Отидете към основна версия

2 684 28

Засечен е мистериозен сигнал извън нашата галактика от учени на НАСА

  • наса-
  • мистериозен-
  • сигнал-
  • галактика-
  • учени

Експерти са анализирали резултатите от наблюденията, получени в продължение на 13 години от мощния космически телескоп Fermi

Снимка: Shutterstock

Астрономите на НАСА са засекли неизвестен сигнал, идващ отвъд нашата галактика, съобщава Science Alert, като допълва, че засега учените не могат да намерят обяснение на този феномен, цитирана от Фокус.

Експертите анализираха резултатите от 13-годишните наблюдения на космическия телескоп Fermi. Този инструмент е способен да регистрира гама лъчи - изключително ярки светлинни изблици, много по-силни отколкото може да засече човешкото око. Такива явления често се наблюдават при експлозии на звезди или ядрени събития. В процеса на изследване, публикувано в списание "The Astrophysical Journal Letters", учените откриха алтернативен сигнал.

"Това е напълно случайно откритие. Засякохме много по-силен сигнал в различна част от небето от тази, която търсихме“, обяснява Александър Кашлински, космолог от Университета на Мериленд и Центъра за космически полети "Годард“ на НАСА.

Астрономите са се опитали да документират едно от най-старите свойства на гама лъчите - космическият микровълнов фон (CMB). Вместо това те уловили сигнал, идващ от почти същата посока и с почти същата сила от необясним обект.

Учените допускат, че откритието може да е свързано с космическите гама лъчи, които са били изследвани от обсерваторията Pierre Auger в Аржентина през 2017 година. В момента те не могат да обяснят какъв вид сигнал са засекли, но се надяват да открият неговия източник и да му дадат научна основа.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини