Отидете към основна версия

3 880 33

„Алтернатива за Германия“ едва ли ще бъде забранена

  • нанси фейзър-
  • фрг-
  • алтернатива за германия

Прогнозата е на министъра на вътрешните работи на ФРГ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският вътрешен министър Нанси Фейзър изрази скептицизъм относно забраната на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD), която беше обект на скандал след среща на десните през ноември за обсъждане на масовите депортации на кандидати за бежанци.

„Нашият основен закон правилно предвижда използването на този най-мощен инструмент на войнстващата демокрация като последно средство“, каза тя в интервю за медийната група Funke. "Има много сериозни пречки (за забрана на партията). Предвид обстоятелствата никой не може да изключи това (забрана на партията)", отбеляза министърът. Според Фейзър обаче това не е инструмент в политически дебат. Тя е на мнение, че хората се обърнат към такава политическа сила, трябва да се гарантира, че те се връщат към демократичните партии.

Говорейки за тайната среща на представители на десни кръгове през ноември 2023 г. в Потсдам, ръководителят на германското вътрешно министерство отбеляза, че тя ѝ напомня за конференцията във Ванзее от 1942 г., на която начините и средствата за „окончателното решение на еврейски въпрос” бяха решени. Министърът не пожела да отъждествява тези две събития, но изрази опасенията си. „Зад такива безобидни термини като „реемиграция“ се крие идеята за масово експулсиране и депортиране на хора заради техния етнически произход или политически възгледи“, заключава Фейзър.

Относно дискусията за забраната на AfD

Наскоро няколко германски политици, включително от управляващата Социалдемократическа партия на Германия, се изказаха в полза на забраната на AfD. В същото време сред тях няма ясно мнение по този въпрос. По-специално министърът на правосъдието Марко Бушман е скептичен по отношение на това. Според резултатите от проучване, проведено от Ipsos за вестник Die Welt, поне 42% от германците биха подкрепили хипотетичното стартиране на процедурата по забрана на Алтернатива за Германия, но също толкова са против.

Призивите за забрана на партията започнаха с нова сила след публикацията на портала Correctiv, който съобщи, че през ноември 2023 г. в Потсдам се е състояла тайна среща на представители на десни кръгове с участието на „две дузини“ души. Присъстваха няколко членове на AfD. Също така, според портала, имаше представители на неонацистки и изключително консервативни групи. Порталът посочва, че по време на един от репортажите известен търговец Мартин Зелнер повдигна темата за масовото депортиране от Германия на кандидати за бежански статут, както и на „неасимилирани граждани“, които вече са получили германски паспорт.

В Германия Алтернативата за Германия се нарича дясна популистка партия. Други политически сили смятат за невъзможно да си сътрудничат с нея в каквато и да е коалиция - нито на федерално, нито на регионално ниво. В същото време, според последните социологически проучвания, рейтингът на AfD е 24%; ако в близко бъдеще в Германия се проведат парламентарни избори, партията ще заеме второ място след консервативния блок CDU/CSU. В три федерални провинции дейността на AfD е призната за „дясно екстремистка“.

Някои експерти свързват засиления натиск върху AfD с предстоящите през есента избори за Landtags (провинциални парламенти) в трите федерални провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия. Според последните проучвания дясната популистка партия оглавява рейтинга на популярност в тези региони.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: