Отидете към основна версия

1 942 34

Япония: Жалко е, че нямаме мирен договор с Русия, но ще работим за нови санкции заради Украйна

  • япония-
  • митинг-
  • курилски острови-
  • русия-
  • мирен договор

В Токио се провежда Национален митинг за връщане на северните територии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония остава твърдо ангажирана с политиката за сключване на мирен договор с Русия и смята, че липсата на такъв документ 78 години след края на Втората световна война е достойна за съжаление. Японският премиер Фумио Кишида обяви това на „Националния митинг за връщане на северните територии“, както в Япония наричат южната част на руските Курилски острови.

„Наистина е жалко, че дори сега, 78 години след края на войната, въпросът за северните територии не е решен и не е сключен мирен договор между Япония и Русия. Но правителството остава твърдо ангажирано с разрешаването на териториален въпрос и сключване на мирен договор“, каза той.

Кишида също така заяви, че трудната ситуация в отношенията между Япония и Руската федерация е възникнала заради нахлуването на руските войски в Украйна.

В съответствие с решението, прието през 1981 г. от японското правителство, ежегодно на 7 февруари се провеждат „Национални митинги за връщането на северните територии“ в чест на първия руско-японски договор, подписан на този ден през 1855 г.

Япония ще продължи да работи с международната общност, преди всичко с Г-7, за предприемане на санкционни мерки срещу Русия поради ситуацията около Украйна. Това съобщи министърът на външните работи Йоко Камикава на същия митинг.

Според Камикава Япония, ако е необходимо, е готова да обсъди с Русия въпроси, свързани с риболова и морската сигурност, въз основа на собствените си национални интереси.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: