Отидете към основна версия

3 538 75

Приднестровието към ОССЕ: Молдова подготвя бойни диверсионни групи, напрежението расте!

  • вадим красноселски-
  • молдова-
  • приднестровие

Опасяваме се от терористични атаки и саботажи на военни обекти, заяви ръководителят на непризнатата Приднестровска молдовска република Вадим Красноселски.

Приднестровието се обърна към Организация за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ заради подготовката на диверсионни групи в Молдова, но няма адекватен отговор, каза за РИА Новости ръководителят на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) Вадим Красноселски.

Министерството на държавната сигурност на ПМР съобщи, че чуждестранни специалисти подготвят бойни групи в Молдова, в които има и украинци, за извършване на терористични атаки и саботаж на военни обекти в Приднестровието.

На фона на стагнацията на преговорния процес съществува риск от ескалация на конфликта в Приднестровието, заяви той.

"В този смисъл мироопазващият механизъм изпълнява ефективно своята мисия поне по осигуряване на контролируемост на ситуацията в Зоната за сигурност, на линията на пряко разграничение на страните. Това е ключов фактор", каза Красноселски.

Лидерът на Приднестровието отбеляза, че има ескалация на агресията в Молдова. „В медиите постоянно се повдига темата за войната, хвърлят се примери с Нагорни Карабах и Израел, отправят се призиви за справяне със сепаратизма“, добави Красноселски.

Той говори и за рисковете от задържането на приднестровски служители от молдовските власти по членове от закона за сепаратизма.

"Естествено, механизмът за криминален натиск е създаден въз основа на развитието на молдовско-приднестровските отношения, съществува риск той да бъде активно използван в бъдеще. Има тревожни сигнали. Силите за сигурност на Молдова систематично заплашват с наказателно преследване служители на Приднестровието, пресичащи молдовската граница", каза Красноселски.

През февруари миналата година парламентът на Молдова прие на второ четене поправки в наказателния кодекс, предвиждащи наказание за „сепаратизъм“, „заговор срещу Молдова“ и други подобни престъпления. Министерството на външните работи на непризнатата ПМР заяви, че по този начин Кишинев подкопава преговорния процес за приднестровското уреждане.

Митническите плащания към бюджета на Приднестровието са намалели с 18% поради въвеждането на мита от Молдова, допълни Красноселски.

От 1 януари Кишинев премахна предимствата, предоставени на приднестровските компании при плащане на митнически такси. Приднестровието прие това като икономически натиск и в отговор отмени преференциалното третиране на молдовските фермери, притежаващи земя в района на Дубосари.

"Влиянието на митата върху икономиката на Приднестровието може да се види най-добре от обективната статистика от началото на тази година. Търговският оборот на предприятието "Електромаш", на което е забранено да изнася стоки, е намалял с повече от три четвърти; вносът на лекарства е намалял с една четвърт. Индивидуалните предприемачи внасят дрехи и обувки с 65% по-малко. В резултат на това митническите плащания към бюджета на Приднестровието са намалели с 18%", каза Красноселски.

Приднестровието, 60% от жителите на което са руснаци и украинци, се стремеше към отделяне от Молдова през последните години на СССР. Причината за това бяха опасенията, че в резултат на националистическите протести Молдова ще се присъедини към Румъния.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.

Свързани новини