Отидете към основна версия

1 135 7

Протестите на румънските фермери и тираджии се засилиха

  • румъния-
  • протести-
  • фермери-
  • тираджии

Фермери и превозвачи започнаха да протестират преди осем дни

Състоянието на протеста в Румъния се засили, когато стотици фермери и водачи на камиони блокираха достъпа до граничен пункт с Украйна и проведоха протести в околностите на столицата Букурещ, изразявайки своето неудовлетворение от високите разходи, предаде News.bg.

Фермери и превозвачи започнаха да протестират преди осем дни, като блокираха магистрали и забавиха движението с колони от трактори и камиони, украсени с румънски знамена.

Протестите са срещу високата цена на дизела, застрахователните ставки, мерките на ЕС за опазване на околната среда и натиска върху вътрешния пазар от вносните украински селскостопански стоки.

"Ще продължим да протестираме, докато не видим първия одобрен закон, който налага решения за възможно най-много от проблемите, които посочихме", казаха някои от протестиращите в изявление, изпратено до медиите от местен лидер на протеста.

Протестите не са координирани централно, което възпрепятства преговорите с коалиционното правителство, което е изправено пред местни, парламентарни, президентски и европейски избори тази година.

Министърът на земеделието Флорин Барбу и 10 асоциации на фермери в понеделник заявиха, че са постигнали съгласие по редица искания, като поставиха ясни срокове за изпълнението им, но протестите продължават. Превозвачите все още водеха преговори с министерствата на транспорта и финансите.

Протестиращите искат мораториум върху изплащането на заеми, по-бързи плащания на субсидии и отделни опашки на граничните пунктове и черноморското пристанище Констанца за камиони от ЕС и извън блока, включително Украйна.

Полските шофьори на камиони, които блокираха някои гранични пунктове с Украйна от ноември, спряха протеста си във вторник до 1 март, след като подписаха споразумение с правителството.

В сряда румънски превозвачи протестираха в покрайнините на Букурещ и блокираха платната към ГКПП Сирет на украинската граница в североизточна Румъния, причинявайки повече от два часа чакане, според данни на граничната полиция.

Конвои също бяха разположени на магистрала, водеща до пристанището на Констанца, най-големият алтернативен маршрут за износ на зърно от Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: