Наскоро учени от университета в Дърам, Великобритания, излязоха със следното впечатляващо предложение: за да се привлече вниманието към негативните отражения върху климата и за намаляване на консумацията на месо, ще е смислено по опаковките да се поставят шокиращи снимки и предупреждения както по цигарените кутии.
В германските супермаркети засега подобно нещо няма, но отраженията на климатичните промени са факт - те вече отдавна определят какво се слага в количката и колко струва. А потребителите трябва да имат предвид, че в бъдеще последствията от тези промени ще влияят още повече.
„При някои хранителни стоки ще се стигне до по-големи колебания в цените и в наличностите. Ще има години, в които определени продукти като авокадо, какао, кафе, манго, кокосови орехи, папая и банани могат да се окажат дефицитни", казва пред агенция ДПА аграрният експерт Михаел Бергер. Той изтъква, че някои продукти могат да се произвеждат само в съвсем конкретни географски зони, а заради зачестяващите екстремни климатични събития рискът от лоши реколти расте.
Портокалите, кафето, зехтинът и какаото са особено застрашени
Според експерта най-уязвими са монокултурите - т.е. площите, на които в продължение на години се отглеждат едни и същи растения. Този вид реколти са особено податливи на екстремните климатични събития, на заразите и вредителите. Бергер дава за пример какаовите плантации в Боливия и Колумбия, където през изминалите години се е стигало до 30-процентен спад в реколтата. На места дори изобщо не е имало реколта.
По същите причини - лоши реколти, заболявания на растенията и урагани - намаля производството на портокалов сок, което доведе до повишаване на цената му. Производителите на кафе също имат проблеми заради промените в климата - според проучванията до 2050 година половината от кафеените плантации по света могат да се окажат застрашени.
Поскъпна също и зехтинът - в Испания производството му е спаднало наполовина заради сушата.
Германците купуват по-малко плодове и зеленчуци
Данните на Германския съюз на търговците с плодове и зеленчуци сочат, че гражданите на Федералната република купуват по-малко пресни храни. „Хората имат по-малко пари в портмонето и пестят при покупката на храни - предпочитат да харчат за друго, вместо за пресни плодове и зеленчуци", казва пред ARD председателят на съюза Андреас Брюгер.
Той отбелязва също, че потреблението на пресни продукти в Германия е значително под средното. Препоръките на Световната здравна организация са на ден да се консумират по 400 грама плодове и зеленчуци, докато в Германия този показател е 287 грама.
Миналата година в Германия са били произведени 5,2 милиона тона плодове и зеленчуци, съобщават от съюза. Две трети от пресните продукти в германските магазини са вносни - като например от Италия. Там миналата година са били произведени 17,4 тона плодове и зеленчуци, в Испания - 21,5 милиона тона.
И европейските фермери са засегнати от промените в климата
Експертката по храните Щефани Сабет отбелязва пред ДПА, че и в Европа влиянието на климата върху производството на хранителни продукти е значително. Много от фермерите се приспособяват: сухото лято и меката зима им откриват нови възможности. Те експериментират със зеленчуци и плодове, които обичайно са характери за субтропическите или дори за тропическите зони в Южна Европа, Азия и Южна Америка.
Има стопанства, които се сблъскват с все повече трудности заради климата, но пък за други отраженията на промените се оказват добре дошли - позволяват повече реколти. „Преди няколко години никой не би и помислил, че на Дунава може да се отглежда соя или в Германия да се произвеждат пъпеши. Сега това вече е възможно", казва Сабет. Тя препоръчва в бъдеще да се набляга повече на растенията, които са по-издръжливи на високи температури и да се изградят напоителни системи за периодите на суша. „Няма как да спрем промените в климата, но имаме възможности да се адаптираме към последствията."
Междувременно германските супермаркети търсят алтернативи на плодовете и зеленчуците, които обичайно предлагат - подпомагайки оптимизацията на производството в държави като Италия и Испания и залагайки повече на регионални продукти.
Климатът засилва инфлацията
Аграрният експерт Бергер вижда бъдещето на селскостопанското производство най-вече в сферата на био-земеделието. Неговата организация е по-сложна, а и реколтата от една и съща площ е по-малка, но пък е по-устойчиво и адаптивно спрямо промените в климата. По този начин тяхното отражение може да се редуцира, но произведените по този начин продукти определено ще бъдат по-скъпи, за да се покрият по-високите производствени разходи.
Накратко - потребителите ще трябва да свикват с по-високите цени. В Германия напоследък инфлацията намаля, но най-вероятно цените ще се повишат отново - включително заради промените в климата.
Експертите от Института за изследване на климата в Потсдам са направили и по-точни изчисления - повишените средни температури биха могли да увеличат годишната инфлация при хранителните продукти и инфлацията като цяло с до 1,18% до 2035-а година.