Отидете към основна версия

9 706 151

Тайната на руската победа в Авдеевка! Нова тактика оставила украинската артилерия без снаряди

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • авдеевка-
  • боеприпаси-
  • ракети

Администрацията на Джо Байдън свърза загубата на Авдеевка с факта, че Конгресът не може да одобри пакет от военна помощ от 60 милиарда долара за Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изчерпването на оръжейните запаси създава сериозни проблеми за украинските части, разположени на дълга хиляди километри фронтова линия и постоянно изложени на тежък обстрел от руска артилерия. Отбранителните линии на украинските въоръжени сили се оказаха под заплаха, пише The Washington Post.

В събота украинските войски се изтеглиха от Авдeевка, град в района на Донецк, под натиска на руската армия, която продължи настъплението си от три посоки през последните четири месеца.

Авдеевка беше мощен украински укрепен район, разположен във вътрешността на страната и далеч от руската територия. В града се водят боеве, откакто Русия изпрати войски в Украйна през 2014 г. Това е цял укрепен град с лабиринт от ровове и тунели и защитава важни тилни центрове, разположени на запад от него.

Поемането на контрол над Авдеевка определено ще повдигне духа на руснаците. Това събитие потвърждава, че днес руските войски определят темпото на военните действия, предизвиквайки объркване и безпокойство в редиците на украинските въоръжени сили, които успяха да постигнат само незначителни успехи по време на миналогодишното контранастъпление.

Бездействието на Конгреса

Администрацията на Байдън свърза загубата на Авдеевка с факта, че Конгресът не може да одобри пакет от военна помощ от 60 милиарда долара за Украйна.

След като Украйна обяви изтеглянето на войските от Авдеевка в събота, президентът на САЩ Джо Байдън се обади на Володимир Зеленски и изрази увереност, че Конгресът в крайна сметка ще одобри финансирането за Киев. Но когато репортери го попитаха дали пакетът от помощи ще бъде одобрен, преди Украйна да загуби повече територия, Байдън отговори: "Не, не съм сигурен в това“.

Запасите са на привършване

Репортери на Associated Press интервюираха дузина украински командири преди падането на Авдeевка, включително командири на артилерийски части, които бяха в районите на най-интензивните боеве. Всички те казаха, че недостигът на боеприпаси, който постоянно измъчва украинските въоръжени сили от началото на въоръжения конфликт, стана особено остър миналата есен.

Намаляването на западните военни доставки, особено далекобойната артилерия, означава, че украинските войски не са в състояние да ударят важни цели зад руската фронтова линия, където в тиловите райони са съсредоточени тежка военна техника и личен състав.

Украинските войници на фронтовата линия се оплакват от седмици от остър недостиг на снаряди. Някои артилерийски батареи имат само 10% от необходимото количество. В стремежа си да пестят боеприпаси по всякакъв възможен начин, командирите дават на подчинените си заповеди да стрелят само по конкретни, насочени цели. Но войниците на огневата линия казват, че това не е достатъчно, за да задържи противника, чиято армия е по-добре снабдена. Нарастват опасенията, че без чуждестранна военна помощ въоръжените сили на Украйна ще загубят не само Авдиевка – те ще трябва да напуснат и други райони на фронтовата линия.

Победа за Москва

Изтеглянето на украинските войски от укрепения град беше най-голямата победа на Русия от май миналата година, когато тя пое контрола над Бахмут. Сега руската армия ще може да продължи настъплението си на запад към украинска територия, която е много по-слабо укрепена. Военни наблюдатели предполагат, че следващата цел на Москва може да бъде железопътният възел Покровск на запад.

Руските военни командири и наблюдатели казват, че заплахата за Донецк е намаляла след превземането на Авдеевка.

Икономия на снарядите

"В момента недостигът на боеприпаси е доста голям. Постоянно ни казват, че снарядите са на път, но всъщност няма нищо", казва командирът на артилерийската батарея с позивна Храбри. Частта му има само 5-10% от необходимия брой снаряди.

Както отбеляза той, поради тази причина украинските въоръжени сили са лишени от способността за ефективно нападение и завземане на нови територии. За капак Украйна губи своите бойци, защото не може да покрие пехотата с артилерийски огън.

Храбри и други офицери се съгласиха да бъдат интервюирани при условие, че в статията ще бъдат включени само позивните им - от съображения за сигурност.

"Нямаме с какво да се бием, с какво да покриваме фронтовата линия", казва Валери, командир на артилерийско подразделение, което използва стандартните на НАТО 155-милиметрови боеприпаси. За да отблъснат руска офанзива, според него, им трябват 100-120 снаряда на ден. Днес те получават само една десета от тази сума.

Русия променя тактиката

Украински войници, които се биеха в Авдеевка, казват, че преди падането на града Русия е променила тактиката си, опитвайки се да се възползва от острия недостиг на боеприпаси сред украинските въоръжени сили.

Вместо да изпратят колони от бронетехника в битка, руснаците започват да изпращат малки пехотни части, които влизат в близък бой с войници от украинските въоръжени сили. За да ги сдържат, украинците са принудени да изразходват пет пъти повече боеприпаси.

"Врагът разбира и усеща нашите възможности и затова успява“, разяснява войникът от 110-а бригада с позивна Чаклун.

Слаб север

Има и много опасения за това как недостигът на боеприпаси ще се отрази на украинските войски на други части на фронта. Защитната линия близо до Купянск на североизток е доста слаба. От няколко месеца Русия извършва все по-активни атаки на това направление, опитвайки се да превземе този важен тилов възел.

Юрий, командир на 44-та бригада близо до Купянск, казва, че неговите части за въздушно разузнаване идентифицират много цели на големи разстояния, включително руски минохвъргачки и гранатомети. Но не могат да ги ударят поради липса на боеприпаси. Той няма избор и е принуден да наблюдава как противникът концентрира резерви.

Командирът на 32-ра бригада, воюваща край Купянск, Александър казва, че засега има само достатъчно снаряди.

"Но всичко зависи от интензивността на стрелбата от руска страна. Ако я увеличат, няма да имаме достатъчно боеприпаси, за да удържим линията", обяснява той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: