Отидете към основна версия

1 081 26

Правителството на Израел прие държавен бюджет за 2024г.: 15 млрд. долара за военни разходи

  • израел-
  • държавен бюджет-
  • военни разходи

Министерството прогнозира бюджетен дефицит от 6,6% от БВП за тази година

Снимкa: Shutterstock

Правителството на Израел прие спорен държавен бюджет за 2024 г. с поправки, които добавят 55 милиарда шекела (15 милиарда долара) разходи след повече от три месеца война с "Хамас", съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на финансите и кабинета на министър-председателя, цитирана от News.bg.

Вчера минаха 100 дни от началото на конфликта между Израел и палестинската ислямистка групировка. В светлината на това, коригираният бюджет ще включва допълнителни средства за отбрана и обезщетения на засегнатите от конфликта. Освен това, ще бъдат предоставени повече ресурси за здравеопазване, полиция, социални грижи и образование.

"Променихме приоритетите, така че всеки резервист и всеки боец ​​и семейството му да знаят, че има правителство, което стои зад него и се грижи напълно за него", подчерта финансовият министър Бецалел Смотрич след гласуването.

Одобрението дойде след над 24-часов дебат, при който гласуването беше отложено от министри, недоволни от нивото на бюджетни съкращения на някои ведомства, за да се компенсират допълнителните военни разходи. В крайна сметка някои планирани съкращения в здравеопазването и вътрешната сигурност бяха отменени, така че да се гарантира приемането на бюджета.

Общите разходи през 2024 г. ще възлизат на 582 милиарда шекела, което е с около 70 милиарда повече от първоначалния бюджет и след 20 милиарда шекела намаления. Министерството прогнозира бюджетен дефицит от 6,6% от БВП за тази година.

Миналата година Израел одобри двугодишен бюджет за 2023 и 2024 г. Войната в Газа обаче разтърси държавните финанси и направи наложителни бюджетни промени и допълнителни разходи.

Министрите от Националното единство - малка центристка партия, която се ръководи от основния политически съперник на премиера Бенямин Нетаняху - Бени Ганц, и се присъедини към извънредното правителство в началото на войната, гласуваха против бюджета.

Партията на Ганц също изрази разочарование, че така наречените коалиционни фондове не са били намалени повече, като посочи, че все още има време да се прояви "национална отговорност", преди бюджетът да бъде напълно одобрен от парламента.

През последните седмици бюджетът придоби политическа натовареност, по-специално заради плащанията, които Нетаняху договори по коалиционното споразумение от 2022 г. със Смотрич и ръководителите на други религиозни партии.

Споразумението предвиждаше 8 милиарда шекела (2,15 милиарда долара) да бъдат заделени за крайноортодоксални и крайнодесни партии през 2024 г. Според проектобюджета само 2,5 милиарда шекела от тях ще бъдат намалени въпреки нуждите от финансиране на войната.

Одобрението на бюджета вероятно ще предизвика смущения в Банката на Израел, която настоява правителството да съкрати повече разходи и да повиши данъците, за да предотврати увеличението на дефицита.

В бюджета за тази година ще има повишения на данъците върху цигарите и тютюневите изделия и върху печалбите на банките.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини