Отидете към основна версия

1 452 27

Сделка за 880 млн. долара между Международния валутен фонд и Украйна

  • украйна-
  • международен валутен фонд-
  • сделка-
  • милиони-
  • долара

Споразумението е налице след шест дни на срещи между украински официални лица и служители на МВФ във Варшава

Снимка: Shutterstock

Представители от Международния валутен фонд (МВФ) и украинското правителство постигнаха споразумение в четвъртък относно предоставянето на приблизително 880 милиона долара. Сделката ще бъде финализирана след одобрение от борда на МВФ, съобщиха Ройтерс и News.bg.

Споразумението е налице след шест дни на срещи между украински официални лица и служители на МВФ във Варшава, Полша, като част от третия преглед на 4-годишното Споразумение на Украйна за разширено финансиране с МВФ на стойност 15,6 милиарда долара.

МВФ каза, че напредъкът на Украйна по програмата е "като цяло по пътя", отбелязвайки, че Киев е изпълнил всички структурни показатели в рамките на прегледа и всички критерии за количествено изпълнение освен един.

В него се казва, че икономиката на Украйна демонстрира силен растеж, намаляваща инфлация и резерви през 2023 г. Но перспективите за 2024 г. остават много несигурни, тъй като борбата на Украйна срещу инвазията на Русия продължава.

Споразумението, съобщено за първи път от Ройтерс по-рано в четвъртък, все още трябва да бъде одобрено от ръководството на МВФ и изпълнителния съвет на фонда, който се очаква да разгледа въпроса през втората половина на март, каза източник, запознат с процеса.

"ЕФР продължава да осигурява силна котва за икономическата програма на властите във времена на изключително висока несигурност", каза Гавин Грей, служител на МВФ, който ръководи преговорите във Варшава.

Той каза, че украинските власти са изпълнили и четирите структурни критерия, предвидени за прегледа, и всички критерии за количествено изпълнение освен един - малък пропуск на данъчните приходи поради граничните блокади.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: