Отидете към основна версия

4 744 146

Първият дипломат на Париж: Русия има надмощие в Украйна? Това е грешка!

  • стефан сежурне-
  • франция-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин

Стефан Сежурне каза, че от началото на зимата руската армия се изтощава в скъпоструваща офанзива от гледна точка на хора и оборудване в замяна на много ограничени придобивки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският външен министър Стефан Сежурне призова днес да не се подвеждаме по твърденията на Русия, че взела надмощие в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Русия се опитва да ни убеди, че победата ѝ е неизбежна. По-специално тя се опитва да ни убеди, че Украйна вече е загубила. Това е погрешно схващане по няколко причини", заяви министърът по време на изслушване във френското Национално събрание.

Той отбеляза, че украинската армия "вече е успяла да си върне ... почти половината от украинските територии, завладени от Русия".

"Противно на общоприетото схващане, Украйна постигна редица значителни успехи, по-специално в Крим и Черно море, като осигури морски коридор, който е от решаващо значение за износа и световния продоволствен баланс", подчерта Сежурне.

Министърът каза, че от началото на зимата "руската армия се изтощава в скъпоструваща офанзива от гледна точка на хора и оборудване в замяна на много ограничени придобивки".

Санкциите срещу Русия са "ефективни", добави той. "Не бива да позволяваме да бъдем подведени от наратива, че санкциите не са ефективни", каза министърът и допълни, че данните за ефективността на тези санкции "вероятно" скоро ще бъдат оповестени.

Той обаче призна, че санкциите могат да бъдат "подобрени" и че трябва да се работи повече срещу тяхното "заобикаляне".

Накрая Сежурне отново повтори, че Франция е готова да подкрепя Украйна "в дългосрочен план".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: