Отидете към основна версия

2 440 127

Украйна: В сваления руски самолет Ил-76 не е имало наши войници

  • ил-76-
  • русия-
  • война-
  • самолет-
  • олексий данилов-
  • войници

Киев обяви, че историята със затворниците е била предварително подготвена от Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Все още не може да се потвърди, че руският самолет е бил свален от Украйна. Но със сигурност се знае, че на него не е имало украински пленници , каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов в интервю за „Бабель“.

„Наистина самолет се разби в Русия. Имаше ли там наши затворници? Категорично мога да кажа, че не. Ако това се беше случило, тогава повярвайте ми, количеството, както го наричат, биологичен материал, който е умрял... те определено щяха да се възползват от него, те определено щяха да го заснемат и това поле щеше да бъде цялото червено с кръв“, каза Данилов.

Той добави, че историята със затворниците е била предварително подготвена от Русия, за да дискредитира Украйна на международната арена.

„Ако имаше украински войници на борда, Лавров щеше да крещи в ООН и те щяха да покажат всичко. Те няма какво да покажат. В крайна сметка, ако това наистина се беше случило, щеше да има съвсем различна картина“, обясни украинският представител.

На въпрос живи ли са тези затворници, които Украйна трябваше да размени в деня на свалянето на самолета, Данилов отговори: "Това е много труден въпрос, много е чувствителен. Сега не можем да имаме един или друг отговор. Мога само да кажа с голяма вероятност - те не са били на борда".

Вчера американският вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че руският самолет е бил свален от Украйна с ракети „Пейтриът“. Вестникът се позовава на източници от американското разузнаване. Те посочиха, че няма яснота дали на борда е имало украински военнопленници. Знае се само, че въпросният самолет преди е пренасял ракети, използвани на фронта в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: