Отидете към основна версия

2 023 68

Европейският парламент иска да лиши Унгария от правото ѝ на глас

  • европейски парламент-
  • унгария-
  • правото на глас-
  • лишаване-
  • виктор орбан-
  • съвет на ес

По-рано Орбан обвини евродепутатите, че искат да "лишат хората от техните права да вземат решения за тяхното бъдеще

Снимкa: Shutterstock

При гласуване в четвъртък в Европейския парламент мнозинството от членовете на ЕП подкрепиха необвързваща резолюция, призоваваща правителствата на останалите 26 държави от ЕС да използват подклауза в договорите на ЕС, "за да предприемат действия и да определят дали Унгария е поела сериозни и упорити нарушения на ценностите на ЕС“, цитирана от Фокус.

Това е последният залп в дългогодишното противопоставяне между Парламента — който успешно задейства подобна и все още продължаваща процедура през 2018 г. — и самопровъзгласилия се за "нелиберален“ лидер на Унгария Виктор Орбан, който е обвинен в нарушение на демократичните ценности и независимостта на съдебната власт система и който задържа прясно финансиране от ЕС за засегнатата от война Украйна.

По-рано Орбан обвини евродепутатите, че искат да "лишат хората от техните права да вземат решения за тяхното бъдеще“, писа той в X. "Каква антидемократична позиция!“

Това действие не носи юридически ефект, тъй като не зависи от Европейския парламент да приеме такава мярка.

Въпреки това, това изпраща ясен политически сигнал до останалите институции на Европейския съюз относно степента на неудовлетвореност на европейските парламентаристи относно отстраняването на Виктор Орбан от принципите на правовата държава и подчертава ограничеността на действията на ЕС по отношение на тази ситуация.

Вече 120 европейски парламентаристи са подписали широкоразпространена петиция, която, въпреки че не е задължителна, призовава за предприемането на същата мярка.

Гласуването на парламента идва дни преди срещата на върха на лидерите на ЕС през февруари, на която Комисията и страните от ЕС се надяват да убедят Унгария да отмени опозицията си да отпусне финансиране от ЕС за засегнатата от война Украйна.

Унгарският либерален законодател Каталин Чех каза в изявление: "Тази камара показва, че сме сериозни, когато става въпрос за защита на върховенството на закона в нашия Съюз и че не се страхуваме от опитите за изнудване на премиера Орбан. Сега Комисията ще трябва да се изправи пред последствията от продаването на нашите ценности на ЕС.

Евродепутатите също поискаха да се проучи възможността изпълнителната власт на ЕС да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз, възмутени от решението ѝ да размрази около 10 милиарда евро за Унгария.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тази седмица обясни на евродепутатите, че ходът е оправдан - въпреки че тя разгневи някои от тях, като напусна преди дебата да приключи. Парламентарната комисия по правни въпроси, в тандем с правната служба на Парламента, сега ще трябва да проучи осъществимостта на започването на такъв случай, в който като първа стъпка Съдът ще бъде помолен да провери законността на размразяването на средства от Комисията.

Евродепутатите не подкрепиха настояването на либералната група Renew Europe да заплаши, че ще оттегли доверието си в Европейската комисия, ако тя размрази повече средства за Унгария, сума, която в момента възлиза на около 20 милиарда евро от фондовете на ЕС.

Високопоставеният депутат-либерал Ги Верхофстад отправи унизителна атака срещу Фон дер Лайен по време на дебата тази седмица. Но дясноцентристката група на ЕНП заплаши да взриви цялата резолюция, ако вотът на недоверие бъде одобрен, и в крайна сметка се провали с голяма разлика.

Опитът на крайната левица да спре председателството на Унгария на ротационния Съвет на ЕС - което ще обхване юли до декември тази година - също се провали.

В крайна сметка 345 евродепутати гласуваха в подкрепа на резолюцията, 104 бяха против и 29 се въздържаха.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: