Отидете към основна версия

1 748 46

Съветът за сигурност на ООН свиква заседание заради решението на съда в Хага за Газа

  • хага-
  • оон-
  • газа-
  • израел

Вчера европейските магистрати призоваха Израел да предотврати геноцид в размирната зона

Съветът за сигурност на ООН ще заседава следващата седмица във връзка с решението на Международния съд, който призовава Израел да предотврати геноцид в Газа, предаде БНР. Израел отхвърли решението на съда и го определи като възмутително.

Заседанието на Съвета беше свикано от Алжир, чието министерство на външните работи заяви, че ще даде "обвързващо действие на произнасянето на Международния съд относно временните мерки, наложени на израелската окупация".

Израел трябва да предотврати извършването на геноцид в Газа, включително убийствата на палестинци, причиняване на психологически травми, и умишлени действия към влошаване условията на живот и възпрепятстване на ражданията. Това гласи решението на Международният съд на ООН, което обаче не призова за прекратяване на огъня.

Решението е историческо и отправя ясно послание, че трябва да има примирие, заяви палестинският посланик в ООН Рияд Мансур.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че се надява Израел да се съобрази с решението на Международния съд. В отделно изявление ръководителят на ООН заяви, че е "ужасен" от сериозните обвинения, уличаващи няколко служители на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в нападенията на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Междувременно израелската офанзива в ивицата Газа продължава. Телевизия Ал Джазира съобщи, че болница Ал-Насър в град Хан Юнис е прекратила почти напълно функциите си, заради ожесточения обстрел и тежките сражения, които се водят в непосредствена близост до лечебното заведение.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини