Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 08:49 1 729 51

В активна защита: Балтийските страни се готвят активно за руско нападение

  • русия-
  • литва-
  • латвия-
  • естония-
  • нато

Министерството на отбраната на Естония изчислява, че за да превземат такива позиции, потенциалните нападатели ще имат нужда от четири до седем пъти повече хора, отколкото без укрепления

В активна защита: Балтийските страни се готвят активно за руско нападение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Литва, Латвия и Естония укрепват 1000-километров участък от източната си граница, най-уязвимата във военно отношение част от фланга на НАТО, с т. нар. "Балтийска защитна линия“, съобщава британският вестник The Times.

Границите на трите държави ще бъдат укрепени с различни фортификационни съоръжения, като се предвижда и изграждането на повече от 1000 бетонни бункера. Укрепената граница ще разделя балтийските държави от Русия, Беларус и "милитаризирания“ руски анклав Калининград.

Само Естония планира да похарчи около 60 милиона евро за изграждането на 600 такива структури по границата с Русия.

"Всеки бункер ще има площ от около 37 квадратни метра, ще може да побере около 10 войници и ще бъде защитен от артилерийски удари. Освен това наблизо ще има складове за боеприпаси и структури като противотанкови мини, ровове, бодлива тел и бетонни пирамиди – т.нар. драконови зъби“, поясни заместник-министърът на отбраната на Естония Сузан Лилевали.

Както поясняват естонските военни, проектът се изпълнява с висока скорост, поради опасения от атака на Кремъл срещу балтийските страни. Във вторник, 13 февруари, външното разузнаване на Естония предупреди в годишния си доклад, че Русия възнамерява да разположи два пъти повече войски по границите на балтийските държави. Преди началото на войната в Украйна там бяха концентрирани 19 000 войници.

Докладът на разузнаването също така описва руските планове за създаване на нов армейски корпус, вероятно базиран в Петрозаводск, североизточно от Санкт Петербург, който ще покрива границата с Финландия.

Общата идея, според Донатас Палавенис, офицер от литовската армия и изследовател в Балтийския институт за напреднали технологии във Вилнюс, е да се забави напредването на нахлуващите сили и да се насочат към райони, където НАТО може да отвърне на удара при по-приемливи за него условия.

"Изграждането на тази укрепена линия несъмнено ще отнеме време и ресурси, но нейната ефективност е очевидна във войната в Украйна, където войските не са в състояние ефективно да пробият препятствията и да завладеят значителна територия“, казва Палавенис.

Той добавя, че тъй като балтийските страни нямат дълбочината на отбраната, за да задържат врага, битката ще се води за всеки сантиметър територия, което ще изисква създаването на изкуствени препятствия и укрепления, за да се минимизират загубите.

Министерството на отбраната на Естония изчислява, че за да превземат такива позиции, потенциалните нападатели ще имат нужда от четири до седем пъти повече хора, отколкото без укрепления.

"Дори ако линията в крайна сметка не успее да се задържи, това поне ще даде на защитниците ценно време да се прегрупират и да получат подкрепления от други страни от НАТО“, отбелязват военните.

Балтийските страни са особено заинтересовани да лишат Русия от възможността да създаде собствена защита на всяка територия, която превземе. Експертите анализират какво стои зад неуспеха на контраофанзивата на ВСУ, както и защо руснаците не могат да продължат да навлизат в сърцето на Украйна.

"Зад това има всякакви контрамерки: ровове, редици от драконови зъби, минни полета. Всичко работи“, казват те.

И добавят, че основният урок е да се намерят начини да се спре настъплението на руските бронирани части, защото ако им бъде позволено да се изтеглят, за защитата на трите страни може да се окаже прекалено късно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    33 14 Отговор
    Тая активна защита няма да трае много дълго

    Коментиран от #7

  • 2 учения си има ,

    25 8 Отговор
    а страх при военните не би следвало да има . Политиките са за мир . Никой не им обявява войни . Колко ли пари още ще харчат в световната криза . Няма финансисти .
  • 3 Кнаус 485

    41 11 Отговор
    Поредната нелепост,.... няма да чета....

    Коментиран от #51

  • 4 психо путин

    13 40 Отговор
    Един изкуфял руски дядка побърка мирния свят!

    Коментиран от #38

  • 5 горски

    43 7 Отговор
    Едно време в Албания имаше бункери с кухни и спални....Тези също искат да живеят така....
    Какво ли не прави невежеството.Вместо да живеят в добри отношения с комшиите си,правят невъобразими простотии...Бушоните им са по слаби,дори от нашите...
  • 6 Гай Турий

    37 8 Отговор
    Престанете да ни натрапвате сатанинската ви изкуствена истерия. Русия няма намерения, мераци и планове да напада когото и да е извън бившия СССР. А тези от тях, които са вкарали натовски бази и американски поделения, които са прицелили своите нападателни ракети срещу руските политико-икономически центрове, нека се смятат за унищожени в минутите Х, когато решат да нападнат. Примерно наглите лондонски англосакси ще се наслаждават за последно на сегашния си пейзаж, който след минутата Х ще заприлича на Сахара, или на Атлантида.

    Коментиран от #24, #26, #37, #40

  • 7 Прозрелия

    7 28 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Практически това означава,че когато дойде времето, те ще ударят едно рамо за сриване на кочината!
  • 8 НА БАЛТИЙЦИТЕ

    28 7 Отговор
    БАЛТИЙСКО МОРЕ Е БЛИЗО , ДА СЕ УЧАТ ДА ПЛУВАТ , ЧЕ ....БАЛТИЯТА ГИ ЧАКА
  • 9 Българин

    7 27 Отговор
    руснаците не могат да оправят собствената си страна-тръгнали да завладяват други

    Коментиран от #41

  • 10 Ако иска

    24 6 Отговор
    Само като кихне Путин , и сте готови.
  • 11 Българин

    5 19 Отговор
    след Путин,Русия ще бъде преформатирана
  • 12 Няма да е необходимо.

    23 3 Отговор
    Те доброволно ще преминат под руско влияние да 5 години.
  • 13 Българин

    5 28 Отговор
    Русия е глинен колос

    Коментиран от #14

  • 14 Баба ти

    23 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Абеплиткоумен, и Хитлер така представяше скулптурата на СССР. И до днес още не могат да му намерят истинските кокали. Смени си ника, срам си за българите.
  • 15 Дедо ви...

    19 5 Отговор
    Нанесен е мащабен комбиниран удар по обекти на украинските въоръжени сили
    Тази нощ руските въоръжени сили засилиха действията срещу тиловите райони, контролирани от украинските въоръжени сили (ВСУ). В резултат на комбинираните удари бяха поразени цели в различни части на Украйна, включително тези, които се намират на значително разстояние от фронтовата линия.
    Сред най-засегнатите региони е Лвов, където след поредица от експлозии са повредени съоръжения, където по предварителна информация са разположени офицери от Въоръжените сили на Украйна. Освен това атаките, извършени от руските войски на летище Староконстантинов в Хмелницка област, всъщност анулираха предишните усилия за възстановяване на инфраструктурата на това съоръжение.
    Ракетни удари бяха нанесени и по Днепропетровск и Запорожие, които са под контрола на украинските въоръжени сили. Според информация от открити източници, атакувани са складове на промишлени предприятия.
    В столицата на Украйна Киев са станали няколко експлозии, една от които беше регистрирана на територията на предприятие, занимаващо се с производство на безпилотни летателни апарати.
    Под атака е попаднала и Черниговска област, където са поразени позициите на военнослужещи от бригадите за териториална отбрана.
    Съобщава се, че за нанасянето на ударите са използвани стратегически бомбардировачи Ту-22М3, способни да нанасят прецизни удари на големи разстояния.

    Коментиран от #21, #22

  • 16 Ден

    13 4 Отговор
    Тези смешници освен да ни размиват будят също и съжаление колко са ментално увредени!
  • 17 Краварска медия

    19 4 Отговор
    А руснаците знаят ли че тряя ги нападат, или още не са им казали
  • 18 Анди

    7 3 Отговор
    Очакваме втора серия на филма НА ТО с/у Русия. Едни и същи процеси си вървят на заден фон навсякъде с/у местното население. Добре режисирани и организирани, а останалото е фалшив флаг за избягване на съпротивата. Един ден ще се събудите и пред вратата ви ще ви чакат за да ви евакуират ( без значение от причината). Един преди години оф. го заяви "В новия формат ще има два вида пътуващи елита като туристи а всички останали като мигранти."
  • 19 хахаха

    15 3 Отговор
    Естония - 1 300 000 жители, от които 30% руснаци, или почти 400 000 ...колко ли време ще удържи горката територия? :)))
  • 20 Тити

    12 3 Отговор
    Пука им на Руснаците за тези балтийски пълшоци.Единствено ,ако ги предизвикат могат да ядът куйрука.
  • 21 Стоян Каров

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви...":

    Абе умник не виждаш ли , че това е кърваво театро за да унищожат оръжието и населението способно да се брани ? Един ден да няма кой да се противопостави и стадата да бъдат ожънати... Ще останат само меките китки като в бг.

    Коментиран от #31

  • 22 Янко Виа

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви...":

    Добра новина,ще сложа в кафето половин пръст уиски за да отпразнувам,така и така днес няма да карам.
  • 23 Фейкове и маниполации по отношение на

    13 2 Отговор
    Трите Балтийски Пуделчета!! Реват и лаят по команда!! Да Бетонират!! И Французите имаха Бетонираната линия Можино(непревземаема) , но немците Просто е Заобиколиха и Аскера се Предаде!! През ВСВ?!!! Да си бетонират и главите Управниците, а може и да са Бетонирани!!
  • 24 Плашимире

    2 15 Отговор

    До коментар #6 от "Гай Турий":

    Знаеш ли че в момента когато русийката ти си помисли за нападение на натовска държава,за броени минути е горяща факла!!Всичко се знае и е подготвено!!
  • 25 Фейкове и маниполации по отношение на

    10 2 Отговор
    Трите Балтийски Пуделчета!! Реват и лаят по команда!! Да Бетонират!! И Французите имаха Бетонираната линия Можино(непревземаема) , но немците Просто е Заобиколиха и Аскера се Предаде!! През ВСВ?!!! Да си бетонират и главите Управниците, а може и да са Бетонирани!!

    Коментиран от #27

  • 26 Хихихихихи

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Гай Турий":

    По леко с плашенето !!Не се намираш в детската градина ,нито Русия!!
  • 27 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Фейкове и маниполации по отношение на":

    Щом ти си го свършил отдавна това,защо приканваш и други?
  • 28 Тино

    10 1 Отговор
    Няма кой и за какво да ги напада тези смотаняци.
    Айде стига военщина и евтина пропаганда.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БСП за България и Радев

    10 3 Отговор
    Нямат никакъв шанс. Т-14 Армата ще ги прегази за часове, независимо от каквито и да са укрепленията. Майка Русия и Калининград ще се обединят по суша - изконна Руска територия

    Коментиран от #33

  • 31 Хи хи хи хи

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Стоян Каров":

    Какъв е проблема.меките китки могат да управляват и насочват дронове.

    Коментиран от #35

  • 32 ТЕЗИ Смешните!

    10 2 Отговор
    Същите като БГ!С глупави правителства,който само се пънат!Какво ще стане,ако наистина ни вкарат в война! Като гледаме краварите не са никакви съюзници! ТАГАРЕВ пръв на фронта!Познава ги добре руснаците там е завършил...Руски възпитаник!Доскоро комуняга,сега демократ кравар!Такива са нашите политици....

    Коментиран от #34

  • 33 Старшинка

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "БСП за България и Радев":

    Дроновете изместиха авиацията, флота, танковете и артилерията По кои земи крачиш.русоробе?
  • 34 А бе

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "ТЕЗИ Смешните!":

    Какво значение има къде са завършили? Умния си е умен,простия си е прост!
  • 35 Стоян Каров

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Хи хи хи хи":

    Могат те, насочват и управляват само нещо което накъдето и да се обърнат все отзад им седи. Никога не са виждали по далеч от него...
  • 36 т@панари

    6 1 Отговор
    Тези не млъкнаха бе ...краварите само ги бъзнат и те са готови като окраинците да си затрият държавите..... Тагаренко и той като Наполеон е тръгнал да воюва с Русия....евала на Грузия , краварите и там бутата , бутат , обаче йок , правителството геройски устоява .
  • 37 Украйна:

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гай Турий":

    То и ние така викахме
  • 38 Пилотът Гошу

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "психо путин":

    За Байдън говориш предполагам. Не е като да не мъти водата в Украйна от баят години.

    Коментиран от #49

  • 39 Пенчо

    6 2 Отговор
    Поредните полезни ид..оти на западната пропаганда!
  • 40 Спокойно

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гай Турий":

    Не се пали много. Англо-саксонците ги управлява чист Индиец. Още малко и ще им пратим някой от нашите ромски лидери за министри и работата на Острова ще "заспи" :-D
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Нафта

    0 1 Отговор
    Вземи си от тая пропаганда ... смях в залата.
  • 44 Рускиня

    0 0 Отговор
    Елате в България, от Тодор шилето Живков до гавазина на царо от ВИС все същите управници и под тяхна диктовка контролират свободата ни, кога с ритници на протестите или стиснати за гърлото насърчават ни свободно да мълчим! 😭😭😭
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 граф Монте Кристо

    1 1 Отговор
    С какво заплашва Русия балтийските републики и западна Европа,с нищо,заплахата е за фашингтон,че ако допуснат сближаване между изтока и запада,за тях никак не е добре.Виждате в какво се превърна западна Европа за няколко години,което в исторически план си е отрицателно време,в декласиран елит,отпадък,затънала бивша метрополия,която се ослушва върху старите си увехнали лаври,готова да се почерни,забули с чедри и превърне в ЕХ--Европейски халифат.Русия им подава ръка,да ги спаси от тяхната глупост и американска демонокрация,т.е демонско управление,а те се дърпат,техния контраелит се готви да пожертва собствените си народи пред олтара на евроатлантическата демонокрация.
  • 47 балкански

    0 0 Отговор
    коги страдаш от параноя, тъй ша е ... сенкята, че ти стане триглав змей :)))))
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не е вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кнаус 485":

    Лъжеш! Ти вече я прочете!