

Както по-рано обясниха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на страната, чужденците ще трябва да преминат пръстови отпечатъци, когато кандидатстват за разрешение за постоянно (или временно) пребиваване в републиката, разрешение за пребиваване, виза или удостоверение за лице без гражданство; идентификация на търсещия убежище; удостоверение за бежанец, документ за пътуване на бежанец. В същото време лицата, подлежащи на депортиране от страната, също ще бъдат подложени на пръстови отпечатъци.

При извършване на дактилоскопична регистрация чужденците или лицата без гражданство трябва да притежават документ за самоличност, а при липса на такъв - удостоверение за самоличност и изпращането им за дактилоскопична регистрация. В същото време отказът да се подложи на задължителна регистрация на пръстови отпечатъци води до административна отговорност под формата на депортиране от страната.

Регистрацията на пръстови отпечатъци се извършва в отделите на миграционната служба по местоживеене на чуждия гражданин.

В същото време за гражданите на Казахстан, подали заявление за паспорт или лична карта, от 1 януари ще бъде въведена доброволна регистрация с пръстови отпечатъци.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини