Отидете към основна версия

1 076 38

За първи път от въздуха беше изпратена хуманитарна помощ от Великобритания до Газа

  • хуманитарна помощ-
  • газа-
  • великобритания-
  • въздух

Кралските военновъздушни сили (КВВС) пуснаха вчера от въздуха за жителите на Газа над 10 тона хуманитарна помощ

Снимка: БГНЕС

Великобритания пусна за пръв път от въздуха хуманитарна помощ за ивицата Газа. На този фон министърът на отбраната Грант Шапс призова Израел да позволи в палестинския анклав да влезе още подкрепа за бедстващото население, предаде ДПА и БТА.

Кралските военновъздушни сили (КВВС) пуснаха вчера от въздуха за жителите на Газа над 10 тона хуманитарна помощ, включително вода, ориз, олио, брашно, консервирани храни и бебешко мляко.

Самолетът на КВВС А400М, доставил стоките от първа необходимост, излетя от Аман, включвайки се по този начин в оглавената от Йордания международна мисия за доставяне на хуманитарна помощ за ивицата Газа по въздух, посочи британското Министерство на отбраната.

Шапс е разрешил участието на машината на КВВС в операцията след направена оценка на риска, която е констатирала, че заплахата за военните и мирното население при изпълнението на задачата е била минимална.

"Великобритания вече увеличи тройно бюджета си за хуманитарно подпомагане на Газа, но ние не желаем да се ограничаваме само с това, а искаме и да помогнем за намаляване на страданието на населението. Днешното пускане на помощ от въздуха е още един начин за осигуряване на хуманитарна подкрепа и затова изказвам благодарност на военнослужещите от КВВС, които участваха в тази изключително важна мисия, и на нашите йордански партньори за тяхното лидерство", посочи министърът на отбраната.

Той заяви, че "ужасното нападение на "Хамас" на 7 октомври е погубило живота на голям брой невинни хора. Целта на Великобритания е да използва всеки начин за доставка на животоспасяваща хуманитарна помощ, без значение дали е по суша, въздух или вода".

"Призоваваме Израел да осигури пристанищен достъп и да отвори още гранични пунктове, за да увеличим обемите на хуманитарното подпомагане за Газа", заяви Шапс.

Пускането на хуманитарна помощ по въздух стана в същия ден, в който Великобритания подкрепи призива на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

От "Даунинг стрийт" определиха резолюцията на Съвета - първата по рода си за спиране на огъня - като ясен сигнал, че заложниците, държани от "Хамас", трябва да бъдат освободени и да се позволи в Газа да влезе повече хуманитарна помощ.

На фона на предупрежденията за надвиснала опасност от глад в ивицата Газа, пуснатата от въздуха помощ последва доставката по суша на 2000 тона британско подпомагане във вид на продоволствие за изхранването на над 275 000 души в палестинския анклав.

Вчерашната операция беше първата по рода си в историята на Великобритания, отбелязва ДПА. Досега Лондон участваше в международните усилия за пускане от въздуха на хуманитарна помощ над Газа единствено чрез осигуряването на около 600 парашута по молба на Йордания и Бахрейн.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини