Отидете към основна версия

1 927 47

ООН обвини Израел във военни престъпления

  • израел-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • оон-
  • палестина-
  • хамас-
  • фолкер тюрк

Израел не е представил убедителни причини, за да оправдае това повсеместно разрушаване на цивилна инфраструктура

Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви днес, че разрушаването на сгради от израелската армия в пограничния район между Израел и Газа с цел да се създаде "буферна зона", представлява "военно престъпление", предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Разрушаването от съображения за сигурност, целящо създаване на "буферна зона", не отговаря на критериите (…) на международните хуманитарни закони", се казва в изявление на Тюрк. "Подчертавам за израелските власти, че Член 53 от Четвъртата женевска конвенция забранява разрушаването от окупационната сила на имущество, принадлежащо на частни лица, освен ако разрушаването не е абсолютно наложително за военните операции", добави той.

"Масираното разрушаване на сгради, което не е оправдано от военни императиви и което се извършва по произволен начин /…/, представлява военно престъпление", подчерта върховният комисар на ООН по правата на човека. На 7 октомври бойци от палестинското ислямистко движение "Хамас" нападнаха Южен Израел и убиха повече от 1160 души, повечето от които цивилни, посочва АФП, като се позовава на официални израелски данни. В отговор на това Израел се зарече "да заличи" ислямистката групировка и започна офанзива, при която на палестинска територия бяха убити най-малко 27 840 души, по данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

Върховният комисар на ООН по правата на човека също така обяви, че от октомври насам службата му отчита "масирано унищожаване и разрушаване от страна на (израелската) армия на цивилна инфраструктура". По думите му става въпрос за "жилищни сгради, училища и университети в райони, където не се водят или вече не се водят сражения". През последните седмици такива разрушавания се наблюдават в Бейт Ханун и в град Газа в северната част на обсадената палестинска територия, както и в лагера "Нусейрат" и в Хан Юнис в южната част.

"Израел не е представил убедителни причини, за да оправдае това повсеместно разрушаване на цивилна инфраструктура", заяви Тюрк. По думите му това изглежда "има за цел или резултат да направи невъзможно за цивилните да се върнат в тези райони". "Напомням на властите, че принудителният трансфер на цивилни може да представлява военно престъпление", настоя Тюрк.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.

Свързани новини