Отидете към основна версия

1 640 49

Институт за изследване на войната: Москва дрънка с ядрено оръжие с надеждата да стопира западната помощ за Киев

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • ядрено оръжие-
  • дмитрий медведев-
  • владимир путин

Представители на Кремъл и експерти редовно заплашват да използват ядрени оръжия срещу членовете на НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев продължава реториката за "дрънкане на ядрено оръжие“, която отчасти е насочена към ограничаване на западната помощ за Украйна. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На 7 февруари Медведев заяви, че Русия многократно е "подчертавала“ за отсъствието на "планове“ за конфликт "със страните-членки на НАТО и ЕС“. Но представители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, напоследък отправят постоянни заплахи към страните-членки на НАТО, а свързани с високите етажи на властта в Москва фигури изглежда се опитват да посеят нестабилност и да създадат информационни условия за вероятни бъдещи агресивни действия срещу различни европейски държави.

Медведев заяви, че военният бюджет и населението на страните от НАТО са значително по-големи от тези на Руската федерация, следователно в случай на война с Алианса Москва ще бъде принудена да отговори "асиметрично“, използвайки "балистични и крилати ракети със специални бойни глави " – т.е. ядрени– и това ще доведе до "апокалипсис“. Той публикува съответното изявление в своя профил на английски език в социалната мрежа X и в рускоезичния си канал в Telegram.

В доклада се отбелязва, че коментарите на Медведев са както за международна, така и за вътрешна публика. Представители на Кремъл и експерти редовно заплашват да използват ядрени оръжия срещу членовете на НАТО. Според експертите на ISW тази ядрена реторика е насочена към възпиране на западната помощ за Украйна.

"Изявленията на Медведев за по-големия размер и военен бюджет на НАТО в сравнение с Русия вероятно са насочени към насърчаване на вътрешните наративи на Кремъл, че НАТО и Западът като цяло представляват екзистенциална заплаха за Русия. Т.е., подобно твърдение, на това което Кремъл използва, за да оправдае пълномащабното нахлуване в Украйна“, се казва в доклада на ISW.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания