Отидете към основна версия

1 245 15

Пекин отново тормози Тайпе с още шест балона над Тайванския проток

  • китай-
  • тайван-
  • балони-
  • тайвански проток

По-рано този месец министерството обвини Китай, че застрашава безопасността на въздухоплаването и води психологическа война срещу населението на острова с балоните

Снимка: Shutterstock

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че в неделя е открило още шест китайски балона, летящи над Тайванския проток, като един от тях е пресякъл острова - последният от поредицата такива балони, които според министерството са наблюдавани през последния месец и половина, предаде Ройтерс.

По-рано този месец министерството обвини Китай, че застрашава безопасността на въздухоплаването и води психологическа война срещу населението на острова с балоните, дни преди изборите в Тайван на 13 януари.

Китайското министерство на отбраната, което миналия месец отказа да коментира балоните, не отговори веднага на молбата за коментар. Китай твърди, че Тайван е негова територия, въпреки категоричните възражения на правителството в Тайпе.

Възможността Китай да използва балони за шпионаж се превърна в глобален проблем през февруари миналата година, когато Съединените щати свалиха балон, който според тях е бил китайски балон за наблюдение. Китай заяви, че балонът е бил граждански плавателен съд, който случайно се е отклонил от курса.

При последния инцидент, който министерството оповести в понеделник в ежедневния си доклад за китайските военни дейности през последните 24 часа, то заяви, че в неделя шест балона са прелетели над чувствителната средна линия на пролива.

Според предоставената от министерството карта обаче само един от тях е пресякъл остров Тайван, в южния му край.
Другите пет балона са прелетели на север от Тайван, но не са прелетели над сушата, заяви министерството.

Всички балони са се насочили на изток, преди да изчезнат, се казва още в съобщението.

Средната линия на Тайванския проток преди служеше като неофициална бариера между Тайван и Китай, но китайски изтребители, безпилотни самолети, а сега и балони редовно прелитат над нея.

Китай твърди, че не признава съществуването на средната линия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини