Отидете към основна версия

2 718 20

САЩ определят ситуацията в Авдеевка като предвестник на нови проблеми за ВСУ

  • сащ-
  • украйна-
  • боеприпаси

Според представители на Пентагона украинската армия изчерпва боеприпасите и ресурсите по цялата фронтова линия

Американското ръководство смята изчерпването на резервите на украинските въоръжени сили (ВСУ) и ситуацията в Авдeевка като предвестници на нови проблеми за украинската армия. Тази оценка на високопоставени представители на Министерството на отбраната на САЩ дава вестник The Hill.

Според нея представители на Пентагона са признали, че украинската армия изчерпва боеприпасите и ресурсите по цялата фронтова линия. „Вярваме, че това може да е предвестник на това, което ще се случи по-нататък, ако не отделим допълнително финансиране“, цитира изданието думите на служители.

„Липсата на допълнително финансиране не само ще ни лиши от способността да снабдяваме военните, които се опитват да защитят Авдиевка, но също така ще видим много други места на фронтовата линия, където военните ще изчерпят доставките на критични боеприпаси“, отбелязаха представители на Пентагона.

Президентът на САЩ Джо Байдън, говорейки пред репортери в Белия дом на 16 февруари, каза, че американската администрация няма да може да продължи да доставя оръжие на Украйна без одобрението на съответния законопроект от Конгреса на САЩ.

Американската администрация изпрати преди почти четири месеца до Конгреса искане за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 година, която започна в Съединените щати на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Тихоокеанския регион на Азия. Общо изпълнителната власт на САЩ, ръководена от Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Някои републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата помощ на Киев. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън постоянно предупреждава за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна с по-строгия контрол на южната граница на САЩ.

Сутринта на 13 февруари Сенатът, с подкрепата на редица републиканци, прие алтернативна версия на законопроекта, предвиждащ отпускането на 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Пакетният законопроект обаче не включва разпоредби за затягане на контрола по южната граница. Джонсън посочи на 12 февруари, че документът на Сената не разглежда граничната криза, „най-сериозният проблем“, пред който са изправени Съединените щати. Освен това Джонсън, който заема третата най-важна позиция в йерархията на правителството на САЩ, наскоро нарече версията на законопроекта, разработена от сенаторите, „съзнателно неприемлива“. Камарата на представителите излезе в двуседмична ваканция на 15 февруари до края на месеца, без да гласува този законопроект.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини