Отидете към основна версия

62 379 116

Бежанците отказват банкови карти и напускат Германия

  • германия-
  • бежанци-
  • карти-
  • пари

Те искат пари в брой

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първите бежанци, които получиха банкови карти вместо пари в брой, вече започнаха да напускат Германия, недоволни от това нововъведение, пише вестник Bild am Sonntag.

По негова информация германското правителство само обсъжда възможността за въвеждане на банкови карти за бежанците, но в окръг Грайц (федерална провинция Тюрингия) те вече са започнали да се издават. До момента на мигрантите са дадени близо 200 разплащателни карти. До края на месеца трябва да ги получат 740 бежанци. Няколко региона на страната са анализирали тази практика и вече са започнали консултации как да се създаде подобна система.

„Повечето мигранти приемат промяната и са щастливи, че изобщо получават нещо“, каза Дагмар Поланд, ръководител на службата за бежанците, пред вестника. Въпреки това още през декември 2023 г., каза тя, 15 бежанци казаха, че се нуждаят от пари в брой, а не от карта, и скоро след това напуснаха Германия. Броят на депортираните от квартал Грайц, както отбелязва изданието, се е увеличил значително.

„Картата за плащане ви позволява да отделите зърното от плявата. Тези, които наистина се нуждаят от убежище, не се интересуват от начина на плащане: те харчат ползите за дрехи и храна. Но някои, особено млади хора, използват ползата, за да си купят нов мобилен телефон телефони“, каза Поланд.

Начинът на работа на системата е, че всеки бежанец (предимно от Сирия и Афганистан) получава карта, която се попълва ежемесечно от местната администрация. Покупките могат да се правят навсякъде, но картите са валидни само в определен регион. Освен това не са възможни банкови преводи. Когато кредитното салдо достигне 5000 EUR, картата вече не се попълва.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 241 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: