Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2024 08:00 12 966 128

Институт за изследване на войната: Украинската армия се нуждае спешно от нови доставки за ПВО отбраната си

  • украйна-
  • пво-
  • ракети-
  • русия

Украйна трябва да прехваща повече руски ракети и безпилотни летателни апарати предвид големия брой такива системи, които Русия редовно изстрелва

Институт за изследване на войната: Украинската армия се нуждае спешно от нови доставки за ПВО отбраната си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински официални лица подчертаха необходимостта от повече системи за противовъздушна отбрана след поредната голяма серия от руски ракетни удари и удари с дронове срещу Украйна в нощта на 7 срещу 8 януари.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли общо 59 ракети и дронове срещу Украйна, включително: осем дрона Шахед-136/-131; седем ракети С-300/400; четири хиперзвукови ракети Кинжал-47М2; 24 крилати ракети Х-101/555/55 и осем крилати ракети Х-22; шест балистични ракети Искандер-М; и две управляеми ракети Х-31П.

Украински военни съобщиха, че руските удари са били насочени към критична и гражданска инфраструктура и военни обекти в Харковска, Днепропетровска, Запорожка и Хмелницка област и че украинските сили са свалили всичките осем "Шахтьор" и 18 крилати ракети Х-101/555/55.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че процентът на руските въздушни цели, които украинските сили са свалили през нощта на 7 срещу 8 януари, не се е променил в сравнение с предишни, по-интензивни руски удари, но че Украйна трябва да прехваща повече руски ракети и безпилотни летателни апарати предвид големия брой такива системи, които Русия редовно изстрелва.

Ихнат заяви, че само "специфични средства", като системите за противовъздушна отбрана Patriot, могат да свалят балистични ракети и че украинските сили все още не са свалили крилата ракета Х-22.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във виртуално обръщение към шведската годишна национална конференция за общество и отбрана на 8 януари, че Украйна трябва да засили възможностите си за противовъздушна отбрана на фронта, за да защити по-добре украинските позиции от руски удари, и в тила, за да защити цивилното население.

Зеленски заяви, че украинските сили са прихванали над 70% от над 500-те руски ракети и дронове, изстреляни през последните "няколко дни", благодарение на системите за противовъздушна отбрана на западните партньори, но че този настоящ процент на прихващане е недостатъчен.

Зеленски заяви, че руските сили ще загубят своята мощ на бойното поле, ако руските сили загубят въздушното си превъзходство.

Западните доставки на системи за противовъздушна отбрана и ракети остават от решаващо значение за Украйна, тъй като руските сили се опитват да се приспособят към настоящите украински възможности за противовъздушна отбрана и тъй като Украйна развива своята отбранителна индустриална база (ОИБ).

Според оценката на ISW понастоящем руските и украинските сили участват в тактическа и технологична надпревара в областта на настъпателната отбрана, в която и двете страни непрекъснато експериментират и адаптират своите удари с голям обсег и ПВО.

Продължаващото и увеличено предоставяне на западни системи за противовъздушна отбрана и ракети на Украйна е от решаващо значение, тъй като руските сили продължават да експериментират с нови начини за проникване в украинската противовъздушна отбрана. Включването на предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана в украинския чадър за противовъздушна отбрана е от съществено значение за способността на Украйна да се защитава от руски ракети, особено от балистични ракети.

Западните системи за противовъздушна отбрана и ракетните системи за противовъздушна отбрана, предоставяни на Украйна в краткосрочен и средносрочен план, също са от съществено значение за защитата на нарастващата оръжейна мощ на Украйна, тъй като руските сили продължават да атакуват украински промишлени съоръжения.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър нарече на 4 януари предоставянето на американска помощ за Украйна "критично", тъй като Украйна все още не е в състояние да се защитава сама, но отбеляза, че няма да е необходимо американската помощ да продължи на предишните нива, тъй като Украйна работи за разширяване на своята отбранителна промишленост, за да "стъпи на краката си".

Украинските сили се адаптират към трудностите на бойното поле, породени от недостига на оборудване, но се борят да компенсират напълно недостига на артилерийски боеприпаси и недостатъчните възможности за електронна война (ЕВ).

На 8 януари Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че украинските сили се борят с недостига на артилерийски боеприпаси на фронта, но че украинските сили използват безпилотни летателни апарати с поглед от първо лице (FPV), за да компенсират този недостиг, докато Украйна получи повече боеприпаси.

Украински войници край град Роботин, Западна Запорожка област, съобщиха на WSJ, че могат да нанасят удари по малки руски превозни средства и войници, превозващи провизии, с FPV дронове и да затрудняват руската логистика, но FPV дроновете носят по-малък полезен товар, така че украинските сили не могат да ги използват за нанасяне на удари по руски полеви укрепления, както могат да го правят с артилерия.

На 7 януари New York Times (NYT) съобщи, че украинските сили, особено в западната част на Запорожка област, се борят да преодолеят трудностите, дължащи се на руските наземни атаки, ударите с FPV дронове и възможностите за електронна война.

Заместник-командир на украински батальон заяви пред "Ню Йорк таймс", че украинският морал е "наред", но войниците са "физически изтощени". На 7 януари "Файненшъл таймс" (FT) съобщи, че руските сили имат предимство в електронната война и приоритетно произвеждат ударни дронове, и отново подчерта важността на укрепването на електронна война способностите на Украйна за противодействие на руските дронове и ракети.

FT отбеляза, че от началото на пълномащабното нахлуване Украйна е инвестирала много в своите възможности за електронна война, но руските сили запазват предимство поради предвоенните си възможности.

Съобщава се, че руските власти незаконно депортират украински цивилни граждани в Русия и ги държат в наказателни колонии и центрове за предварително задържане без обвинения, разследвания, съдебни процеси, достъп до адвокати или определени дати за освобождаване.

Руската служба на Би Би Си съобщи на 8 януари, че руските власти са задържали хиляди украински цивилни в наказателни колонии и центрове за предварително задържане в Русия и окупирана Украйна за "противопоставяне на "специалната военна операция".

Руската служба на Би Би Си съобщи, че руските власти задържат украинските цивилни граждани без официални документи за задържането им, без да са образувани наказателни или административни дела и без да се водят разследвания, така че задържаните не съществуват "официално" в руската пенитенциарна система и нямат достъп до адвокати.

Руската служба на Би Би Си съобщи, че някои бивши украински цивилни задържани са заявили, че руските власти са се отнасяли с тях "като с подчовеци" и са ги измъчвали. Съобщава се, че руското министерство на отбраната (МО) е отговорило на запитване относно един от задържаните цивилни, като е заявило, че руските власти държат задържания в съответствие с "изискванията на Женевската конвенция за третиране на военнопленници".

Би Би Си отбеляза, че Женевската конвенция забранява вземането на цивилни заложници, които не са участници в бойни действия.

Би Би Си съобщи, че понастоящем в международното право няма механизъм за освобождаване на цивилни от плен, а Женевската конвенция позволява само размяна на военнопленници срещу други военнопленници.

Руската служба на Би Би Си заяви, че работата на трети страни, като Обединените арабски емирства (ОАЕ), които наскоро помогнаха за посредничеството при размяната на пленници, включваща връщането на украински цивилни, се е оказала жизненоважна за връщането на задържаните цивилни. Украинското министерство на реинтеграцията на временно окупираните територии заяви, че към ноември 2023 г. в руски плен се намират 4337 украинци, включително 763 цивилни, но Би Би Си отбеляза, че тези цифри се основават на данни от Червения кръст, който не винаги има достъп до местата, където руските власти държат украински цивилни, включително центровете за задържане и наказателните колонии в окупираните територии.

Украинският комисар по правата на човека Дмитрий Любинец заяви, че около 25 000 украински цивилни граждани са в неизвестност и че руските сили може да са отвлекли значителен брой от изчезналите лица.

Би Би Си цитира украинския проект "Намерете нашите", според който може би има около 7500 украински цивилни, които са незаконно задържани в Русия и окупирана Украйна.

Руската служба на Би Би Си заяви, че руски и украински активисти за правата на човека са идентифицирали повече от 30 наказателни колонии и центрове за предварително задържане, в които според сведенията са били задържани украински цивилни граждани.

Руски вътрешен източник твърди, че руски официални лица са уволнили първия заместник-началник на Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) генерал-лейтенант Владимир Алексеев, който според информацията е отговарял за руския "доброволчески корпус", който е трябвало да замени групата "Вагнер".

Руски вътрешен източник, който и преди е предоставял точна информация за промените в руското командване, твърди в отговор на източник, за който се твърди, че е свързан с руските власти (силовици), че руски служители са принудили Алексиев да подаде оставка през есента на 2023 г.

Първоначално източникът, свързан със siloviki, твърдеше, че нередовното въоръжено формирование на Алексиев, "Доброволчески корпус", се сблъсква с подобен недостиг на оборудване и снаряди, какъвто изпитва Вагнер в началото на 2023 г.

Свързаният със силовиците източник твърди, че през последните два месеца почти всички части на "Доброволческия корпус" изпитват остър недостиг на гориво и смазочни материали, особено на фронтовете при Бахмут и Авдеевка.

Свързаният със силовиците източник добави, че "Доброволческият корпус" се бори с този недостиг, въпреки че е интегриран в организационната структура на ГРУ в рамките на 462-ри център за подготовка със специално предназначение.

Свързаният със силовиците източник твърди, че Алексеев уверява подчинените си, че този недостиг е временен и че руското Министерство на отбраната (МО) забавя снабдяването на "Доброволческия корпус" с оръжие и материали.

Един руски политически блогър (който има аудитория от 150 000 последователи) твърди, че руското МО вероятно не отказва умишлено да предостави военно оборудване и доставки на руския "Доброволчески корпус", тъй като това нередовно формирование не може да представлява същата политическа заплаха за Кремъл, както бунтът на Вагнер и Пригожин през юни 2023 г.

Блогърът твърди, че докладваните липси на снаряди показват потенциален систематичен недостиг на доставки във всички руски сили или по-вероятно предполагат, че руското МО задържа боеприпаси от определени части, чиито функции смята за "по-малко значими".

Блогърът отбеляза, че елементите на руския "Доброволчески корпус" участват предимно в пехотни нападения и че Русия пести средства, като например използването на самолети, в определени направления.

МСС не може да потвърди нито уволнението на Алексеев през есента на 2023 г., нито съобщенията за недостиг на снаряди, който непропорционално засяга руския " Доброволчески корпус".

За последен път ISW наблюдава съобщения за награждаване от страна на Алексеев на военнослужещи от руската доброволческа разузнавателно-щурмова бригада "Испаньола" на 30 ноември 2023 г.

Руската служба на Би Би Си съобщава, че Алексиев е присъствал на преговорите с Пригожин след неговия бунт, а Радио "Свобода" съобщава, че по каналите на Вагнер Алексиев е наричан "един от основателите" на Вагнер.

Алексиев също така придружава Пригожин из щаба на руския Южен военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон по време на бунта и по-късно записва видеозапис, в който моли Пригожин да спре бунта.

Руската служба на Би Би Си съобщава, че Алексеев е бил един от главните ръководители на всички "доброволчески" нередовни формирования - включително на частната военна компания (ЧВК) "Редут".

Руските власти продължават да полагат усилия за укрепване на контрола върху руското информационно пространство преди президентските избори през март.

Кремълската информационна служба ТАСС заяви на 8 януари, че руската Главна прокуратура, Министерството на цифровото развитие и руската федерална служба за мониторинг на информацията Роскомнадзор са подготвили законопроект за бързото блокиране на незаконно съдържание в интернет с помощта на специализирана информационна система.

Главната прокуратура заяви, че е изпратила 555 искания до Роскомнадзор за блокиране на "фалшификати", които "дискредитират" руските въоръжени сили и руските власти през 2023 г., както и че руските власти са изтрили или блокирали над 69 000 интернет ресурси.

Главната прокуратура заяви, че темите на тези "фалшификати" включват войната в Украйна, решенията, взети от държавните органи, и нарушенията на изборния процес по време на изборите през септември 2023 г.

На 8 януари руският опозиционен вестник "Верстка" съобщи, че последните проучвания на общественото мнение показват намаляване на подкрепата за пълномащабна инвазия на Русия в Украйна преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

"Верстка", позовавайки се на социологически данни от независимите руски опозиционни социологически организации "Хроника" и "Лаборатория за обществена социология" и на неуточнени източници от Кремъл, съобщи, че процентът на руснаците, които подкрепят изтеглянето на Русия от Украйна "без постигане на целите [на войната]", е надхвърлил процента на руснаците, които подкрепят продължаването на войната за първи път в края на 2023 г.

Неназован източник, за който се съобщава, че е свързан с администрацията на руския президент, заяви пред "Верстка", че по-малко от 50 % от респондентите в неотдавнашно проучване, спонсорирано от Кремъл, подкрепят продължаването на войната на Русия в Украйна, докато повече от 30 % са за мирни преговори.

"Верстка" заяви, че намалената подкрепа за войната все още не е довела до силно антивоенно политическо движение поради продължаващата вътрешнополитическа подкрепа за руския президент Владимир Путин.

На 30 ноември 2023 г. "Хроника" заявява, че данните от телефонното ѝ проучване от 17-22 октомври 2023 г. показват, че респондентите, които са "последователни" поддръжници на войната - тези, които са изразили подкрепа за войната, не подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, освен ако Русия не постигне военните си цели, и смятат, че Русия трябва да даде приоритет на военните разходи - са намалели от 22% на 12% в периода между февруари и октомври 2023 г.

От "Хроника" заявиха, че 40% от респондентите подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, без Русия да е постигнала военните си цели, и че този брой остава постоянен на около 39-40% през 2023 г.

Независимата руска социологическа организация "Левада център" съобщи на 31 октомври 2023 г., че 55% от анкетираните смятат, че Русия трябва да започне мирни преговори, докато 38% са за продължаване на воденето на войната, като отбеляза, че тези цифри до голяма степен са останали постоянни от юли 2023 г. насам.

Неотдавна руски правителствени и медийни служители починаха, вероятно при мистериозни обстоятелства. На 6 януари руските власти откриха главния редактор на онлайн редакцията на кубанския клон на Руската държавна телевизионна и радиоразпръсквателна компания (ВГТРК) Зоя Коновалова и съпруга ѝ мъртви в Краснодарския край, като се предполага, че причината за смъртта е отравяне.

Много руски военни блогъри и военни кореспонденти са свързани с ВГТРК.

Владимир Егоров, заместник-председател на градската Дума на Тоболск и член на партия "Единна Русия", умира на 27 декември 2023 г., след като пада от прозореца на третия етаж в дома си.

Руски източник твърди, че най-вероятната причина за смъртта е сърдечен проблем.

Руската информационна агенция РБК посочва, че Егоров е бил осъден на поправителен труд през 2016 г. за това, че не е събирал наем от бизнесмени след отдаване под наем на общинска земя, но обвиненията са били свалени поради изтекла давност.

Руска държавна медия потвърди, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е задържала трима служители на дирекция "М" във връзка с нашумяла схема за подкупи.

Информационната служба на Кремъл ТАСС цитира руските правоохранителни органи, които на 8 януари съобщиха за задържането на офицера от ФСБ Александър Ушаков и домашния арест на офицерите Алексей Царев и Сергей Манишкин за приемане на подкупи на обща стойност над пет милиарда рубли (55,6 милиона долара) и други неуточнени престъпления.

Докладът на ТАСС потвърждава част от твърдението на руски вътрешен източник от 28 ноември 2023 г., че ФСБ е задържала "Ушаков", двама неуточнени офицери от управление "М" и двама неуточнени офицери от управление "Т" във връзка със случай на подкуп на стойност пет милиарда рубли.

ТАСС съобщи, че Дирекция "М" на ФСБ отговаря за контраразузнаването и борбата с корупцията в различни руски държавни и правоприлагащи органи, включително Върховния съд на Русия, Главната прокуратура, Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на правосъдието и Следствения комитет.

На 5 декември 2023 г. център "Левада" публикува проучване, което показва, че руската общественост продължава да има въпроси относно края и резултата от войната, както и относно мобилизацията и перспективите за мир, което съответства на увеличената вътрешна подкрепа за изтегляне на Русия от Украйна и за мирни преговори.

Неколцина протестиращи прекъснаха речта му в историческата църквата "Емануил" в Чарлстън, Южна Каролина, където белият супремацист Дилън Руф застреля деветима чернокожи енориаши през 2015 г.

"Разбирам тяхната страст", каза Байдън за протестиращите докато охраната ги извеждаше от църквата.

"Работя без излишен шум с израелското правителство, за да ги накарам да намалят присъствието си и в значителна степен да се изтеглят от Газа", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    204 6 Отговор
    Някой чете ли го целият този бълвоч?

    Коментиран от #7, #10, #18, #39

  • 2 Върховна Рада

    143 8 Отговор
    Секретар по безопасността и разузнаването Костенко:

    Зеленски вече политически умря

    Коментиран от #102

  • 3 Ццц

    144 10 Отговор
    Вчера руснаците за първи път съобщиха директно, че са извършили залп с ракети калибър. И за първи път наркобой не залови нито една! Съобщаваха за ракетно нападение над области, но "информацията се актуализираше", защото сменяха посоката си. Липсва и статия, която да иронизира "безаналоговите" ракети на Путин. Който може да си прави изводите. А други няма да могат да си правят заводите, за да са си "самодостатъни".

    Коментиран от #42, #105

  • 4 Гориил

    128 7 Отговор
    Украйна има огромен и всепоглъщащ апетит. Трябва незабавно и бързо да нахраните гладната армия. В противен случай режимът на Бандера е обречен. В същото време никой в ​​Киев, нито днес, нито утре, няма намерение да облекчи страданията на десет милиона руснаци, на които е забранена хилядолетната руска православна църква и техният роден език.
  • 5 ДАЙТЕ НОВИ

    65 5 Отговор
    ............СТАРИТЕ ИЗГОРЕХА ..........
  • 6 Бг история

    12 164 Отговор
    Руснаците са фашистите на днешното време

    Коментиран от #12, #15, #52, #53, #79, #88, #107, #121

  • 7 Ццц

    7 110 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Тези, които могат да четат дълги текстове не искат, а тези, които не могат, нямат нужда. Те "инстиктивно" си знаят, че руснаците са много зле. 🤣
  • 8 Миризлива логорея,

    124 0 Отговор
    с драсканици не става, украинците нямат войници, защо са им железа?
  • 9 AMAH OT ИДИOTИ

    127 3 Отговор
    УКРАИНСКАТА АРМИЯ ВЕЧЕ НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ НИЩО.
  • 10 Мутата

    46 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Опитах. Не става.

    Коментиран от #71

  • 11 Закс

    91 1 Отговор
    Краварите да им дарят !

    Коментиран от #128

  • 12 Историк

    1 50 Отговор

    До коментар #6 от "Бг история":

    Факт.

    Коментиран от #69

  • 13 Гоорил

    6 65 Отговор
    То остана ли нещо от втарая!
  • 14 Последния Софиянец

    3 67 Отговор
    За герасимов чу ли се кога ще го изписват на кладбището, ребята!
  • 15 КовидманЯк

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бг история":

    И гладни терористи и мародери на тостери и маши за коса.
  • 16 Най-сетне

    72 2 Отговор
    Нещо по-реалистично от украинската пропаганда ето го

    руските удари са били насочени към критична и гражданска инфраструктура и ВОЕННИ обекти


    И ОЩЕ НЕЩО ПРАВИ
    ВПЕЧАТЛЕНИЕ

    Трябвало да се увеличи процентът на свалените руски летателни средства

    Коментиран от #17

  • 17 Нали

    80 1 Отговор

    До коментар #16 от "Най-сетне":

    Свалях те 100% от насочените към вас ракети
    С колко трябва да го увеличите този процент
  • 18 Лост

    55 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    То ти стига само да прочетеш 26 от 59 и нататък все едно е дошъл Тити Папазов 😭😭😭.

    Коментиран от #31

  • 19 Фен

    98 5 Отговор
    Украйна се нуждае от мир. И винаги се е нуждаела! Но САЩ никога и на никого не са донесли мир! Така, че, колкото по - малко САЩ, толкова повече мир!

    Коментиран от #22

  • 20 Роман Костенко

    70 1 Отговор
    Полковникът от СБУ разкритикува Зеленски, който е по-загрижен за запазването на рейтинга си, отколкото за запазването на държавата. Според народния депутат върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна се е оттеглил от обсъждането на новия законопроект за мобилизацията, опитвайки се да прехвърли цялата вина за непопулярното решение върху други. Въпреки това, както подчерта Костенко, днес Зеленски е „политически мъртъв“ и повече няма да стане президент.
    "Вярвам, че сега президентът Зеленски трябва да разбере за себе си, че никога повече няма да бъде президент, че това е само един мандат, който има сега. Той трябва да го използва максимално, за да запази това състояние. Той трябва да разбере, че вече е политически мъртъв."
  • 21 Гориил

    87 3 Отговор
    Гигантски заводи с най-нови и модерни технологии бяха построени от Москва на територията на Украйна. Само луда държава (поради шизофреничната цел на малка шепа националисти да се отделят от Русия и нереалистичните фантазии за присъединяване към ЕС и НАТО) може да превърне тези заводи в купища развалини. За доказване на техния антирусизъм бяха приети най-жестоките и свирепи антируски закони в света. Сега губещите молят за спасение.

    Коментиран от #83

  • 22 Последния Софиянец

    4 65 Отговор

    До коментар #19 от "Фен":

    А за терористите на ботакса нещо да кажеш!
  • 23 Бог да прости Европа

    82 0 Отговор
    САЩ не искат тази война да спре. Чрез нея те: 1.Съживиха икономиката си; 2.Принудиха съюзниците си от НАТО да удвоят бюджета си за армията; 3. Ще закопаят няколко европейски държави, съседни на Русия; 4. Далечната цел е Русия да използва ядрено оръжие и да се наложи САЩ да се върнат в Европа както при ВСВ; 5. Междувременно ЕС ще се разпадне, което е истинската им цел от десетилетия. А иначе войната свършва за един ден-така, както между двете Кореи! Границата е днешната и край! Доволни, недоволни-няма значение.важното е, че са живи.
  • 24 "Ценъра на ливадата"

    64 7 Отговор
    "Независимата руска социологическа организация "Левада център" съобщи на 31 октомври 2023 г., че 55% от анкетираните смятат, че Русия трябва да започне мирни преговори"

    Ами това и Путин го повтаря непрекъснато! Но май "Левада център" не знае че му заповядаха на Зеленски издаде указ за забрана на преговорите! Както и Борис Джонсън го пратиха да принуди Зеленски да се откаже от почти подписания мирен договор в Истанбул! За Минските да не говорим дори!

    А сигурно дори базирания Мозъчен Тръст на Виктория Нюланд знаят, че Първото предложение на Русия е винаги най-доброто!

    И какво толкова сте привлечени от този Мозъчен Тръст??

    Коментиран от #29

  • 25 Гоорил

    4 74 Отговор
    Санкциите направиха от Русия могъща сила, от производител само на алкохалици и евтини девушки, сега вече произвежда вече и кюмур и дърва за огрев, с яйцата малко има проблем, но картофения барон ще помогне, поне така обеща!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иванушка 🇷🇺

    63 1 Отговор
    Чували, черни чували спешно са необходими за урко-"армията" съставена от наемници, жени, старци и 14г дечица. И за какво им беше всичко това ? Да бяха ратифицирали Минските споразумения и сега да си люпат любимите тиквени семечки, кабачки 😂
  • 28 Журналистката

    48 1 Отговор
    Спешно, само от бело знаме.

    Коментиран от #75

  • 29 Гориил

    40 0 Отговор

    До коментар #24 от ""Ценъра на ливадата"":

    Нека бъда ясен. Левада център получава финансиране от чуждестранни източници и затова получи официален статут на чужд агент. Центърът Левада може да работи свободно и безпрепятствено в Русия, но му е забранено да дава държавни поръчки.

    Коментиран от #37

  • 30 Адиос мучачос

    53 0 Отговор
    Е нали всичко сваляха на 110%? Ама от Коледа насам Адиос мучачос и Патреотете,и веоенноте предприятия,и складовете.
  • 31 Военен

    56 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лост":

    "седем ракети С-300/400"

    То и в тези 26 от 59 слагат и техните ПВО ракети защото С-300/400 няма как да долетят до Киев. Общо взето почти нищо не са свалили а няколко Пейтриъта са дали фира - кинджалите са били за тях. Имало е и антирадарни ракети - руснаците първо пускат шахедите за да се задейства ПВО, след това ги обработват с антирадарни и кинджали а след това политат крилатите ракети. Те укрите за това ревът защото не им останаха ПВО системи.
  • 32 Аква

    57 0 Отговор
    Украйна се нуждае само и единствено от мирни преговори!
  • 33 Иванушка 🇷🇺

    3 47 Отговор
    Абе нищо не казват още за Герасимов и останалите генерали, май няма оживели, има ли инфо някой поне кога ще ги погребат, да им отдадем почит!

    Коментиран от #34

  • 34 Гоорил

    2 47 Отговор

    До коментар #33 от "Иванушка 🇷🇺":

    Говори се, че Герасимов е ранен сериозно и е в кома, a други 10тина виши офицери са починали след терористичния удар на Залужни! Другаря Путин за това стоеше на 10 метра като разговаряше с вдовиците и децата на загинали герой, от всякъде може да дойде атентат, трябва да се пази!
  • 35 Перо

    51 1 Отговор
    Ционисткият режим в Украйна се нуждае да провокира войната, чрез военен преврат, геноцид, неспазване на международните договори, а после друг да воюва и плаща разходите за войната с Русия!
  • 36 Дете Индиго

    3 47 Отговор
    Преди малко четох че руснаците крещели от удоволствие защото такова голямо щастие отдавна не им се било случвало . Понеже спрял токът на много места в русията спряло парното водата от чешмите спряла а навън минус много градуса как да не се радваш на такива неща а пък и да се оплачеш няма кой да те чуе парите отиват за войната а за хората няма денги за ремонт на Ел инсталации на водоснабдяването и прочие дребни и незначителни неща а в магазините скъпотия и опашки от час и нещо да чакаш абе руснаците направо са си в рая а ние европейците можем само да им завиждаме какъв купон е в русия

    Коментиран от #41, #43, #60

  • 37 "Ценъра на ливадата"

    33 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гориил":

    А защо, базирания Мозъчен Тръст го нарича "независим"???
  • 38 Ксаниба

    51 1 Отговор
    С една дума разгромена е не само окраина но и кажи реши целото натю
  • 39 ттддд

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Не , направо отидох на коментарите
  • 40 Искат нови ПВО

    50 3 Отговор
    защото руснаците им изгориха предните.

    Ама ISW не могат да напишат истината.

    А обеднения запад и в склада нямат вече излишни! И си го признават.

    Коментиран от #44

  • 41 Коментар

    48 3 Отговор

    До коментар #36 от "Дете Индиго":

    Хамериканците имат същата дилема,защото при всяка буря остават без ток и отопление с дни.Изгоряха оръжията за укрите в ФАЩ.С дни не могат да потушат пожара.
  • 42 Мишел

    54 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    На 2 януари имаше залп от 10 калибри. Украинците се похвалиха, че са свалили 10 от 10. Полските и други западни медии като Ню Йорк Таймс, съобщиха, че няма свален Калибър .

    Коментиран от #78

  • 43 Мишел

    55 2 Отговор

    До коментар #36 от "Дете Индиго":

    Четенето на информация от украински източници е вредно за вашето психично здраве.
  • 44 британското разузнаване

    45 0 Отговор

    До коментар #40 от "Искат нови ПВО":

    Каква е тази паника бе! Та от небето падат само войнишки лопатки!

    Тука не са ли публикували докладите от миналата година?
  • 45 Я у лево....

    60 0 Отговор
    Украинската армия от какво се нуждае, нас въобще не ни интересува. Важното е от какво се нуждае българина. Тагаренко обаче го привикаха спешно в САЩ и тръпна в очакване този предател кви ще ги надроби отново.
  • 46 център "Левада" публикува проучване...

    44 0 Отговор
    Бесарабският фронт да не е в отпуска още ?
  • 47 дядо поп

    35 1 Отговор
    Нищо повече не ви трябва от един бял чаршаф!
  • 48 Украинската армия се нуждае спешно

    44 2 Отговор
    От памперси, па друго не знам.
  • 49 Русия винаги са искали мир !

    46 2 Отговор
    И не те предишните мирни преговори напуснаха а урките ! САЩ мир НЕ искаха. САЩ и НАТО са тези които войната разпалват и нацисти въоръжават
  • 50 Българин

    39 1 Отговор
    Е уж правиха контранастъпление а сега искат пво.да вдигат бялото знаме и да се свършва.стига сме ги хранили по хотелите.
  • 51 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    33 2 Отговор
    Зелю е пътник
  • 52 Бг история

    35 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бг история":

    Фашист си ти и еврогейските ви ценности
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Механик

    43 1 Отговор
    А кво стана със старата ПВО? Патриотите да не са самокатастрофирали в някоя руска ракета?
    А уж сваляха по пет ракети при изстреляни две.
  • 55 Никой не чете подобни Глупости от

    39 1 Отговор
    Украйна!! Ако има някой да ви плаща, сие негова, работа!
  • 56 В.В.П.

    31 2 Отговор
    Окропа даде яко задна..

    Коментиран от #104

  • 57 В.В.П.

    31 1 Отговор
    Великият Окроп го пребиха .яко.
  • 58 Демократ

    32 0 Отговор
    Единственото неща от които имат нужда хохохольите е бяло знаме ,повечко сало за мазане и да тренират връзване на обувки.
  • 59 Артилерист

    52 1 Отговор
    Прекалено дълги глуповетини, за да си губя времето да ги чета. Нали Украйна воюва уж срещу Русия, защо непрекъснато хленчи за помощи? Или американците, натото им и западняците са истинските войващи срещу Русия, а украинците са само материал за целта им. Когато пиша, че това е мощна клика около американците, която води война срещу Русия за запазване на своята власт над света, някои се загрижват за здравето ми и ме съветват да си пия хаповете. Същите обиждат и се подиграват на руската армия, че била безаналогова, че щяла уж да се справи за три дни, а вече две години завзема някакво село или храст в полето и прочие, но и дума не отварят, че Русия се справя почти сама срещу толкова мощен и богат противник. Нещо повече, руската икономика е в растеж, а свитата около американците, с изключение на самите САЩ, са в прогресираща криза...
  • 60 Доротея

    22 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дете Индиго":

    Ела кака да ти даде да пос муучишш дългокосата персийка.Знам,че като малък си бил лишаван от майчини ласки.Решение има и спасение дебне от всякъде.
  • 61 Любопитния

    34 1 Отговор
    Кажете честно,някой прочете ли го докрая.И ако да ,дайте имена и адрес да ви изпратя 10тарка за упоритоста и още нещо.

    Коментиран от #82

  • 62 бай Иван

    44 0 Отговор
    "Украинската армия се нуждае спешно от нови доставки за ПВО отбраната си"

    Магарев за това го привикаха в САЩ .Да дадем този път всичко. А на бас ,че като се върне ще се окажат всички ракети за ПВО "негодни " и ще ги дарим на Украйна. Също така ще се предвидят средства за подпомагане на Украйна щото сме братски народ на САЩ и не може да ги изоставим в тоя труден момент и да продължават да затъват в дългове. България е малка, но солидарна в правенето на дългове.

    Коментиран от #64

  • 63 Редник

    27 0 Отговор
    Руската служба на Би Би Си. Това е което запомних от този безмислен материал. Споменато е около 20 пъти.
  • 64 россиян..

    38 0 Отговор

    До коментар #62 от "бай Иван":

    Вчера излезна статия,че сглобкаджиите само за 11 дена през декември са похарчили 11 млрд.лв-някой да каже,,за какво,ами за коледни бонуси по етажите на министерствата..а за разрушаването на моча-кокорчо се похвали че е използвал коледните бонуси за пенсионерите..
  • 65 хаха

    37 0 Отговор
    От както е започнала специалната военна операция не чух нищо друго освен че Осрайна се нуждае само от оръжия. Интересно къде са и оръжията ? Още преди да навлезнат руснаците , краварите ги бяха предупредили,че Русия струпва войски , и тия пак не бяха подготвени и за три дни им унищожиха цялата военна структура.
    А спрете се малко бе украйнски прошляци , не разбрахте ли ,че Русия няма да победите.
  • 66 Наркомандо

    26 1 Отговор
    и аз се нуждая спешно от нови доставки на пари в сметката ми, ама на - западняците си ослушват и не щат да помагат
  • 67 Дедо ви!!!

    27 0 Отговор
    Цял институт им е трябвал да направят това умозаключение?!?!?!?!
  • 68 От страни

    29 3 Отговор
    Най вече се нуждаят от мозък укрите. Щото явно няма такъв шом са се връзали на акъла на американците да почнат война срещу Русия.
    А това "Украйна се нуждае" стана мем в интернет вече. Като няма с кво нема и да рипваш а не така да рипнеш а после да се молиш на цял свят за некой патрон. Опъвайте си краката според чергата.

    Коментиран от #81

  • 69 От страни

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Сам го написа и сам си отговори, а? Ей вие подлогите сте едно големо чудо...

    Коментиран от #85

  • 70 В.В.П.

    18 0 Отговор
    Мозъкът от Тръстта,провали окропите ..Умишлено..Англия е враг на хахлята .Не ги трае..иска да им е гадно.. АХАХА..
  • 71 Госта.

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мутата":

    Аз научих че имаме нов източник на информация Руската секция на Питам какво стана с Басарабски фронт??? телевизия FREEDOM???.
  • 72 Урка се нуждае

    17 0 Отговор
    Единствено от мобилизация, лопата и за Сибир във вагони...ту-туу, ту-туу....
  • 73 В.В.П.

    17 1 Отговор
    Самото общуване с хохлю ,е извращение за личността..и душата..Ахаха..,,Окрайна се нуждае,,,Зелю иска,,!!!.
  • 74 хихихихихи

    22 1 Отговор
    Давайте още ПВО щото два Патриота отидоха за боядисване а един ИРИС е със спукана гума!
  • 75 Баш журналиста

    2 24 Отговор

    До коментар #28 от "Журналистката":

    Най после в Русия се чу гласът на народа,Руснаците искат спиране на войната и изобщо не ги интересуват целите на Путин.
  • 76 Бай Благой

    19 4 Отговор
    Поредното доказателство че запада е ЛИЦЕМЕРЕН!!
    Ако искаха до сега да им бяха дали всички изискуеми оръжия и да бяха стигнали до Владидивосток!!
    Само че явно не е това целта.
    Целта е умаломощаване както на Украйна така и на Русия.
    Целта е да се крадат едни пари от щатите. Целта е всички руско-въоръжени да си изпразнят оръжейните складове под формата на "помоЩ" и в последствие да се направят поръчки за американски оръжия!
    Год блесс америка!
  • 77 Госта.

    17 2 Отговор
    Аз научих че имаме нов източник на информация Руската секция на BBS Питам какво стана с Басарабски фронт??? телевизия FREEDOM???.
  • 78 Даа бе

    3 27 Отговор

    До коментар #42 от "Мишел":

    Няма такъв кинофилм!Както винаги лъжеш най безогледно! Между другото руснаците искат незабавно спиране на войната,като изобщо не ги интересуват целите на Путин! Общественото недоволство назрява,нещо от което неофашисткия диктатор най много се страхува!

    Коментиран от #118

  • 79 САЩисан вие на поляна

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бг история":

    Добре де, разбрахме,че форумните историци като теб сте завършили македонският университет, няма защо да го натяквате постоянно..Добре ни разсмивахте, но започнахте да ставате банални...

    Коментиран от #95

  • 80 Съдията Дред

    22 2 Отговор
    Хубаво, ама американците спряха кинтите, немските фермери не искат да им падат доходите, за да има за зеления, един сал Тагаренко остана всеотдаен

    Коментиран от #87

  • 81 Рушлямистан

    2 24 Отговор

    До коментар #68 от "От страни":

    Блатарите Zапочнаха ВОЙНАТА преди това имаше студен конфликт с около 20000 жертви за 7 години, който беше започнат и подклаждан от РУШЛЯМИСТАН които 2014 нахлуха за окупацията на Крим!!!

    Коментиран от #91

  • 82 От страни

    20 0 Отговор

    До коментар #61 от "Любопитния":

    То не е задължително да се чете целата партенка достатъчно е заглавието и то не цялото а само "Украинската армия се нуждае ". това е което достатъчно да знаем и ние си го знаем отдавна.
  • 83 Горилчо

    3 18 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    Горилчо, все още нищо не се знае.Руския народ иска прекратяване на войната ,без изобщо да го интересуват целите на Путин! Както виждаш СВО се премести на руска територия!

    Коментиран от #89, #98

  • 84 Българин

    28 1 Отговор
    От какво се нуждае Украйна си е нейна работа.Не може целия свят да работи за Украйна и да търпи щети заради нея.Нас българите някой мислили ни- не.Даже малоумните ни управляващи мислят за Украйна, но не и за България.Айде стига вече .

    Коментиран от #86

  • 85 А бе

    1 5 Отговор

    До коментар #69 от "От страни":

    Той иска да ви спести мисленето,което определено ви затормозява,а вие го нападате.Защо?
  • 86 Даа бе

    5 3 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    България е отворена страна,като не ти харесва,никой не те задържа.Не виждаш ли колко млади хора напуснаха родината си заради вас?

    Коментиран от #111

  • 87 Споко

    2 22 Отговор

    До коментар #80 от "Съдията Дред":

    Съдийчо. Народа в Русия се надига, не я иска тази война на Путин, заради стола му.
  • 88 дрън ,дрън

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бг история":

    фашизма никога не си тръгвал от европа след 1944 руснаците като стигнаха берлин ,фашагите се покриха по аржентина ,чили и други в латинска америка и после се завърнаха по рожденните си места ,и най много бандеровците в украйна те пък не са мърдали от 36година на никъде хрушчов ги покри 44година и по късно ги амнистира !
  • 89 бай Иван

    17 2 Отговор

    До коментар #83 от "Горилчо":

    Верно ли се преместила СВО то на руска територия?Къде бе ,че съм го пропуснал?

    Коментиран от #90

  • 90 Горилчо

    2 18 Отговор

    До коментар #89 от "бай Иван":

    Чети само руска пропаганда,може да пропуснеш и живота си дърт русоробе?Чакаш дедо ти Иван на Дунав,ама той не дойде,защото не му е до вас!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Некой си

    9 4 Отговор
    Магарев да им подари нашите С-300.

    Коментиран от #125

  • 93 САЩисан вие на поляна

    20 1 Отговор
    Тоя институт за изследвания, да вземе да изследва евроатлантиците за психични отклонения, че поне да има някава полза от него.

    Коментиран от #114

  • 94 Джамбaза

    14 2 Отговор
    Дай, дай, дай, дай, дай, дай, дай, дай, дай, дай...
    Така украинският президент коментира руските удари.

    Коментиран от #110

  • 95 РУСОроб вие като вълк

    2 22 Отговор

    До коментар #79 от "САЩисан вие на поляна":

    ВСички знаят,че фашизмът е в Кремъл,само бг русоробите не знаят какво е фашизъм и папгалят едни същи руски опорки!

    Коментиран от #97

  • 96 9689

    19 1 Отговор
    Войната е между Русия и 54 държави.Украинците са пушечното месо.Как смятате Крим ще стане ли военна база на НАТО или,че Путин ще остави руснаците да бъдат репресирани.Борбата е за ресурсите на Русия.
  • 97 РУСОроб вие като гладен вълк

    1 7 Отговор

    До коментар #95 от "РУСОроб вие като вълк":

    Сега се занимава с вашето невежество и неграмотност.Скоро ще излезе и с материали.

    Коментиран от #99

  • 98 От страни

    11 1 Отговор

    До коментар #83 от "Горилчо":

    Ти па от къде знаеш кво иска руския народ? От лъжите на "лИвада"-та? Тия са "иноагенти" и не очаквай истина от тях. Аз работы в Русия един не съм видял даме среду Путин и да не знае целите на СВО.

    Коментиран от #106, #108

  • 99 Уточнение

    5 1 Отговор

    До коментар #97 от "РУСОроб вие като гладен вълк":

    Коментара е за за ком.93.
  • 100 ОКРАИНА НЕМА НЕМА И ДА ИМА

    18 1 Отговор
    Само празноглавец може да си мисли че окраина ще победи

    Коментиран от #103

  • 101 тагаренко що не им подари още

    15 1 Отговор
    не може ли да се обадят спешно по телефона на нашия тагаренко да им изпрати нещата от които имат нужда?

    и без това снощи около 21 часа в района на гр. казанлък имаше колона от тирове превозващи военна техника посока окрайна

    да пуснат втора колона от тирове и готово, докато се опазнят нашите военни складове
  • 102 А бе

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Върховна Рада":

    Вие винаги бъркате Путин със Зеленски. Стига вече, сесесерето умря!
  • 103 А Русия

    2 19 Отговор

    До коментар #100 от "ОКРАИНА НЕМА НЕМА И ДА ИМА":

    Само чуторани могат да мислят, че Русия няма да рухне!
  • 104 А бе

    5 11 Отговор

    До коментар #56 от "В.В.П.":

    Менте вова,какво става? Май на твоя кумир му се клатят краката? Но ти не си виновен.На всеки диктатор рано или късно му сритата стола!
  • 105 Забелязал!

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    Мнозинството от руснаците (40% срещу 33%) вече искат край на войната на диктатора Владимир "Путин в Украйна - без значение дали наричаната в Русия "специална военна операция" е изпълнила целите си, или не. До този извод стигат не само независими социолози, работещи по проектите "Хроники" и "Лаборатория по обществена социология", но и хора, ангажирани с измерването на общественото мнение за Кремъл."
    Всички, келяви Калибри са свалени...

    Коментиран от #109

  • 106 Горилчо

    2 15 Отговор

    До коментар #98 от "От страни":

    По времето на соца,ако някой кажеше,че е недоволен от Живков,на следващия ден вече не го виждахме на работа. Работы си в блатаната джамахирия и не се обаждай като черна станция,защото не знаеш от страни как изглежда Русия!
  • 107 Отдавна

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "Бг история":

    известен факт... Затова и русофилите ги харесват и подкрепят.
  • 108 А бе

    3 5 Отговор

    До коментар #98 от "От страни":

    Свикна ли с пилешките крака?Скоро ще ги виждате само по празниците.
  • 109 Камелия

    11 2 Отговор

    До коментар #105 от "Забелязал!":

    Това Мама Галя ли ти го прати копи пейст ,а палав Нико?За награда получаваш правото да си поиграеш на воля с дългокосата и персийка.

    Коментиран от #113

  • 110 Менте Джамбaза

    2 10 Отговор

    До коментар #94 от "Джамбaза":

    На ти,на ти,на ти,на ти,на ти,на ти,на ти,на ти,на ти. Така американския президент коментира украинските удари на руска територия
  • 111 Ветеран от протеста

    6 1 Отговор

    До коментар #86 от "Даа бе":

    Не е нужно да напускаш,ако знаеш какви хубави Вип апартаменти се подготвят в Белене,както ги видиш свят ще ти се завие.
  • 112 Тони

    15 1 Отговор
    Ако Съединените щати се бяха съгласили на преговори с Москва, Русия нямаше да започне NWO, пише бивш американски посланик в Unherd. Според него именно Западът се е намесил и е попречил на Киев да сключи споразумение с Русия, което е довело до ескалация на конфликта. и украинците повярваха на обещанията на Запада и ги последваха. Единственият въпрос е кога Западът е помогнал на някого?

    Коментиран от #116

  • 113 Бони

    0 12 Отговор

    До коментар #109 от "Камелия":

    Тук copy/paste е приоритет само на руската пропаганда!Това което е написал коментиращия може да се прочете в много сайтове
  • 114 Даа бе

    1 7 Отговор

    До коментар #93 от "САЩисан вие на поляна":

    Тебе няма нужда да те изследва институт.Достатъчно е да отидеш само при необходимия специалист.

    Коментиран от #115

  • 115 А бе

    4 1 Отговор

    До коментар #114 от "Даа бе":

    До сега не съм чул за ментален доктор да е излекувал залупен.
  • 116 Бони

    1 15 Отговор

    До коментар #112 от "Тони":

    Нищо не знаеш след като четеш само руска информация,която дори и не предназначена за нас.Запада винаги е помагал,помага и сега на нуждаещите се.Ако се върнеш назад в историята,помагал е и на русия и ссср в критични моменти за тях!

    Коментиран от #127

  • 117 Мишел

    14 0 Отговор
    Редакторската статия от вчера на Милитари уоч магазин обсъжда кои руски ракети от последните 18 часови масови руски ракетни атаки, са преминали без загуби през украинското ПВО . Изброени са Х-22, Кинжал, 9к720 Искандер М Х-101, Х-32. Преминал е и северокорейския аналог на Искандер.
    В същата статия в дълъг списък са изброени ударените военни и инфраструктурни обекти при тези удари.

    Коментиран от #126

  • 118 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Даа бе":

    Коменнар 117 е към вашия .
  • 119 Никой не се Интересува от Войната

    17 2 Отговор
    в Украйна, нито какво ви тябва! Искахте Война с Русия, Получихте сие!! Писна им на, хората все да Искате!! Никой не ви дължи нищо!!
  • 120 Журналист

    7 1 Отговор
    Колеги, кой ще ви чете такива романи, гоните си аудиторията. + това преповтаряте стари неща с общи приказки. Анализът на ISW се губи по трасето. Правите отегчителна пропаганда, вместо кратка и ясна информация. Русофилите трябва да са ви благодарни!
  • 121 Руя

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бг история":

    Колко имахте по история в училище.
  • 122 Митев

    8 2 Отговор
    Останаха ли украинци дето да му вярват на Зеленски, жалко за загиналите млади,тая нация няма да се възстанови с десетки години.....
  • 123 Ивелин

    9 2 Отговор
    Те постоянно се нуждаят ,ежеминутно даже от много и от всичко…Въпроса е защо обаче целият останал свят трябва да се занимава ежеминутно с тяхните нужди ?!!! Нима в Бг.всичко ни е наред,че да ни интересува Украйна и украинците! Иво
  • 124 Къф е проблемът?

    1 0 Отговор
    Да звънкат на Ким Стршни!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 максим

    1 1 Отговор

    До коментар #117 от "Мишел":

    с всичко съм съгласен.но северокорейски аналог не е минавал.руснака, не ползва такова чудо.искандера си е чисто руски.виж ,това съм го виждал и пипал.за разлика от тези, дето пишат новините.мога да ти кажа къде го правят и как.няма как в целия свя, да се направи това чудо.не е за всеки тая работа.това, не е литературно съчинение!!!
  • 127 максим

    3 0 Отговор

    До коментар #116 от "Бони":

    никой не го отрича.имало е лендлиз по време на втората световна.но за жалост,сега нацизма стана добро учение.хитлер и той бил добър.злодеите се измениха.напук,на историята!!!
  • 128 Макс

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Закс":

    Няма щото ония не плащат и искат да почиват на слънчака.
Новини по държави: