Отидете към основна версия

2 031 33

Очаква се Украйна и Германия да подпишат споразумение за сигурност този месец

  • германия-
  • украйна-
  • споразумение-
  • сигурност

Предвижда се споразумението да бъде официално подписано на 16 февруари по време на Мюнхенската конференция по сигурността

Украинската заместник-министърка за европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина/ Снимка: БГНЕС

Отбелязва се прогрес в преговорите между Германия и Украйна относно сключването на двустранно споразумение. Очаква се подписването на документа да бъде в рамките на текущия месец, съобщи Укринформ и БТА, позовавайки се на информация от германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Според изданието, заместник-министърката за европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна, Олга Стефанишина, е споделила, че по време на визитата си в Берлин, украинската делегация е работила върху "проект за споразумение за двустранни сигурностни гаранции", като се очаква финализирането му въпреки липсата на пълно съгласие по някои въпроси.

Предвижда се споразумението да бъде официално подписано на 16 февруари по време на Мюнхенската конференция по сигурността, като част от по-широк пакет от мерки за подкрепа на Украйна срещу руската агресия и в усилията ѝ за присъединяване към НАТО, с решение взето на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли предходната година.

В контекста на международната подкрепа, вече е подписано подобно споразумение с Великобритания, като допълнително се очаква сътрудничество с други страни от Г-7 и НАТО.

Стефанишина е уточнила, че сред условията на споразумението са включени необходимите реформи в Украйна, финансова помощ, военно-промишлено партньорство и продължителна военна подкрепа от Германия.

Въпреки признанието за подкрепата от Германия, Стефанишина изрази резерви относно ролята на страната в процеса на присъединяване на Украйна към НАТО, като изрази надежда за промяна в бъдеще. Германският канцлер Олаф Шолц е потвърдил, че подготовката на споразумението за сътрудничество в областта на сигурността е в завършващ етап.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: