Отидете към основна версия

6 295 184

Москва: Това е пиратството на 21 век

  • русия-
  • сащ-
  • санкции-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • мария захарова

Говорителят на външното министерство Мария Захарова обвини Съединените щати, че се опитват да създадат законово покритие, за да откраднат суверенните активи на Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В материал на Bloomberg, публикуван в сряда, се казва, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепя законодателство, което ще ѝ позволи да конфискува някои замразени руски активи, за да помогне за възстановяването на Украйна след пълномащабната руска инвазия в тази страна.

Руското външно министерство в петък нарече плана на САЩ за конфискуване на до 300 милиарда долара замразени руски активи "пиратство от 21-ви век" и предупреди, че Москва ще отговори сурово, ако това се случи.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова обвини Съединените щати, че се опитват да създадат "законово покритие", за да откраднат суверенните активи на Русия, ход, за който Москва многократно предупреждаваше, че ще наруши международното право и ще подкопае световната финансова система.

"Кражбата на държавна, частна и обществена собственост се превърна в запазена марка на англосаксонците", каза Захарова на брифинг.

"Вашингтон и Лондон го правят от десетилетия. Преди това се наричаше пиратство, но след това беше легализирано. Сега според мен това е пиратството на 21 век."

Захарова, която обвини Вашингтон, че се опитва да накара Европейския съюз да подпише същия план за конфискация на активи, каза, че Москва ще отговори сурово, ако нейните активи бъдат откраднати.

"Ответни мерки ще бъдат взети и те ще бъдат такива, че ще се видят и усетят. Ще бъдат болезнени", каза тя.

След като президентът Владимир Путин започна своята "специална военна операция" в Украйна, Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакции с руската централна банка и финансовото министерство, блокирайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад, голяма част от които в Европа .

Захарова каза, че Западът сега се опитва да намери нови начини за финансиране на Украйна поради нарастващите трудности при осигуряването на финансова подкрепа за Киев.

Белият дом заяви в четвъртък, че помощта на САЩ за Украйна е "спряла", тъй като преговорите във Вашингтон продължават за пакет от помощи, който може да бъде обвързан с преразглеждане на мерките за сигурност на границата.

По-рано Кремъл каза, че Москва има списък с американски, европейски и други активи, които Русия ще конфискува, ако западните страни конфискуват руски активи.

Лидерите на Групата на седемте големи индустриализирани нации (Г-7) се очаква да обсъдят следващия месец нова правна теория, която би позволила изземването на руски активи, казаха два източника, запознати с плановете, както и британски официален представител в края на миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания