Отидете към основна версия

1 096 10

В Казахстан живеят близо 200 ветерани от Великата отечествена война

  • казахстан-
  • ветерани-
  • велика отечествена война-
  • оцелели

Половината от 1.3 милиона мобилизирани на фронта казахстанци, са загинали по време на Великата отечествена война

Снимка: М. Богданова ©

В момента в Казахстан живеят близо 200 ветерани от Великата отечествена война, съобщиха от Министерството на труда и социалната защита на републиката.

„Също така у нас живеят и 72 души, които са работили по време на блокадата в град Ленинград в предприятия, институции и организации на града и са наградени с медал „За отбраната на Ленинград“. ” или значката „Жител на обсадения Ленинград”, казаха от министерството.

През пролетта на 2023 г. ведомството съобщи, че в страната живеят 222 участници във Великата отечествена война и хора с увреждания поради получени по време на войната наранявания, както и 60 106 други граждани, допринесли за Победата.

Те също така отбелязаха, че плащанията за ветераните са планирани за Деня на победата, размерът им в момента не е определен.

Миналата година в чест на Деня на победата казахските власти изплатиха 1,5 милиона тенге (по 3300 USD) на ветерани от Великата отечествена война, живеещи в републиката.

По време на Великата отечествена война повече от 1,3 милиона казахстанци бяха мобилизирани на фронта, половината от тях загинаха на бойните полета. Повече от 500 казахстанци са удостоени със званието Герой на Съветския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини