Отидете към основна версия

6 892 84

Зеленски: Ситуацията на границата ни с Полша мина границите на морала

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • полша-
  • фермери

Президентът на Украйна е разочарован, че конфликтът между двете страни се използва в междупартийната борба в съседната страна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията на границата между Украйна и Полша е преминала границите на морала. Такова обвинение отправи Володимир Зеленски срещу полските протестиращи във вечерното си обръщение.

„Трябва най-накрая да намерим решение на ситуацията, особено на полската граница, която отдавна надхвърля границите както на икономиката, така и на морала“, каза той, цитиран от РИА Новости.

Зеленски осъди използването на конфликта между двете страни във вътрешнополитическата борба в Полша.

Полските фермери протестират в цялата страна, блокирайки пътища и входове на контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна, както и разсипвайки зърно от камиони и железопътни вагони.

Отношенията между двете страни значително се усложниха заради ембаргото върху украинското зърно. На 15 септември 2023 г. Европейската комисия реши да не разширява ограниченията върху вноса на четири вида украински селскостопански продукти в няколко гранични страни с ЕС, но задължи Киев да въведе мерки за контрол на износа. След това властите на Словакия, Унгария и Полша обявиха, че удължават едностранно забраната. В тази връзка Украйна подаде жалба до Световната търговска организация. В отговор три страни от ЕС обявиха, че ще бойкотират заседанията на координационната платформа за украинското зърно.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: