Отидете към основна версия

12 800 57

Кметът в изгнание на украинския град Мелитопол е назначен за областен управител на Запорожка област

  • кмет-
  • запорожка област-
  • областен управител-
  • назначен-
  • мелитопол-
  • изгнание-
  • украйна-
  • иван фьодоров

Днес Володимир Зеленски назначи Иван Фьодоров за ръководител на регионалната администрация на украинската Запорожка област

Снимка: Shutterstock

Иван Фьодоров, кмет в изгнание на украинския град Мелитопол, отвлечен за известно време от руските сили през 2022 г., беше днес назначен за ръководител на регионалната администрация на украинската Запорожка област, съобщиха Франс прес и БТА.

Промяната беше обявена при посещението на украинския президент Володимир Зеленски на южния фронт, където той се срещна с войските в село Роботине. Въпреки че украинските военни възвърнаха селището от руските сили през август 2023 г., то продължава да бъде цел на постоянни атаки от страна на руснаците.

Новината за повишението на Фьодоров, който е на 35 години, беше съобщена от администрацията на украинския президент. Фьодоров беше похитен от руските сили през март 2022 г., когато те навлязоха в Мелитопол, а кметът отказа да сътрудничи с Москва. Впоследствие Фьодоров беше разменен същия месец за група руски военни, които бяха в плен на украинските сили.

Град Мелитопол, който е на 130 километра южно от Запорожие, падна в ръцете на руснаците още в първите седмици след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

На новия пост Федоров заменя досегашния областен управител Юрий Малашко. Новият ръководител на Запорожка област заяви, че целта му е да позволи на всички, които искат наистина да се върнат у дома, да могат да го направят възможно най-бързо.

Запорожка област е една от четирите украински области, за които Русия обяви, че ги анексира, но които не са напълно под контрола на Москва, отбелязва Франс прес. Главният град Запорожие се намира на около 50 километра от фронта и от териториите, които са под контрола на руските сили, и беше подложен на смъртоносни атаки.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: