Отидете към основна версия

3 058 75

След атентата в Москва: митове и дезинформация

  • крокус сити хол-
  • москва-
  • русия-
  • атентат-
  • сащ-
  • украйна-
  • израел-
  • ислямска държава-
  • терористи-
  • путин

Атентаторите от Москва бягали към Украйна, а САЩ и Израел дърпали конците на "Ислямска държава" - това са част от конспиративните теории, които се разпространяват

Снимка: БГНЕС/ EPA

Още не беше загасен пожарът в концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва, когато в социалните мрежи се появиха първите предположения, а дори и непотвърдени заключения за нападението.

Според някои зад нападението стояла Украйна, като предполагаемото доказателство било това, че недалеч от залата е открит микробус с украински регистрационни номера. Многобройни акаунти в социалните мрежи твърдяха, че САЩ стоят зад нападението, тъй като посолството на САЩ в Русия е предупредило за възможна терористична атака, пише АРД.

Такова предупреждение беше отправено на 7 март. Тогава от посолството съобщиха, че САЩ разполагат с информация за това, че "екстремисти имат непосредствени планове за нападения срещу големи събрания на хора в Москва, включително концерти", припомня германското издание.

В петък вечерта джихадистката милиция "Ислямска държава" (ИД) публикува съобщение, в което пое отговорността за нападението, отнело живота на повече от 130 души. Експертите смятат съобщението за автентично, тъй като то е било разпространено по множество известни канали на терористичната организация. Многобройни потребители в социалните мрежи обаче вече сочат САЩ и Израел за действителните организатори, четем още в публикация на АРД по темата.

Всичко тръгва от съмнително изказване на Тръмп

В тази връзка многократно се цитират думите на бившия американски президент и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп от август 2016 година. Тогава той заяви следното: "ИД почита президента Обама. Той е основателят на ИД. Той създаде ИД. А аз бих добавил, че му е помагала корумпираната Хилари Клинтън. Тя е съоснователка."

Тези обвинения на Тръмп сега се използват като предполагаемо доказателство, за да бъдат обвинени САЩ за нападението в Москва. Предимно проруските акаунти в Х твърдят, че ИД е инструмент на Белия дом и се използва като оръжие срещу Москва.

Твърденията на Тръмп обаче са много странни от историческа гледна точка, продължава АРД и припомня, че експерти датират корените на ИД в периода 1999-2003 г., а през 2006 година ИД официално беше провъзгласена в Ирак - три години преди Барак Обама да стане президент на САЩ.

Освен това по-късно Тръмп зави, че думите му за Обама и ИД били чист сарказъм. Но дори осем години по-късно казаното от него тогава продължава да се използва в интернет за насочване на вината след терористична атака в Москва. Този пример показва по впечатляващ начин как неверните твърдения могат да имат токсичен ефект в дългосрочен план и да подвеждат умишлено, посочва Патрик Гензинг в АРД.

Манипулативни антисемитски тези също се разпространяват

Освен САЩ, Израел също е обвиняван, че стои зад ИД. Според радикални антиизраелски профили в X и други платформи еврейската държава дърпала конците задкулисно, което е напълно в тона на разпространяването на опасни антисемитските митове. Освен това министър-председателят Бенямин Нетаняху е представян като джихадист, а израелското знаме се комбинира с надписи на ИД.

В многобройни публикации се твърди също, че Израел никога не бил атакуван от ИД. Това било доказателство, че терористичната групировка се ръководела от Мосад, пише АРД. Всъщност ИД е признавала за нейни смъртоносни атаки в Израел, например в Хадера през 2022 г., където бяха застреляни двама израелски полицаи.

Появиха се и многобройни публикации, показващи манипулирано изображение, на което се твърди, че израелски войници позират заедно с ислямистки бойци и с двата флага - на Израел и на ИД. Всъщност оригиналната снимка показва войници от израелската армия по време на многонационалното военно учение "Африкански лъв" в Мароко, показва проверката, направена от АРД.

Съмнения около руската версия

Междувременно в Русия все по-силно гласове, включително и от официални източници, сочат с пръст Украйна като виновник. Твърди се, че четиримата заподозрени таджики на възраст 19, 25, 30 и 32 години, са били арестувани на път за Украйна. Даже се появи информация, че най-малко двама от тях вече се били признали за виновни.

Московски съд постанови те да бъдат задържани за период от два месеца, в които текат разследванията. Ако вината им бъде доказана, ги грози доживотен затвор.

В тази връзка АРД пише, че заподозрените са докарани в районния съд в стъклени клетки и с множество синини, отоци, ожулвания и разкъсвания. Състоянието на мъжете повдига въпроса дали те изобщо са в състояние да говорят свободно и дали не са били изтезавани. Преди съдебното заседание в интернет бяха разпространени видеозаписи, за които се твърди, че показват как арестуваните мъже са били измъчвани, а на един от тях дори е отрязано ухото. Дали тези записи са автентични - това не може да бъде проверено и потвърдено от независим източник, уточнява АРД.

Известният историк Тимъти Снайдър смята, че руската версия е неправдоподобна. "В аргумента на Путин, че заподозрените са били на път към руско-украинската граница, няма смисъл", пише Снайдър в платформата X. Според него Русия разполага с 20 000 километра граница. Защо извършителите "биха се насочили в посока, където в момента руската армия и сили за сигурност са най-силно концентрирани", пита се той.

Кореспондентката на АРД в Москва Ина Рук също така заяви, че Путин "веднага е посочил с пръст Украйна, без да представи никакви доказателства". Към обвиненията му се прибавят и изказвания на говорителката на външното министерство, която твърди, че САЩ били "прикривали Украйна". Вашингтон подчертава, че не разполага с каквито и да е доказателства Украйна да е свързана с атаката.

Oфициалните изявления на Кремъл не се ползват с доверие особено доверие, припомня АРД. През последните години руската пропаганда унищожи това доверие с многобройни лъжи и неверни твърдения, подчертава още германската медия.

Автор: Патрик Гензинг АРД, редактор: Емилиян Лилов

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания