Last news in Fakti

22 Януари, 2024 07:24 1 223 15

Пекин отново тормози Тайпе с още шест балона над Тайванския проток

  • китай-
  • тайван-
  • балони-
  • тайвански проток

По-рано този месец министерството обвини Китай, че застрашава безопасността на въздухоплаването и води психологическа война срещу населението на острова с балоните

Пекин отново тормози Тайпе с още шест балона над Тайванския проток - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че в неделя е открило още шест китайски балона, летящи над Тайванския проток, като един от тях е пресякъл острова - последният от поредицата такива балони, които според министерството са наблюдавани през последния месец и половина, предаде Ройтерс.

По-рано този месец министерството обвини Китай, че застрашава безопасността на въздухоплаването и води психологическа война срещу населението на острова с балоните, дни преди изборите в Тайван на 13 януари.

Китайското министерство на отбраната, което миналия месец отказа да коментира балоните, не отговори веднага на молбата за коментар. Китай твърди, че Тайван е негова територия, въпреки категоричните възражения на правителството в Тайпе.

Възможността Китай да използва балони за шпионаж се превърна в глобален проблем през февруари миналата година, когато Съединените щати свалиха балон, който според тях е бил китайски балон за наблюдение. Китай заяви, че балонът е бил граждански плавателен съд, който случайно се е отклонил от курса.

При последния инцидент, който министерството оповести в понеделник в ежедневния си доклад за китайските военни дейности през последните 24 часа, то заяви, че в неделя шест балона са прелетели над чувствителната средна линия на пролива.

Според предоставената от министерството карта обаче само един от тях е пресякъл остров Тайван, в южния му край.
Другите пет балона са прелетели на север от Тайван, но не са прелетели над сушата, заяви министерството.

Всички балони са се насочили на изток, преди да изчезнат, се казва още в съобщението.

Средната линия на Тайванския проток преди служеше като неофициална бариера между Тайван и Китай, но китайски изтребители, безпилотни самолети, а сега и балони редовно прелитат над нея.

Китай твърди, че не признава съществуването на средната линия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЕМ СТРАХ

    16 3 Отговор
    Китай има право да си пуска балони над собствената територия.

    Коментиран от #4

  • 2 Айде бе, кога?

    12 2 Отговор
    Китай трябва да си вземе Тайван. Стига са се играели на котка и мишка. Сащ и западналите са против, ама Тайван СИ е Китай, какво се правят на отделна страна. НЕ СА!
    Сега е моментът, Китай да си ги вземе и чао на САЩ.
  • 3 Тормоз и ужас

    8 1 Отговор
    Скоро и клоуни ще започне да им пуска. Като в ТО.
  • 4 Тото

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЕМ СТРАХ":

    Правилно !!! Китай не може да безпокои сам себе си като извършва мероприятия на собствената си територия!!!!!! Слугите на Козяк да свикват със това!!!!!!!
  • 5 пътник

    4 1 Отговор
    Да пукат наред балони!
  • 6 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    кой параграф на международното право е нарушил Китай
  • 7 Чакайте сега

    4 0 Отговор
    Та нали и САЩ и Запада признават и казват, че Тайван е Китай ?

    Не се врузва нещо със статията!

    Коментиран от #8

  • 8 Изтормозен читател

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чакайте сега":

    Еми да, ама ...нали....понеже..все пак...такова де....
  • 9 Странности

    2 0 Отговор
    Трудно ми е да разбера, защо нашите "власти" и клакьорите им заемат страната на Тайван? Въпросът е толкова спорен през годините, а особено сега. Китай е силна страна с растящо влияние в света, а нашият интерес, погледнат откъм Македония, съвсем съвпада с техния. Да обаче "политици" и "журналисти" са се проснали пред посолствоТО и чакат плешив месия, да им посочи пътя.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Чакат, понеже са прости

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Странности":

    Толкова ли нямаме акъл сами да си оправим политиката и страната? За кво ни е някакво си посолство? И този беззъб ЕС? Ние сме сила и без тях.
  • 11 Човек

    0 2 Отговор
    Китай трябва да наблюдава Русия и да си вади правилния извод, а той е "алчен г-з, глава затрива". Имат огромна държава. Да си я развиват и да не посягат към Тайван, че ще стане играчка-плачка. Ако там пламне война, доставките по море към Китай ще бъдат нарушени, а той е нетен вносител не само на горива, но и на храна. Нали знаете какво означава това? Китайците са прекалено много и властта няма да успее да ги удържи както в Русия. Гражданската война им е в кърпа вързана. Така че да не се занимават с глупости и да оставят Тайван на мира. Той не е техен от 150 години. Забравиха как до преди 50 години на континента умираха от масов глад. Запада ги спаси с технологиите и инвестициите си, а сега като надигнаха главичка им порасна работата решиха, че Тайван бил техен. Те с НИЩО не са допринесли за развитието му. Това е заслуга на Япония и Запада. Много искат да се до доберат до фабриките за чипове. Китай изостава поне 10 години в тази най-важна за днешната реалност технология и иска да я придобие по другия начин. Няма да стане. Ако искат сами да си подпалят държавата - да пробват.

    Коментиран от #14

  • 12 защото така им е наредено

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Странности":

    нашите ПОДвласти изпълняват стрикнто нарежданията на робовладетеля !!!
  • 13 малеее какво стана

    1 0 Отговор
    живея в русе и вчера пуснах балон на дунава сега румъния дали ще ни обвини в нарушение на въздушното им пространство???
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе

    0 0 Отговор
    А Малайзия не иска да се взима Сингапур...