Last news in Fakti

26 Март, 2024 08:32 1 063 38

За първи път от въздуха беше изпратена хуманитарна помощ от Великобритания до Газа

  • хуманитарна помощ-
  • газа-
  • великобритания-
  • въздух

Кралските военновъздушни сили (КВВС) пуснаха вчера от въздуха за жителите на Газа над 10 тона хуманитарна помощ

За първи път от въздуха беше изпратена хуманитарна помощ от Великобритания до Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Великобритания пусна за пръв път от въздуха хуманитарна помощ за ивицата Газа. На този фон министърът на отбраната Грант Шапс призова Израел да позволи в палестинския анклав да влезе още подкрепа за бедстващото население, предаде ДПА и БТА.

Кралските военновъздушни сили (КВВС) пуснаха вчера от въздуха за жителите на Газа над 10 тона хуманитарна помощ, включително вода, ориз, олио, брашно, консервирани храни и бебешко мляко.

Самолетът на КВВС А400М, доставил стоките от първа необходимост, излетя от Аман, включвайки се по този начин в оглавената от Йордания международна мисия за доставяне на хуманитарна помощ за ивицата Газа по въздух, посочи британското Министерство на отбраната.

Шапс е разрешил участието на машината на КВВС в операцията след направена оценка на риска, която е констатирала, че заплахата за военните и мирното население при изпълнението на задачата е била минимална.

"Великобритания вече увеличи тройно бюджета си за хуманитарно подпомагане на Газа, но ние не желаем да се ограничаваме само с това, а искаме и да помогнем за намаляване на страданието на населението. Днешното пускане на помощ от въздуха е още един начин за осигуряване на хуманитарна подкрепа и затова изказвам благодарност на военнослужещите от КВВС, които участваха в тази изключително важна мисия, и на нашите йордански партньори за тяхното лидерство", посочи министърът на отбраната.

Той заяви, че "ужасното нападение на "Хамас" на 7 октомври е погубило живота на голям брой невинни хора. Целта на Великобритания е да използва всеки начин за доставка на животоспасяваща хуманитарна помощ, без значение дали е по суша, въздух или вода".

"Призоваваме Израел да осигури пристанищен достъп и да отвори още гранични пунктове, за да увеличим обемите на хуманитарното подпомагане за Газа", заяви Шапс.

Пускането на хуманитарна помощ по въздух стана в същия ден, в който Великобритания подкрепи призива на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

От "Даунинг стрийт" определиха резолюцията на Съвета - първата по рода си за спиране на огъня - като ясен сигнал, че заложниците, държани от "Хамас", трябва да бъдат освободени и да се позволи в Газа да влезе повече хуманитарна помощ.

На фона на предупрежденията за надвиснала опасност от глад в ивицата Газа, пуснатата от въздуха помощ последва доставката по суша на 2000 тона британско подпомагане във вид на продоволствие за изхранването на над 275 000 души в палестинския анклав.

Вчерашната операция беше първата по рода си в историята на Великобритания, отбелязва ДПА. Досега Лондон участваше в международните усилия за пускане от въздуха на хуманитарна помощ над Газа единствено чрез осигуряването на около 600 парашута по молба на Йордания и Бахрейн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    9 4 Отговор
    Колко палестинци смачкаха този път?
  • 2 Аз съм веган

    7 10 Отговор
    Да им пратят само свинско месо на тия. Да видим дали ще ядат

    Коментиран от #13, #31

  • 3 ...

    6 6 Отговор
    Ето пак. За пореден път само руснаците изпращат помощи за Газа. На никой друг по света не му пука за тях. Добре че са те. Ежедневно само те. Срам за света.
  • 4 Робин Худ

    2 2 Отговор
    Те да не се месят, че от Мосад ще им наводнят тунела под Ламанша.
  • 5 ТаУмВзе

    3 3 Отговор
    Таковане за Девственост и Бомби за Мир е системата на Моше.
  • 6 вие си ги избрахте

    12 4 Отговор
    защо по въздух? а да, защото евреите не дават по суша! а защо не по вода? защото в цяла газа за 75 г няма пристанище, евреите не дават! а защо не дават? сетете се сами, изобщо не планират там да има други освен евреи, казва се планиран дългосрочен геноцид. Същото се случва и тук, с други методи, но резултата е същия, българи тук няма да има след 50 г...

    Коментиран от #7

  • 7 ...

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "вие си ги избрахте":

    Еврея Шаломов що не прати кораб бе?
  • 8 Фен

    3 1 Отговор
    И коя болница разрушиха?
  • 9 Червената шапчица

    4 1 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?

    Коментиран от #16

  • 10 Дааа

    5 2 Отговор
    Няма друг начин! Трябва някой да свърши мръсната работа, да се разчисти двора " Земя". Добра автономия . Виждат се сгради,бизнес училища ,свое управление и т.н.,в нашите провинции е по -зле. Палестинците споделят идеологията на тероризма.има поговорка " каквото си постелеш, на такова ще седнеш". Да се потърси първопричината за Случващото се. Израелците имат топки
  • 11 ЕВРОНЮЗ

    3 2 Отговор
    😂 😂 😂 Англосаксонски ЦИНИЗЪМ в действие.
  • 12 Британски

    5 2 Отговор
    Лицемери
  • 13 Българските турци

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм веган":

    В такива ситуации да ядат свинско месо не е грях за мюслюманите , защото става въпрос за оцеляване ! А твоят цинизъм и цинизмът на ония които правят пиар десанти с уж хуманитарна помощ е гавра с гладни , болни и останали без дом сред руините хора, безпомощни и изтощени деца,жени и старци , и е грях във всички известни и неизвестни религии!!!
  • 14 име

    2 3 Отговор
    Това е лицемерие до пръсване. Наглосаксонските робовладелци са бившитите сатрапи на тези земи. От Сирия до Египет те са пръскали "демокрация" до преди 80-100т., те сътвориха недуразумението с еврейските и палестинските земи. Сега остава и в Сирия да почнат да пращат помощи, щото заради тях е и тамошната война.
  • 15 Мюслюманин

    5 1 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!
  • 16 име

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Червената шапчица":

    А не може ли докато не свърши всичко, свещената Земя да приюти евреите ;). Само за малко, едно тяхно момче има опит с възкръсването, после ще го потърсят да им обясни как стават нещата.
  • 17 За да има мир

    4 1 Отговор
    в региона, палестинците е наложително да мигрират в Египет, Турция и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони арабски мигранти?. Сега е ред на Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н. да приемат палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 18 Обръщам внимание

    3 1 Отговор
    за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #20

  • 19 Странно

    0 0 Отговор
    Най-много критизират тези чиито господари нищо не пращат като помощи.
  • 20 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Обръщам внимание":

    Газза е геополитическа пречка за целите на САЩ !...Ако стане част от държава наречена Палестина е пречка с териториални води в източно средиземно море, пречка е с въздушното си пространство през което Сащ планува да байпасира настоящия трафика през туското въздушно пространство ! ... И най вече е пречка за планувания израелски канал - алтернатива или байпас на Суецкия канал ! ...Затова Израел на цената на смъртта или разселването на 2милиона палестинци ще анексира Газза !!
    Всичко останало са приказки от шарл Перо ...
  • 21 Българските турци

    2 1 Отговор
    Господа , всички пропускате най важното !...Палестинците не искат помощ от никого !!!...Те искат само достойно и с доблест , да отстояват своето право над това, което им принадлежи !... Турците са търпелива и упорита нация , нищо не забравят и никога не злобеят , а само, когато му дойде времето и моментът , просто правят това което е необходимо и "легитимно" !...Кръстоносците не са за първи път в Йерусалим !...И няма да бъдат прогонени за първи път от там !...Иран и персите не са потомците на Саладин и не са ония, които са призвани да бранят свещените земи на трите религии ! Колкото и да не ви се иска да приемете , фактите показват, че Ердоган говори с думите на съвестта на човечеството !!!...Рано или късно справедливата участ настига потисниците !!.....
  • 22 ...

    3 1 Отговор
    Призната държава Палестина няма. Нито Газа. Това са чергари от западна Африка нагло настанили се по земите на Исус и Моисей по време на османската империя
  • 23 Българските турци

    1 2 Отговор
    Израел са нападнати !? Също като Украйна !... Само с една незначителна разлика !? Украйна е нападната от една от световните супер сили , а Израел е нападната от Хамас , която дори не е някоя държава с войска и въоръжение ! Хамас са сбор "сбирщина" от озлобени и уморени от дългогодишния израелски тормоз, няколко поколения отчаяни палестинци !... Въпреки , че знаят , че нямат абсолютно никакъв шанс срещу израелската военна машина, която демонстративно е подкрепена и военно, и финансово от хегемона на света САЩ и европейския му анклав , с Боримечковски ентусиазъм изстрелват самоделните си ракети от водопроводни кюнци и правят "жестоки" бомбардировки с парапланери и дрончета !?....А това, че все още са живи и че все още са заплаха срещу най технологичната и модерно оборудвана в света израелска войска... само по себе си е едно невероятно чудо !?...

    Коментиран от #24

  • 24 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    продължение

    От 70 години насам , ако в един палестински дом има 6 работоспособни , на работа отиват 5 и един остава да пази този дом !...Защото иначе като се върнат намират в къщата си един Якоб ,който е седнал вътре и твърди, че се е заселил в необитаван дом !... Все едно , да дойде някой мЮмюн да ти влезе в апартамента в София, като те няма там и го обяви за свой !... И колко "хамаси" и колко "терористи" ще се навъдят тогава по улиците на София...вие си направете сметка !... Пишете и твърдите от тука фантазии , които нямат абсолютно нищо общо с палестинската действителност и терора на еврейските заселници , които върлуват вече почти един век там !...Ако сте свестни хора , поне спрете дебелашката си гавра с трагедията на този нещастен народ !?...Не забравяйте "Апокалипсиса започва тогава когато гладните гледат как ядат ситите " !!!
  • 25 Помощите

    2 1 Отговор
    не вършат работа. Египет, Йордания, ОАЕ и други страни да отворят границите си за да могат палестинците да мигрират. Край с ГАЗА, нито ще има палестинската автономия нито палестинска държава.
  • 26 Израел е в правото

    2 1 Отговор
    си да се защити. Беше изненадващо нападнат от ХАМАС на 7 октомври 2023г. Отвори се война, при нея едната страна губи. Щом държат още заложници и не се предава, ХАМАС ще бъде унищожен
  • 27 @@@

    2 1 Отговор
    Призната държава Палестина няма. Нито Газа. Това са чергари от западна Африка нагло настанили се по земите на Исус и Моисей по време на османската империя.Призната от ООН държава е Израел прието от общото събране през 1948г.
  • 28 ХАМАС нямат нищо човешко

    2 1 Отговор
    По същество те са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Онговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение.Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въбще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора.
  • 29 Исляминизацията на Европа

    2 0 Отговор
    набира ход подкрепена от ходжите и емирите на богатите арабски държави. Съвсем очевадно е, че нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне, като данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ Особено висок ръст от 541 процента има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца. „Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари 2024г., достигат близо 12 100. Това е най-големият брой мигранти, регистрирани за тези два месеца, откакто „Фронтекс“ започна да събира данни през 2011 г.“, обяви европейската агенция. През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка. Контрабандистите тъпчат тези хора в лодки, което представлява сериозна заплаха за живота им, но осигурява по-високи маржове на печалба за бандите. Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117 процента. Маршрутът на сирийски и афганистански мигранти през Турция, България, Западна Европа също е в динамика.
  • 30 Исляминизацията на Европа

    2 0 Отговор
    Продължение: На този фон палестинците спокойно могат да мигрират в богатите арабски държави, Египет, Йордания и в Анадола-Турция. Само ,че това не се вписва в политиката на ходжите и емирата на Катар, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия,Бахрейн, Египет и т.н. Странно защо Дипломацята на ЕС не реагира над надвиднлата опасност по очевадното превръщане на християнският континент Европа в ислямски.

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Антитрол

    3 1 Отговор
    "Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора помните ли. Сега ще плащат и плачат още много".
  • 33 КАтоИмЗнаем

    0 1 Отговор
    Като им знам на запада биолабораториите, по-добре да не ядат от тази храна. Все пак западът е съюзник на Израел, нищо че в медиите се опитват да я порицават: пак и доставят оръжия и пак висят техните кораби в региона...
  • 34 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Исляминизацията на Европа":

    Европа никога няма да намери покой от този наплив ! Гладните отиват там , защото европеецът е "ошушкал" и опустошил земите им и им е откраднал БЪДЕЩЕТО !!!...Нали знаете , когато се наядеш и напиеш трябва да платиш и сметката !... Тия отиват със сметката ...за разплащане !!!

    Коментиран от #35

  • 35 Хайде сега

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българските турци":

    ще се гаврим с Истината ли мюсюлманин, защото не ни изнася. Богатите, Катар, ООИ, Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и т.н., какво ив ошушкор европеец? Напротив европейските инженери им построил всичко, защото арабите са мързеливи и некадърни. Ако така продължават нещата ще дойде някой лидер с мустачки и тогава ще стане: Кой е кум, кой е сват и кой на булката брат. Всичко що е шалвари и бурки много бързо ще се върнат там, откъдето са дошли.

    Коментиран от #36

  • 36 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Хайде сега":

    Виж да не дойде пак някой "Великолепен Сюлейман" !

    Коментиран от #37

  • 37 княз Влад

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българските турци":

    да гледате пак от кола ?

    Коментиран от #38

  • 38 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "княз Влад":

    Като вас ли... от върха на Европейския кол от където се цъклите от лето 2007 ?!...