Отидете към основна версия

2 584 57

Специално звено ще брани Великобритания от Русия, Китай и Иран

  • великобритания-
  • звено-
  • борба-
  • полиция-
  • иран-
  • русия-
  • китай

То е част от полицията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британската полиция създаде ново звено, което ще се специализира в борбата със заплахите, за които се предполага, че идват от редица държави, предимно Иран, Китай и Русия, заяви заместник-шефът на Скотланд Ярд Мат Джукс, цитиран от Sky News.

Според Джукс, заплахата от шпионаж и намеса на враждебни държави във вътрешните работи на Великобритания се е повишила през последните години до нива, невиждани "от Студената война насам". Той каза, че новата специализирана полиция "ще бъде най-отворената сила в общността за сигурност на Обединеното кралство" срещу чуждестранни заплахи. "Говорим за някои държавни структури на Иран, Китай и Русия", каза той.

Джукс също отбеляза, че натоварването на Скотланд Ярд, свързано със заплахи от този характер, се е увеличило четири пъти от края на 2018 г., когато според британската страна бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, осъден в Русия, е бил отровен в Солсбъри с нервнопаралитично вещество. за шпионаж в полза на Великобритания и дъщеря му Джулия.

Джукс също цитира 15 случая през последните 2 години, в които действията на Иран и неговите сили за сигурност представляват „пряка заплаха“ за хората, живеещи в Обединеното кралство. Освен това той изрази опасения, че операцията на Израел в ивицата Газа може да доведе до радикализиране на някои жители на Обединеното кралство и да ги тласне към тероризъм.

Увеличаването на заплахите, идващи от чужбина, отбелязано от полицията и разузнавателните агенции, е от особено значение за властите във връзка с наближаващите избори за британския парламент, които правителството планира да насрочи за втората половина на 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: