Отидете към основна версия

4 918 26

Володимир Зеленски пристигна в Литва

  • володимир зеленски-
  • литва-
  • пристигна-
  • латвия-
  • естония

Следващите дни ще посети Латвия и Естония

Снимка: Shutterstock

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Литва за началото на обиколка си в три балтийски държави, за да обсъди войната на страната му с Русия и плановете на Киев за присъединяване към НАТО и Европейския съюз, предаде Ройтерс..

Обявявайки пристигането си в социалната мрежа X, бивш Twitter, Зеленски заяви, че през следващите дни ще посети Латвия и Естония.

И трите балтийски държави са членки на ЕС и на военния алианс НАТО.

"На дневен ред са сигурността, интеграцията в ЕС и НАТО, сътрудничеството в областта на електронната война и безпилотните летателни апарати, както и по-нататъшната координация на европейската подкрепа", каза Зеленски.

Зеленски и президентът на Литва Гитанас Науседа трябва да проведат разговори, а съвместната им пресконференция е насрочена за 11:25 GMT. Украинският лидер също ще произнесе публична реч, съобщиха от офиса на Науседа.

Зеленски пристигна на необявеното досега посещение във Вилнюс, който е верен поддръжник на Киев, в момент, когато наближава втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

С оглед на нарастващите перспективи за продължителна война Украйна се обръща към западните си съюзници с молба за повече финансова и военна помощ.

"Президентите ще обсъдят войната в Украйна, подкрепата за Украйна и нейната интеграция в Европейския съюз и НАТО", се казва в изявление на кабинета на Науседа.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: