Отидете към основна версия

12 982 128

Институт за изследване на войната: Украинската армия се нуждае спешно от нови доставки за ПВО отбраната си

  • украйна-
  • пво-
  • ракети-
  • русия

Украйна трябва да прехваща повече руски ракети и безпилотни летателни апарати предвид големия брой такива системи, които Русия редовно изстрелва

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински официални лица подчертаха необходимостта от повече системи за противовъздушна отбрана след поредната голяма серия от руски ракетни удари и удари с дронове срещу Украйна в нощта на 7 срещу 8 януари.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли общо 59 ракети и дронове срещу Украйна, включително: осем дрона Шахед-136/-131; седем ракети С-300/400; четири хиперзвукови ракети Кинжал-47М2; 24 крилати ракети Х-101/555/55 и осем крилати ракети Х-22; шест балистични ракети Искандер-М; и две управляеми ракети Х-31П.

Украински военни съобщиха, че руските удари са били насочени към критична и гражданска инфраструктура и военни обекти в Харковска, Днепропетровска, Запорожка и Хмелницка област и че украинските сили са свалили всичките осем "Шахтьор" и 18 крилати ракети Х-101/555/55.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че процентът на руските въздушни цели, които украинските сили са свалили през нощта на 7 срещу 8 януари, не се е променил в сравнение с предишни, по-интензивни руски удари, но че Украйна трябва да прехваща повече руски ракети и безпилотни летателни апарати предвид големия брой такива системи, които Русия редовно изстрелва.

Ихнат заяви, че само "специфични средства", като системите за противовъздушна отбрана Patriot, могат да свалят балистични ракети и че украинските сили все още не са свалили крилата ракета Х-22.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във виртуално обръщение към шведската годишна национална конференция за общество и отбрана на 8 януари, че Украйна трябва да засили възможностите си за противовъздушна отбрана на фронта, за да защити по-добре украинските позиции от руски удари, и в тила, за да защити цивилното население.

Зеленски заяви, че украинските сили са прихванали над 70% от над 500-те руски ракети и дронове, изстреляни през последните "няколко дни", благодарение на системите за противовъздушна отбрана на западните партньори, но че този настоящ процент на прихващане е недостатъчен.

Зеленски заяви, че руските сили ще загубят своята мощ на бойното поле, ако руските сили загубят въздушното си превъзходство.

Западните доставки на системи за противовъздушна отбрана и ракети остават от решаващо значение за Украйна, тъй като руските сили се опитват да се приспособят към настоящите украински възможности за противовъздушна отбрана и тъй като Украйна развива своята отбранителна индустриална база (ОИБ).

Според оценката на ISW понастоящем руските и украинските сили участват в тактическа и технологична надпревара в областта на настъпателната отбрана, в която и двете страни непрекъснато експериментират и адаптират своите удари с голям обсег и ПВО.

Продължаващото и увеличено предоставяне на западни системи за противовъздушна отбрана и ракети на Украйна е от решаващо значение, тъй като руските сили продължават да експериментират с нови начини за проникване в украинската противовъздушна отбрана. Включването на предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана в украинския чадър за противовъздушна отбрана е от съществено значение за способността на Украйна да се защитава от руски ракети, особено от балистични ракети.

Западните системи за противовъздушна отбрана и ракетните системи за противовъздушна отбрана, предоставяни на Украйна в краткосрочен и средносрочен план, също са от съществено значение за защитата на нарастващата оръжейна мощ на Украйна, тъй като руските сили продължават да атакуват украински промишлени съоръжения.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър нарече на 4 януари предоставянето на американска помощ за Украйна "критично", тъй като Украйна все още не е в състояние да се защитава сама, но отбеляза, че няма да е необходимо американската помощ да продължи на предишните нива, тъй като Украйна работи за разширяване на своята отбранителна промишленост, за да "стъпи на краката си".

Украинските сили се адаптират към трудностите на бойното поле, породени от недостига на оборудване, но се борят да компенсират напълно недостига на артилерийски боеприпаси и недостатъчните възможности за електронна война (ЕВ).

На 8 януари Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че украинските сили се борят с недостига на артилерийски боеприпаси на фронта, но че украинските сили използват безпилотни летателни апарати с поглед от първо лице (FPV), за да компенсират този недостиг, докато Украйна получи повече боеприпаси.

Украински войници край град Роботин, Западна Запорожка област, съобщиха на WSJ, че могат да нанасят удари по малки руски превозни средства и войници, превозващи провизии, с FPV дронове и да затрудняват руската логистика, но FPV дроновете носят по-малък полезен товар, така че украинските сили не могат да ги използват за нанасяне на удари по руски полеви укрепления, както могат да го правят с артилерия.

На 7 януари New York Times (NYT) съобщи, че украинските сили, особено в западната част на Запорожка област, се борят да преодолеят трудностите, дължащи се на руските наземни атаки, ударите с FPV дронове и възможностите за електронна война.

Заместник-командир на украински батальон заяви пред "Ню Йорк таймс", че украинският морал е "наред", но войниците са "физически изтощени". На 7 януари "Файненшъл таймс" (FT) съобщи, че руските сили имат предимство в електронната война и приоритетно произвеждат ударни дронове, и отново подчерта важността на укрепването на електронна война способностите на Украйна за противодействие на руските дронове и ракети.

FT отбеляза, че от началото на пълномащабното нахлуване Украйна е инвестирала много в своите възможности за електронна война, но руските сили запазват предимство поради предвоенните си възможности.

Съобщава се, че руските власти незаконно депортират украински цивилни граждани в Русия и ги държат в наказателни колонии и центрове за предварително задържане без обвинения, разследвания, съдебни процеси, достъп до адвокати или определени дати за освобождаване.

Руската служба на Би Би Си съобщи на 8 януари, че руските власти са задържали хиляди украински цивилни в наказателни колонии и центрове за предварително задържане в Русия и окупирана Украйна за "противопоставяне на "специалната военна операция".

Руската служба на Би Би Си съобщи, че руските власти задържат украинските цивилни граждани без официални документи за задържането им, без да са образувани наказателни или административни дела и без да се водят разследвания, така че задържаните не съществуват "официално" в руската пенитенциарна система и нямат достъп до адвокати.

Руската служба на Би Би Си съобщи, че някои бивши украински цивилни задържани са заявили, че руските власти са се отнасяли с тях "като с подчовеци" и са ги измъчвали. Съобщава се, че руското министерство на отбраната (МО) е отговорило на запитване относно един от задържаните цивилни, като е заявило, че руските власти държат задържания в съответствие с "изискванията на Женевската конвенция за третиране на военнопленници".

Би Би Си отбеляза, че Женевската конвенция забранява вземането на цивилни заложници, които не са участници в бойни действия.

Би Би Си съобщи, че понастоящем в международното право няма механизъм за освобождаване на цивилни от плен, а Женевската конвенция позволява само размяна на военнопленници срещу други военнопленници.

Руската служба на Би Би Си заяви, че работата на трети страни, като Обединените арабски емирства (ОАЕ), които наскоро помогнаха за посредничеството при размяната на пленници, включваща връщането на украински цивилни, се е оказала жизненоважна за връщането на задържаните цивилни. Украинското министерство на реинтеграцията на временно окупираните територии заяви, че към ноември 2023 г. в руски плен се намират 4337 украинци, включително 763 цивилни, но Би Би Си отбеляза, че тези цифри се основават на данни от Червения кръст, който не винаги има достъп до местата, където руските власти държат украински цивилни, включително центровете за задържане и наказателните колонии в окупираните територии.

Украинският комисар по правата на човека Дмитрий Любинец заяви, че около 25 000 украински цивилни граждани са в неизвестност и че руските сили може да са отвлекли значителен брой от изчезналите лица.

Би Би Си цитира украинския проект "Намерете нашите", според който може би има около 7500 украински цивилни, които са незаконно задържани в Русия и окупирана Украйна.

Руската служба на Би Би Си заяви, че руски и украински активисти за правата на човека са идентифицирали повече от 30 наказателни колонии и центрове за предварително задържане, в които според сведенията са били задържани украински цивилни граждани.

Руски вътрешен източник твърди, че руски официални лица са уволнили първия заместник-началник на Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) генерал-лейтенант Владимир Алексеев, който според информацията е отговарял за руския "доброволчески корпус", който е трябвало да замени групата "Вагнер".

Руски вътрешен източник, който и преди е предоставял точна информация за промените в руското командване, твърди в отговор на източник, за който се твърди, че е свързан с руските власти (силовици), че руски служители са принудили Алексиев да подаде оставка през есента на 2023 г.

Първоначално източникът, свързан със siloviki, твърдеше, че нередовното въоръжено формирование на Алексиев, "Доброволчески корпус", се сблъсква с подобен недостиг на оборудване и снаряди, какъвто изпитва Вагнер в началото на 2023 г.

Свързаният със силовиците източник твърди, че през последните два месеца почти всички части на "Доброволческия корпус" изпитват остър недостиг на гориво и смазочни материали, особено на фронтовете при Бахмут и Авдеевка.

Свързаният със силовиците източник добави, че "Доброволческият корпус" се бори с този недостиг, въпреки че е интегриран в организационната структура на ГРУ в рамките на 462-ри център за подготовка със специално предназначение.

Свързаният със силовиците източник твърди, че Алексеев уверява подчинените си, че този недостиг е временен и че руското Министерство на отбраната (МО) забавя снабдяването на "Доброволческия корпус" с оръжие и материали.

Един руски политически блогър (който има аудитория от 150 000 последователи) твърди, че руското МО вероятно не отказва умишлено да предостави военно оборудване и доставки на руския "Доброволчески корпус", тъй като това нередовно формирование не може да представлява същата политическа заплаха за Кремъл, както бунтът на Вагнер и Пригожин през юни 2023 г.

Блогърът твърди, че докладваните липси на снаряди показват потенциален систематичен недостиг на доставки във всички руски сили или по-вероятно предполагат, че руското МО задържа боеприпаси от определени части, чиито функции смята за "по-малко значими".

Блогърът отбеляза, че елементите на руския "Доброволчески корпус" участват предимно в пехотни нападения и че Русия пести средства, като например използването на самолети, в определени направления.

МСС не може да потвърди нито уволнението на Алексеев през есента на 2023 г., нито съобщенията за недостиг на снаряди, който непропорционално засяга руския " Доброволчески корпус".

За последен път ISW наблюдава съобщения за награждаване от страна на Алексеев на военнослужещи от руската доброволческа разузнавателно-щурмова бригада "Испаньола" на 30 ноември 2023 г.

Руската служба на Би Би Си съобщава, че Алексиев е присъствал на преговорите с Пригожин след неговия бунт, а Радио "Свобода" съобщава, че по каналите на Вагнер Алексиев е наричан "един от основателите" на Вагнер.

Алексиев също така придружава Пригожин из щаба на руския Южен военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон по време на бунта и по-късно записва видеозапис, в който моли Пригожин да спре бунта.

Руската служба на Би Би Си съобщава, че Алексеев е бил един от главните ръководители на всички "доброволчески" нередовни формирования - включително на частната военна компания (ЧВК) "Редут".

Руските власти продължават да полагат усилия за укрепване на контрола върху руското информационно пространство преди президентските избори през март.

Кремълската информационна служба ТАСС заяви на 8 януари, че руската Главна прокуратура, Министерството на цифровото развитие и руската федерална служба за мониторинг на информацията Роскомнадзор са подготвили законопроект за бързото блокиране на незаконно съдържание в интернет с помощта на специализирана информационна система.

Главната прокуратура заяви, че е изпратила 555 искания до Роскомнадзор за блокиране на "фалшификати", които "дискредитират" руските въоръжени сили и руските власти през 2023 г., както и че руските власти са изтрили или блокирали над 69 000 интернет ресурси.

Главната прокуратура заяви, че темите на тези "фалшификати" включват войната в Украйна, решенията, взети от държавните органи, и нарушенията на изборния процес по време на изборите през септември 2023 г.

На 8 януари руският опозиционен вестник "Верстка" съобщи, че последните проучвания на общественото мнение показват намаляване на подкрепата за пълномащабна инвазия на Русия в Украйна преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

"Верстка", позовавайки се на социологически данни от независимите руски опозиционни социологически организации "Хроника" и "Лаборатория за обществена социология" и на неуточнени източници от Кремъл, съобщи, че процентът на руснаците, които подкрепят изтеглянето на Русия от Украйна "без постигане на целите [на войната]", е надхвърлил процента на руснаците, които подкрепят продължаването на войната за първи път в края на 2023 г.

Неназован източник, за който се съобщава, че е свързан с администрацията на руския президент, заяви пред "Верстка", че по-малко от 50 % от респондентите в неотдавнашно проучване, спонсорирано от Кремъл, подкрепят продължаването на войната на Русия в Украйна, докато повече от 30 % са за мирни преговори.

"Верстка" заяви, че намалената подкрепа за войната все още не е довела до силно антивоенно политическо движение поради продължаващата вътрешнополитическа подкрепа за руския президент Владимир Путин.

На 30 ноември 2023 г. "Хроника" заявява, че данните от телефонното ѝ проучване от 17-22 октомври 2023 г. показват, че респондентите, които са "последователни" поддръжници на войната - тези, които са изразили подкрепа за войната, не подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, освен ако Русия не постигне военните си цели, и смятат, че Русия трябва да даде приоритет на военните разходи - са намалели от 22% на 12% в периода между февруари и октомври 2023 г.

От "Хроника" заявиха, че 40% от респондентите подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, без Русия да е постигнала военните си цели, и че този брой остава постоянен на около 39-40% през 2023 г.

Независимата руска социологическа организация "Левада център" съобщи на 31 октомври 2023 г., че 55% от анкетираните смятат, че Русия трябва да започне мирни преговори, докато 38% са за продължаване на воденето на войната, като отбеляза, че тези цифри до голяма степен са останали постоянни от юли 2023 г. насам.

Неотдавна руски правителствени и медийни служители починаха, вероятно при мистериозни обстоятелства. На 6 януари руските власти откриха главния редактор на онлайн редакцията на кубанския клон на Руската държавна телевизионна и радиоразпръсквателна компания (ВГТРК) Зоя Коновалова и съпруга ѝ мъртви в Краснодарския край, като се предполага, че причината за смъртта е отравяне.

Много руски военни блогъри и военни кореспонденти са свързани с ВГТРК.

Владимир Егоров, заместник-председател на градската Дума на Тоболск и член на партия "Единна Русия", умира на 27 декември 2023 г., след като пада от прозореца на третия етаж в дома си.

Руски източник твърди, че най-вероятната причина за смъртта е сърдечен проблем.

Руската информационна агенция РБК посочва, че Егоров е бил осъден на поправителен труд през 2016 г. за това, че не е събирал наем от бизнесмени след отдаване под наем на общинска земя, но обвиненията са били свалени поради изтекла давност.

Руска държавна медия потвърди, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е задържала трима служители на дирекция "М" във връзка с нашумяла схема за подкупи.

Информационната служба на Кремъл ТАСС цитира руските правоохранителни органи, които на 8 януари съобщиха за задържането на офицера от ФСБ Александър Ушаков и домашния арест на офицерите Алексей Царев и Сергей Манишкин за приемане на подкупи на обща стойност над пет милиарда рубли (55,6 милиона долара) и други неуточнени престъпления.

Докладът на ТАСС потвърждава част от твърдението на руски вътрешен източник от 28 ноември 2023 г., че ФСБ е задържала "Ушаков", двама неуточнени офицери от управление "М" и двама неуточнени офицери от управление "Т" във връзка със случай на подкуп на стойност пет милиарда рубли.

ТАСС съобщи, че Дирекция "М" на ФСБ отговаря за контраразузнаването и борбата с корупцията в различни руски държавни и правоприлагащи органи, включително Върховния съд на Русия, Главната прокуратура, Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на правосъдието и Следствения комитет.

На 5 декември 2023 г. център "Левада" публикува проучване, което показва, че руската общественост продължава да има въпроси относно края и резултата от войната, както и относно мобилизацията и перспективите за мир, което съответства на увеличената вътрешна подкрепа за изтегляне на Русия от Украйна и за мирни преговори.

Неколцина протестиращи прекъснаха речта му в историческата църквата "Емануил" в Чарлстън, Южна Каролина, където белият супремацист Дилън Руф застреля деветима чернокожи енориаши през 2015 г.

"Разбирам тяхната страст", каза Байдън за протестиращите докато охраната ги извеждаше от църквата.

"Работя без излишен шум с израелското правителство, за да ги накарам да намалят присъствието си и в значителна степен да се изтеглят от Газа", заяви той.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: