Отидете към основна версия

692 11

Границата на Финландия с Русия остава затворена до 14 април

  • финландия-
  • граница-
  • русия-
  • удължаване-
  • затваряне на границата

Финландските власти разполагат с доказателства, които сочат, че повече мигранти ще пристигнат от Русия, ако правителството прекрати затварянето на границата

Снимка: БГНЕС

Финландското министерство на вътрешните работи съобщи, че правителството на страната ще удължи затварянето на контролно-пропускателните пунктове по границата си с Русия до 14 април, предаде Ройтерс и БТА.

В края на миналата година Финландия затвори източната си граница с Русия на фона на нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия. Хелзинки обвинява Москва, че умишлено насочва мигрантите към границата - твърдение, което Кремъл напълно отрича.

Финландските власти разполагат с доказателства, които сочат, че повече мигранти ще пристигнат от Русия, ако правителството прекрати затварянето на границата, заяви днес вътрешното министерство.

"Близо до границата, от руската ѝ страна, има стотици, дори вероятно хиляди мигранти, които чакат възможност да продължат пътуването си към Финландия", заяви министърът на вътрешните работи Мари Рантанен.

По данни на финландските гранични власти общо 1323 души, търсещи убежище, са пристигнали във Финландия от Русия между август и декември 2023 г. През януари имиграционните власти във Финландия заявиха пред Ройтерс, че не са успели да открият 160 от мигрантите и че те вероятно са продължили към друга европейска държава.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: